Bu hafta içi akşam saatlerinde yazımı okuyan bir dostum sosyal medyadan iyi akşamlar dileyip benle bir şey paylaşacağını söyleyip şunu yazdı.
“Merhaba Vedat. Yazın için tebrik ederim. Yürümeyle ilgili iki yazı paylaşacağım.”
“Tabi hocam buyur” dedim.
“Aydınlatıcı yazılarının arasında bu bilgileri de verirsen sevinirim” dedi bana.
“Memnuniyetle” dedim gönderisini pür dikkat okudum. Ve gençliği koşmakla geçmiş ancak son zamanlarda açıkça yürüme özürlü bendeniz yazılanlardan acayip ders çıkarttım.
Arkadaşımın gönderisini aynen veriyorum.
“Sarkopeni nedir?
40 yaş üstü kadın ve erkekler mutlaka okumalı İnsanlarda yetişkinlikte ortaya çıkan biyolojik sarkopeni olgusu nedir?
Sarkopeni aslında yaşla birlikte kas kütlesi ve iskelet gücünün kaybıdır.
Hadi sarkopeniyi keşfedelim!
1. Ayakta durmayı alışkanlık haline getirmek için sadece oturmayın ve oturamıyorsanız uzanmayın.
2. Yaşlı bir kişi hastalanıp evinde ya da hastanede veya hastaneye kaldırılırsa, ondan daha fazla dinlenmesini istemeyin, uzanmasını, dinlenmesini ve yataktan kalkmamasını tavsiye etmeyin.
İnsan bir hafta boyunca yatarak kas kütlesinin en az yüzde beşini kaybeder. Ve yaşlı insanlar artık kaslarını iyileştiremiyor. Genellikle asistan veya hemşire kiralayan birçok yaşlı insan kaslarını daha hızlı kaybeder.
3. Sarkopeni osteoporozdan daha korkunç!
Osteoporozda düşmemeye dikkat etmelisiniz, bu da kemiklerin kırılmasına neden olur.
Sarkopeni sadece yaşam kalitesini etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda kas kütlesinin azlığına bağlı olarak kan şekerinin de yükselmesine neden oluyor.
4. Kas atrofisini kaybetmenin en hızlı yolu bacak kaslarındadır. Çünkü kişi otururken veya uzanırken bacaklar hareket etmez ve etkilenen bacak kasları gücünü kaybeder.
Bu özellikle önemlidir.
Sarkopeniye dikkat etmelisiniz!
Merdivenlerden inip çıkmak, koşmak ve bisiklete binmek harika egzersizlerdir ve kas kütlesini artırabilir.
Daha kaliteli bir yaşam için herkesin yaşlılığında hareket etmesi ve kaslarını boşa harcamaması.
Yaşlanma ayaklardan başlar.
Bacaklarınızı aktif ve güçlü tutun.
Yaşlandıkça ve her geçen gün yaşlandıkça bacaklarımızın daima aktif ve güçlü kalması gerekir. Bacaklarınızı sadece 2 hafta hareket ettirmezseniz, bacaklarınızın gerçek gücü 10 yıl boyunca azalacaktır, bu nedenle yürüyüş gibi düzenli egzersizler çok önemlidir.
Ayaklar insan vücudunun tüm ağırlığını taşıyan bir tür sütundur, bu nedenle her gün yürüyüş yapın. İlginçtir ki, her insanda kemiklerin yüzde ellisi, kasların ise yüzde ellisi bacaklardadır.
Şu anda yürüyor musun?
Bugün yeterince egzersiz yaptınız mı, yoksa evde bacak egzersizi mi yaptınız?
İnsan vücudunun en büyük ve en güçlü eklemleri ve kemikleri de bacaklarda bulunur.
İnsan yaşamında aktivite ve enerji yakımının yüzde yetmişi ayaklar tarafından yapılır, ayaklar vücut hareketinin merkezidir.
Her iki ayak birlikte insan vücudundaki sinirlerin yüzde ellisini, kan damarlarının yüzde ellisini ve bunlarda akan kanın yüzde ellisini içerir.
Yaşlanma ayaklardan yukarıya doğru başlar, bu nedenle yetmiş, seksen yaşından sonra bile bacak egzersizi yapmak için asla geç değildir Bacak kaslarınızın sağlıklı kalmasını sağlamak için günde en az 30 ila 40 dakika yürüyün.
(Teşekkürler Ümit Turmuş hocam)