Aylardır sulu tarım yaptıkları yaylalarına kömür madeni açılmaması için geceli gündüzlü mücadele veren Korkuteli Dereköylüler’in, “Madenin açılması için olur vermekle ve diğer kurumları da olur vermesi için yönlendirdirmekle itham ettikleri Antalya Tarım İl Müdürü Gökhan Karaca, bugün Antalya Ticaret Borsası’yla internet üzerinden yapılan bir toplantıdaki konuşmasında, “Tarıma güç katacağımıza inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Tarım cenneti bir bölgede çevre felaketine yol açacak ve üretimi bitirecek bir kömür madeni için çalıştığı öne sürülen ve iddialara sessiz kalmasıyla dikkat çeken Tarım İl Müdürü Gökhan Karaca’nın bugün Antalya Ticaret Borsası’yla yapılan dijital toplantıda tarım sektörü lehine sarfettiği bu sözler, kömür madeni açılması gündemde olan Korkuteli Dereköy’de büyük tepkiye yol açtı.

TARIM TOPRAKLARI ÜZERİNE AÇILACAK KÖMÜR MADENİNE DESTEK VERİYOR

Basında yer alan haberlerde, Antalya Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinin sektörü dinlediği belirtilerek, Tarım İl Müdürü Gökhan Karaca’nın yaptığı toplantıda yaptığı konuşmaya yer verildi. Gökhan Karaca, ATB ile yapılan toplantıda, sektörle birlikte çalıştıklarını kaydederken sahadan gelen sorun ve talepleri yakından takip edip sorunlara çözüm aradıklarını ifade etti. Borsa ile uyum içerisinde çalıştıklarını vurgulayan Karaca, “ Birlikte çalışarak tarıma güç katacağımıza inanıyoruz” dedi.

DEREKÖYLÜLER TARIM MÜDÜRÜ KARACA'YA SİTEM MESAJI YOLLADI

Haber merkezimize gelen bilgilere göre, Tarım İl Müdürü’nün yaptığı bu konuşmaların medyada yayınlanması üzerine aylardır sulu tarım yaptıkları bölgelerine kömür madeni açılması için verdikleri mücadelede yanlarında olan A Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz’e telefon ederek, Tarım İl Müdürü’ne eleştiride bulundular. Hediye Gündüz, köylülerin, “Müdür beyin yaptığıyla söylediği birbirini tutmuyor. Kendisine bir sorar mısınız; Tarım merkezi Dereköy’e kömür madeni açılması için destek veren kendisi değil miymiş? Bir tarım il müdürü, tarım alanlarının üzerine kömür madeni açılması için gayret sarf eder mi? Çiftçinin, üretici köylünün yanında durması gereken, tarım topraklarının üzerine bölgedeki üretimi yok edecek kömür ocağı açılması için gayret sarfeder mi?” dedikleri öğrenildi.

TARIM ALANI, TARİHİ BÖLGE VE SU HAVZASI ÜZERİNE KÖMÜR OCAĞI

Korkuteli Dereköy’de sulu tarım yapılıyor ve her yıl milyonlarca liralık meyve ihracatı yapılıyor. Bunun yanı sıra bölgede tahıl üretimi ve hayvancılık da köylünün gelir kaynakları arasında başı çekiyor. Dereköy’ün bir diğer özelliği de antik yerleşim birimi olmadı. Yaylanın her yerinde dağınık halde duran Roma dönemine ait tarihi eserler bulunuyor. Bölgenin SİT alanı olması gündemde.Öte yandan kömür madeni açılmak istenen bölge Korkuteli’nin su havzası özelliğine de sahip. Bölgeye açılacak büyük bir kömür ocağının hem tarım üretimininin bitmesine hem tarihi eser katliamına neden olacağı, hem de su kaynaklarını yok edeceği vurgulanıyor.

Dereköylüler de, yaşam ve üretim alanlarını savunmak için aylardır eylem üzerine eylem yaparak, kömür ocağı için ‘Olur verdiği’ ve diğer kamu kurumlarını da ‘Olur vermesi için’ ikna etmeye çalıştığı ortaya çıkan Antalya Tarım İl Müdürü Gökhan Karaca’yı eleştirerek, tavrını çiftçiden yana koymasını, maden ocağı açmak isteyen özel şirkete destek olmamasını istiyorlar.

Tarım İl Müdürü Gökhan Karaca’nın yaptığı açıklama kafaları karıştırdı.