Geçtiğimiz günlerde bir araştırma şirketinde yönetici bir arkadaşımla sohbet ederken konu yeni kurulacak siyasi partilere geldi.
Sohbetin bir tarafında gazeteci diğer tarafından araştırma şirketi sahibi olunca elbette siyaset konuşuluyor.
Arkadaşıma, “Yeni kurulacak siyasi partilerin rakamsal karşılığı var mıdır? Taban buluyorlar mı?” şeklinde herkesin merak ettiği klişe soruları ben de sordum.
Araştırma şirketi sahibi arkadaşımın verdiği cevaplardan kurulacak siyasi partilerin bugün itibari ile siyasetin yönünü değiştirecek sonuçları doğuramayacağını, konjektürel gelişmelerin izlenmesi gerektiği sonucunu çıkardım.
Suriye’de gerek sahada, gerek diplomaside gösterdiğimiz başarılı ve olumlu gelişmelere bakınca ülkemizde gündemin günlük hatta saatlik gelişmelere göre yeniden yorumlanması gerektiğini görüyorum.
Ancak arkadaşım bir konunun önemine özellikle dikkat çekti. “Kurulması muhtemel partiler belki iktidarı muhalefeti yerinden edemeyecek ama bazı bölgelerde aldıkları oylar ile o şehrin siyasi dengelerini değiştirebilecekler” dedi .
Bu illerden biri da Antalya olarak göze çarpıyor. Aslında son 20 yılı baz alarak yapılan seçimlerde siyasi partilerin ülke geneli ve Antalya’da aldıkları oy oranlarına bakınca ne demek istediği daha net ortaya çıkıyor.
Antalya’da siyasi partilerin Türkiye geneli aldığı oylardan çok daha farklı oy aldıkları görülebiliyor.
Örneğin CHP Türkiye genelinde aldığı oy oranından daha fazla oy alırken Ak Parti Türkiye genelinde aldığı oydan daha az oy alıyor.
İyi Parti’nin yeni kurulan bir parti olmasına rağmen aldığı oy Türkiye geneli aldığı oyların çok daha fazlası oldu.
Bu rakamlardan anlaşılıyor ki yeni oluşumlar belki genel anlamda partilerin pozisyonunu çok değiştirmeyecek ama yerelde birçok ilde değişikliklere sebep olabilecek…
Ali Babacan’ın askıya aldığı, Ahmet Davutoğlu’nun ise hızlı bir şekilde parti kurmaya çalıştığı bu dönemde yerelde atanacak il ve ilçe başkanları minimal seviyede alacakları oylarla bile o ilin siyasi kaderini etkileyebilirler.
Bu çerçeveden bakıldığında yeni siyasi partiler il başkanlığı tayini konusunda harıl harıl çalışıyorlar.
Şu ana kadar öne çıkan isim olmadığını biliyorum. Temas halinde oldukları isimler var ama bu isimlerin büyük bir çoğunluğu kendi partilerinde siyasi hedeflerine ulaşamayan isimler olarak biliniyor.
Hal böyle olunca araştırma şirketinden arkadaşımın söylediği bir cümle ile yazımı noktalayabilirim. “Yeni kurulacak siyasi partiler, Türkiye genelinde iktidar ve mecliste yer bulan muhalefet partilerini çok etkilemez ama Antalya gibi illerde taşları yerinden oynatabilir.’