Antalya haber...  Geçtiğimiz günlerde Gündoğmuş’un Geyik Dağı’nda keşfedilen 2 buçuk milyon yıllık ‘Sirk buzulları’nın Konya’da bulunduğu yönünde haberler medyada yeraldı. Hemen hemen tüm yazılı ve görsel basında yer alan haberlerde “Konya da bulunan Geyik Dağları'nın 2700 rakımında varlığı 2,5 milyon yıl öncesine dayanan 'sirk buzulu' (Çanak buzu, dağların yamaçlarında oluşur) bulundu. Sirk buzulu doğa gezgini Hasan Hüseyin Kahriman tarafından tespit edildi” denildi.

DENİZ FOSİLLERİNİ DE AYNI KİŞİ BULMUŞTU

Haberlerde, daha önce de aynı bölgede milyonlarca yıllık deniz fosillerini bulan doğa gezgini Hasan Hüseyin Kahriman’ın Orta Toros Dağları’nda, Taşeli Platosu'nda kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan Konya, Karaman ve Antalya’nın sınırlarını oluşturan 2877 rakımlı Geyik Dağları’na gezintiye çıktığı sırada bu kez de milyonlarca yıllık ‘Sirk buzullarını’ tespit ettiği iddiaları yer aldı. Buzul yatağını inceleyen Necmettin Erbakan Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Pınar, bunun sirk buzulu olduğunu söyledi.

KAR KÜTLESİ ERİYİNCE BUZULLAR ORTAYA ÇIKTI

Küresel ısınma nedeniyle buzulun ortaya çıkmış olabileceğini ifade eden Prof. Dr. Adnan Pınar, “Geyik Dağları’nın İç Anadolu’ya bakan kısmında gezgin arkadaşımızın bulmuş olduğu buzullar da görüntülerden anladığımız kadarıyla eski bir sirk buzulu. Dağın kuzey yamaçlarında çukur sirk diye bahsettiğimiz alanlarda biriken binlerce yıllık birbiri üzerine yağan karın oluşturduğu büyük bir buzul örtüsü. Bunlar bu kuraklaşmaya bağlı olarak üzerindeki daimi kar kütlesinin erimesiyle günümüzde açığa çıkan sirk buzulu. Çok enteresan gerçekten çarpıcı, bu katmanların görüntülenmesi, net olarak izlenmesi, her sene yağan karın o katmanların bir sonraki yıl yağan karla buzullaşması ortaya çıkıyor. Detaylı arazi çalışması, ölçümler ve örneklerle çok daha net konuşmayı sağlayacak bilgiler ortaya çıkartabilir” diye konuştu.

ZİRVEDEN KOPAN KAYALAR ÜSTÜNÜ ÖRTMÜŞ

Küresel iklim değişikliği sonucu buzulun ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Pınar şöyle konuştu: “Görüntülerden anladığımız kadarıyla buranın eski bir sirk buzulu alanı olduğu üzerinde bulunan kar örtüsünün ısınmaya bağlı olarak eriyip ortadan kalkmasıyla, zirveden kopan kaya parçalarının da bu buzulun üzerini kapladığını görebiliyoruz. İlerleyen süreçte iklimin nasıl bir durum ortaya çıkartacağını bilemiyoruz ama yaşanan kuraklığa bağlı olarak artık bu buzulun tekrar bir kalıcı kar örtüsü altında kalmadan eriyerek daha küçük bir alana doğru gideceğini düşünüyorum. Görünen ve bugün yaşadığımız iklim böyle bir durumu ortaya çıkaracağını ortaya koyuyor. Bu buzulun yaşanan kuraklığa bağlı olarak ortaya çıkmasıyla ve sizin de bunu görüntülemenizle gerçekten bilimsel anlamda çok iyi bir hizmet oluyor. Bilim insanlarının burada detaylı çalışmalarla birtakım verilere ulaşılacağını düşünüyorum.”

HABERLERE GÖRE BUZULLAR KONYA'DA BULUNDU!

