Genital estetik genital bölgeyi oluşturan dış genital bölgedeki dış dudaklar (labium majus), iç dudaklar (labium minus), klitoris ve vajinanın estetik operasyonlarıdır. Son on yıl içinde en hızlı talep gören estetik operasyonlar arasına girmiştir. Günümüzde ülkemizde de oldukça sık yapılan ameliyatlar arasındadır.

En sık yapılan genital estetik ameliyatları kızlık zarı dikimi (hymenoplasti), labioplasti (iç ve dış dudakları düzeltme ameliyatı) ve vajinoplasti (vajina daraltma amelyatı) operasyonlarıdır. Bunlar dışında klitoris düzeltme ameliyatı, doğum dikiş izlerinin düzeltilmesi ameliyatı, G noktası aşısı ve dış dudaklara yağ enjeksiyonu da yapılan diğer genital estetik ameliyatlarıdır.

Genital estetik ameliyatlarının yapılma nedenleri:

• Genital estetik kadının cinsel organından hoşnutsuzluğu nedeniyle yapılabilir. Cinsel organını beğenmeme birçok cinsel fonksiyon bozukluğuna neden olabilir. Genital estetik kadının kendine olan güvenini arttırır. Cinsellikten daha çok zevk almasını sağlar.

• Kadınlar bazen de yaşa bağlı sarkmalar, doğumda ortaya çıkan vajinal genişlemeler nedeniyle genital estetik operasyonuna ihtiyaç duymaktadır.

• İç dudakları büyük olan ya da vajina genişlemesi olan kadınlarda genital bölgenin nemli kalması nedeniyle enfeksiyonlar daha sık görülür. Bu hastalarda vajina daraltma ve iç dudak estetiği gibi ameliyatlar ile bu sorunlarından kurtulmaktadır.

• İç dudakların büyük, sarkık ve asimetrik olması cinsel ilişkide de kadına zorluk yaşatır. Labioplasti ile bu sorun rahatlıkla düzeltilebilir.

• İç dudakların büyük olması sürtünmeye bağlı ciltte tahrişe neden olur. Özellikle aktif spor yapan bayanlar tahrişten dolayı spor faaliyetlerine ara verebilir.

• İç ve dış dudakların büyük olması kadınların genital temizliklerini yaparken ya da bikini, tayt ve benzeri dar kıyafet seçimlerinde zorlanmalarına neden olur. İç dudak estetiği ile hem genital bölge enfeksiyonlarına yatkınlık azalmakta hem de genital bölgede estetik bir görünüme kavuşmaktadır.

• İç dudaklar arasında asimetri mevcutsa dudaklardan biri diğerinden daha büyük olabilir. Bu durumda da labioplasti gibi genital estetik bir operasyon ihtiyacı oluşur.

• Normalde bacakları kapalı bir bayanda iç dudaklar dış dudaklar arasında kaybolur, görünmez. Eğer büyük bir yapıya sahipse dış dudaklar arasından taşar ve estetik açıdan hoş olmayan bir görüntüye yol açar.

Labioplasti iç dudaklar (labium minus) ve dış dudakların (labium majus) küçültülmesi ve sarkıklıklarının düzeltilmesi operasyonlarıdır. Daha çok iç dudakların küçültülmesi ameliyatı yapılırken, dış dudaklardaki büyüklük ve sarkıklıkların da düzeltilmesi yapılabilmektedir.

Labioplasti duyu kaybı yapmaz. Operasyon sonrası cinsel ilişki sırasında orgazm azaltmaz. Yapılan birçok çalışmada labioplasti sonrası kadınların cinsel hayatlarında düzelme olduğunu görülmüştür. Genital estetik işlemi sonrası özgüveni artan kadın cinsel ilişkiye daha kolay odaklanmakta, daha kolay uyarılmakta ve yaşadığı orgazm artmaktadır.

Labioplasti gibi genital estetik operasyonlar normal doğuma engel değildir. Hiç doğum yapmamış bayanlar labioplasti yaptırıp sonrasında gebe kalıp normal doğum yapabilir.

Labioplastide estetik dikişler kullanılır. Dikişler dışarıdan görülmez. Dikişler kendiliğinden eridiği için alınmasına gerek duyulmaz. Labioplasti gibi genital estetik operasyonlarda iyileşme sonrası genellikle iz kalmaz ve ameliyat olunduğu fark edilmez.

Vajinoplasti vajina daraltma ve vajina estetiğine yönelik düzeltme operasyonlarıdır. Vajina cinsel ilişkinin gerçekleştiği organdır. Vajinoplasti ise vajinanın daraltılması ameliyatıdır. Kadın doğum uzmanları tarafından oldukça sık uygulanmaktadır.

Vajina esneyebilen bir yapıya sahiptir. Ancak normal doğumda bebeğin iri olması, çok sayıda normal doğum yapma, yaşlanma ya da yapısal olarak vajinada genişleme meydana gelebilir. Aslında vajinal genişlik tahmin edilenden daha çok kadında vardır. Bir çok kadın utandığı ya da bu durumu normal olarak kabul ettiğinden dolayı çözüm aramamaktadır.

Normal doğumda oluşan yırtıklar iyileşirken vajina eski sıkılığını kaybetmekte, cinsel birliktelikte sorunlara yol açmaktadır. İlişki sırasında cinsel organı yeterince kavrayamayan vajina genişleme sonucu hem kadında hem de erkekte cinsel tatminsizliğe neden olabilir.

Vajinoplasti gibi bir genital estetik ameliyatı sonrası normal doğum yapılmadıkça tekrar genişleme beklenmez. Vajina daraltma sonrası genişleme olmaması için sezaryen ile doğumu önermekteyiz.

Fakat istenildiğinde bu kişiler normal doğum da yapabilir. Ancak normal doğum sonrası tekrar vajinoplasti ihtiyacı ortaya çıkabilir. Vajinoplasti sonrasında dikişler alınmaz. Operasyon sonrası dikişler kendi kendine erir. Vajina daraltma ameliyatı sonrası iz kalmaz.

Bir diğer genital bölge estetik operasyonu ise kızlık zarı dikimi (hymenoplasti) ameliyatıdır. Kızlık zarı dikimi farklı nedenlerle bozulmuş ya da yırtılmış kızlık zarının onarımı operasyonudur. Kızlık zarı dikimi cerrahi yönteme göre birkaç farklı şekilde uygulanabilir. Bu operasyonda amaç sonraki ilişkide kızlık kanaması sağlamaktır. İşlem cerrahi tekniğe göre 15-30 dk kadar sürer. Lokal ya da uyutarak anestezi ile yapılır. Aynı gün taburculuk mümkündür.

Genital estetik ameliyatları hem lokal anestezi ile hem de genel anestezi ile yapılabilir. Lokal anestezi de hasta uyanıktır, sadece operasyon yapılacak bölge ince bir iğne ile uyuşturulur. Genel anestezide ise hasta uyutulur ve işlem bitince uyanır. Genital estetik ameliyatları yaklaşık 30-40 dk süren operasyonlardır. Ortalama 2-3 gün içinde kişi normal hayatına dönebilir, işine başlayabilir.

Yazarın internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Yazarın sosyal medya hesapları:

Facebook

Instagram