Hafta sonu Alanya Gazeteciler Cemiyetimizin jüri heyetinde bulunmak üzere meslektaşlarım Fuat Kozluklu, Ayşe Eda Ünlü Özen, Kürşat Tuncel ve Ahmet İstek ile birlikte memleketim Alanya’daydık.
Alanyalı meslektaşlarımızın eserlerini titizlikle değerlendirdik. Ödül alan meslektaşlarımı kutluyorum. Türkiye’de gazetecinin emeğini değerlendiren aynı zamanda her geçen gün kan kaybeden gazetecilik mesleğimize dair özendirme ve teşvik olarak da gördüğümüz bu tarz mesleki yarışma yapılmaz oldu.
Bu açıdan en başta yarışmaya eser gönderen meslektaşlarımızı kutluyor, Alanya Gazeteciler Cemiyeti Başkanımız aynı zamanda Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanımız sevgili Gaye Coşkun ve ekibine bizleri jüri üyeliğine layık gördükleri ve kusursuz ev sahipliği için teşekkür ederim.
Jüri toplantısına geçmeden önce Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik ile buluştuk. Bolca Alanya’yı konuştuk.
Osman Başkanı çok eski tanırım. Alanya’da uzun yıllar sonra CHP’yı iktidar yaptı. Başkana sağ sol demeden çoğu Alanyalı oy verdi. Başkan da bu durumun farkında ve görevini siyaset üstü yapma titizliği gösterdiğini gözlemliyoruz.
Başkan Özçelik enerjisi oldukça yüksek, konulara pozitif ve hakim diğer başkanlardan onu ayıran pek çok farklılıklar var. Mesela bunlardan biri 3 resmi başkan yardımcısı olması gerekirken bu sayının 7 olması. Başkan bey 4 başkan yardımcısının gönüllülük esasına dayalı görev yaptıklarını anlattı. Kimdir bunlar diye sordum görevleriyle birlikte sıraladı: Abdurrahman Açıkalın (Kültür Sanat), Nazım Zavlak (Muhtarlık, Cenaze), Faruk Konukçu (Eğitim Spor), Sadık Dizdaroğlu (Başkan Danışmanı)
İmza yetkileri yok ama çok iş yapıyorlar. Maaş ve huzur hakkı almadıkları gibi, yakıtı ceplerinden alarak kendi araçlarıyla işe gidip geliyorlar. Tek çıkarları Alanya’ya hizmet etmek olan gönüllü başkan yardımcılarını kutlamak lazım. Başka bir belediyede örneğini duymadığım bir uygulama. Demek ki Alanya’yı sevmek böyle bir şey… Ne diyelim BRAVVO SİZE…
Başkan ile sohbetimiz esnasında dikkatimi çeken diğer bir konu. Denizin kenarına yapılan bugün ucube bir hal alan eski hizmet binası. Belediye yeni yerine taşınınca Başkan Özçelik eski binayı ‘ne yapalım’ diye halka soruyor. Alanya Uluslararası Kültür ve Turizm Festivali nedeniyle rıhtım boyunca açılan stantlar ile eski ve yeni Alanya fotoğraflarının yer aldığı sergiyi gezdik. Halkın yoğun ilgisine maruz kalan festival de yöresel ürünlerin öne çıkması özellikle yabancı misafilerin ilgi odağındaydı.
Eski belediye binasının akıbetinin anketten çıkacak neticeye göre şekilleneceğini öğrendik. Henüz anket sonuçlanmadığı için vatandaşın görüşünü bilmiyorum. Ancak benim tavsiyem bu ucube binanın yıkılarak Alanya’ya bir meydan kazandırılmasıdır. Alanya çok büyüdü. Rıhtım artık yetmiyor. Başkanın seçim vaatleri arasında var olduğunu bildiğim Alanya Kent Meydanı projesine sahili kapatan bu ucube binayı yıkarak dahil edin derim.
Korkamayın çekinmeyin Özçelik başkanım yıkın bu binayı lütfen... Alanya tıpkı gelişmiş ülkelerde olduğu gibi geniş bir meydana sahip olsun. Eğer bir kültür merkezi ihtiyacınız varsa bu binayı yıktıktan sonra yine Alanya’nın tarihine kültürüne eski mimari yapısına uygun kaymakamlık binası ile örtüşen bir proje ile mevcut alanın bir kısmına yeni bir kültür salonu yapabilirsiniz. Ama bu mevcut bina oraya maalesef hiç yakışmıyor. Onun için ben de ankete bu yazıyla katılıyor oyumu eski belediye binasının yıkılmasından yana kullanıyorum.
Yılın Gazetecilerini belirlemek üzere Alanya'ya gelen meslektaşlarım Anadolu Ajansı Yurt Haberleri Müdür Yardımcısı Ayşe Eda Ünlü Özen ve Türk televizyonlarından tanıdığımız usta gazeteci Fuat Kozluklu ile Alanya Kalesine çıktık ve panaromik hatıra fotoğrafı çektirdik. Fotoğrafın arka planına lütfen dikkatli bakın... Alanya beton rantına nasıl da teslim olmuş değil mi?
Bizim gençliğimizin Alanyası buram buram çağla ve portakal çiçeklerinin koktuğu, bu arkamızda gördüğünüz beton blokların yerinde muz ve narenciye ağaçları vardı ve kente apayrı bir değer katardı. Kaleden baktığımız da yeşil dokudan aralardaki evler görünmezdi. İmar hataları, ranta olan düşkünlük Alanya'yı maalesef bu hale getirdi.
İşte onun için Osman başkana çağrıda bulunuyorum ve lütfen o ucube belediye binasını yıkın ve Alanya halkına rahatca nefes alacağı bir meydan kazandırın diyorum.
Bu arada değinmeden geçemeyeceğim Alanya sadece turizm sektörüyle öne çıkan bir şehir gibi görünse de özellikle Gazipaşa iklim ve toprağında yetişmeyen sebze meyve yok desek yerindedir. Afrika kıtasının ne kadar tropik meyvesi varsa hepsi bu bölgede üretiliyor.
Jüri görevimiz bittikten sonra CHP Alanya İlçe Teşkilatının Basından Sorumlu Başkan Yardımcısı sevgili Mustafa Toksöz’ün muz seralarına gittik. Türkiye’nin muz ihtiyacını yüzde 80-90 oranında artık Türkiye’de üretildiğini anlattı. Son yılların gözdesi ise Avakado. Mustafa Toksöz her ikisinin de suyu çok sevdiğini anlatırken artan kuraklık ve iklim krizini de öne çıkardık. Devletin Antalya bölgesi gibi kuraklık tehdidi altında olan illerde vahşi sulama ve kaçak su kuyularının mutlaka önüne geçilmesi gerektiği tarımsal sohbetimizin ana konusuydu.
Meslektaşım başarılı gazeteci Fuat Kozluklu’nun Avakado ve Papaya ağaçlarına tırmanış görüntüleri tarım ve üretime olan ilgi, sevgi ve doğal hayata olan özlemimizin göstergesi olarak kayıtlarımıza geçmiştir.
Son fotoğrafa bakınca her ne kadar Fuat Kozluklu'yu kıskanmış gibi görünsek de başkanımız Gaye Coşkun'un bizlere verdiği jüri görev ziyaretimizin finalinde bende bir Papaya ağacına çıkarak öz çekim ile ölümsüzleştirmiş oldum.
Hep aydınlık, özgür ve sağlıklı mutlu yarınlarda buluşmak üzere...