Rahim içi kürtaj operasyonu, geçirilmiş cerrahi işlemler ve enfeksiyonlar uterus içini döşeyen zarda zamanla yapışıklıklar gelişmesine neden olur. Bu yapışıklıklara intrauterin sineşi yada band adı verilir.

Rahim içi bandlar birkaç adet olabileceği gibi tüm rahim içini ilgilendiren ileri derecede yapışıklıklarda görülmektedir. Bu durumda kadın artık adet göremez.

Rahim içi yapışıklıklar gebelik oluşumunu engelleyebilir. Embriyonun rahme tutunmasını güçleştirebilir. Rahim içi yapışıklık olması bir infertilite nedenidir.

Kürtaj rahim içinin temizlenmesi işlemidir. Kürtaj gebelik ve gebelik dışı çeşitli nedenlerle uygulanabilmektedir. Gebelik dışında anormal vajinal kanama nedeninin araştırılması, rahim içi ur ve benzeri anormal dokuların çıkarılması, kanama yerinin belirlenmesi gibi nedenlerle de kürtaj yapılabilmektedir.

İşlem eskiden metal küret adı verilen bir alet ile rahim zarı kazınarak yapılıyordu. Günümüzde kürtaj plastik pipet benzeri kanüller kullanılarak çok daha güvenli ve kolay şekilde yapılabilmektedir.

Plastik kanüller ile kürtaj yapılırken özel bir enjektör ile uygulanan negatif basınç ile rahim içi temizlenir. İşlem öncesi ve sonrası aynı zamanda ultrason ile kontrol sağlanır.

Plastik kanüllerin ve ultrasonun kullanıma girmesi ile birlikte olası kürtaj komplikasyonları metal küret yöntemine göre oldukça azalmıştır.

Fazla sayıda kürtaj olmak rahim içinde yapışıklıklara neden olabilir. Kürtaj doğrudan kısırlık yapmasa da fazla sayıda kürtaj olundu ise rahim içi yapışıklıklara bağlı gebe kalmada sorun yaşanabilmektedir.

Rahim içinde yapışıklık olması sadece kürtaja bağlı gelişmez. Bazen sık geçirilen genital enfeksiyonlar rahim içi zarda ve tüplerde yapışıklık ve tıkanmaya neden olarak kısırlığa sebebiyet verebilir.

Rahim içi yapışıklıkların tedavisi en sık histeroskopi denen bir alet ile rahim içi yapışıklıkların kesilmesi ile olur. İleri derecede yapışıklıklarda nadiren cerrahi sırasında rahim delinme riski vardır.