4 boyutlu ultrason bebeğin anne karnında hareketli 3 boyutlu görüntülerini yüksek kalitede elde edebilen bir görüntüleme yöntemidir.

Teknolojineki gelişmelere paralel olarak ultrason cihazları da kısa sürede yüksek veri işleme kapasitesine ulaşmıştır. 4 boyutlu görüntüdeki veriler saniyeler içinde işlenerek ekrana ulaştırılmaya başlamıştır.

4 boyutlu ultrason için özel bir hazırlık yapmaya gerek duyulmaz.

İyi kalitede görüntüler elde edebilmek için bebeğin incelenecek kısmının anne karnına dönük ve yeterli düzeyde amniyon sıvısı ile çevrelenmiş olması gerekir. Cihaz görüntülerin elde edilmesi için ultra ses dalgaları kullanır. Sesin görüntüye çevrilmesi ile gerçek zamanlı 4 boyutlu görüntüler elde edilir.

4 boyutlu ultrason ile bebeğin dış fiziksel durumunu görmek mümkündür. Anne karnında gülme, esneme, parmak emme, el ve ayak hareketleri 4 boyutlu ultrason ile görülebilir.

Bunlar yanında yarık damak ve dudak, fiziksel bazı anomaliler, el ve ayak parmaklarının sayı ve şekli değerlendirilebilir. Bazı omurga anomalileri ve beyin omurilik sıvısını içeren kesecikler değerlendirilebilmektedir.

4 boyutlu ultrason ile en iyi değerlendirilen yapılardan biri de bebeğin yüzüdür. 2 boyutlu incelemede elde edilemeyen bu görüntüler yüzün anatomik yapısını değerlendirmede oldukça kolaylık sağlamıştır.

4 boyutlu ultrasonda gebeliğin ilk 3 ayında bebeği bir bütün olarak görmek mümkündür. Ancak bebek büyüdükçe tüm vücudu görüntülemek zorlaşır.

Erken gebelik haftalarında gebelik kesesini görüntülemek de mümkün olmaktadır. 8 haftalık bir gebelikte bebek yaklaşık bir fasulye tanesi kadardır. 11-14. gebelik haftalarında bebek hareketleri görülebilir. Daha sonraki haftalarda bebeğin büyümesine bağlı ultrason ile yüz, kollar ve el ayrı ayrı görüntülenerek değerlendirilebilir.

Bebeğin yüzü bize dönük ve yeterli amniyon sıvısı varsa ileri haftalarda göz açıp kapama, esneme, gülme, el ve ayak parmak hareketleri ve parmak emme çok güzel bir şekilde görülebilir.