Hasan Hüseyin Kahriman ise buzul yatağını birkaç yıl önce fark ettiğini ancak, karla kaplı olması nedeniyle tam belirleyemediğini, karların erimesiyle yine gelerek buzulları bulduğunu belirtti. Kahriman, “Geyik Dağları’nın korunmasını istiyorum. Dağcı arkadaşların çok sık geldiği bir yer burası ama dağcıları uyarıyorum. Buraya artık gelmesinler çünkü buzullar ortaya çıkınca çukurlar oluştu. Tehlikeli bir bölge oldu” dedi. Medyaya servis yapılan haberlerde ise sirk buzullarının Konya’da bulunduğu geniş yer buldu.

TAŞELİ VE TOROS DAĞLARI PLATFORMU TEPKİ GÖSTERDİ

Buzulların Konyada bulunduğu yönünde çıkan haberler, yıllardır Geyik Dağlarında ve Taşeli Platosunda gezerek bölgenin doğasına sahip çıkan Taşeli ve Toros Dağları Platformundaki doğaseverleri rahatsız etti. Bölgenin çevreci isimlerinden oluşan platformun sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, sirk buzullarının bulunmasının çok değerli bir keşif olduğu belirtilerek, “Geyik Dağı-Alara Milli Parkı' projesi içinde bulunan Geyik Dağı'nda 2.5 milyon yıl öncesine ait 'Sirk Buzulu' bulundu.... Orta Toroslar'da bulunan Geyik Dağı Antalya ili Gündoğmuş ilçesi sınırları içindedir. Bu yanlışı düzeltiyor ve Sevgili Dostumuz Hasan Hüseyin Kahriman 'a teşekkür ediyoruz denildi.

ANTALYAYI YÖNETENLERDEN BİR KİŞİ BİLE SORMADI

Hasan Hüseyin Kahriman’ın yine Gündoğmuş ilçe sınırlarında yer alan Geyik Dağında bulduğu milyonlarca yıllık deniz fosillerinin daha önce Konya’ya götürülerek sergilenmesine de Taşeli ve Toros Dağları Platformu büyük tepki göstermişti. Platformun sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada Antalya'yı yönetenlere yönelik eleştiriler dile getirilmiş ve yöneticilerin ilgisizliği nedeniyle fosillerin Konya’ya götürüldüğü vurgulanmıştı. [caption id="attachment_707667" align="alignnone" width="640"] Taşeli ve Toros Dağları platformu[/caption]

İŞTE O ZEHİR ZEMBEREK AÇIKLAMA

Taşeli ve Toros Dağları platformu tarafından yapılan tepki dolu açıklamada şu ifadeler yer almıştı; Aşağıdaki fotoğraflarda Geyik Dağı’nda bulunan fosil yataklarından temin edilen 90-300 milyon yaşındaki makro fosilleri görüyorsunuz. Bu fosiller Konya Bilim Merkezi’nde sergileniyor ve bundan Antalya ile Gündoğmuş’u yönetenlerin haberi yok... Bu fosil yataklarını Dağcı Hasan Hüseyin Kahrıman bulmuş olup Prof. Dr. Sacit Özer’e haber vermiş, gerekli çalışmalar yapılarak bilimsel makalelerinin yayınlanmasını sağlamışlardır. Geyik Dağı’nın Konya ili sınırları içinde olduğunu düşündükleri için sosyal medya paylaşımı sonucunda konu yerel basında yer bulmuş ve Konya’yı yönetenler olayı değerlendirmişler fotoğraflarda görülen salonu hazırlayarak fosilleri ziyarete açmışlardır. Değerli Bilim İnsanları; Prof. Dr. Sacit Özer, Prof Dr. Reyhan Küçük Erdoğan, Doç. Dr. Candan Aykurt, Dr. Mesut Şimşek, STK temsilcileri; Yüksek Mimar Hakime Yılmaz, Jeoloji Müh. Bayram Ali Çeltik,Or. Yük Müh. Güray Çayır, Antalya BŞB Başkanlığını temsilen Çevre Müh. Lokman Atasoy, İletişimci; Gazeteci-Yazar Yusuf Yavuz,Yerel Gönüllü; Yeminli Mali müşavir Mevlüt Güven, Tercüman-Rehber Halit Uçan ve benim de içinde olduğum “Taşeli Platosu Milli Park Projesi Koordinasyon Kurulu”nu çok kısa bir sürede hayata geçirdik ve çalışmalara başladık. Kurul çok büyük bir özveride bulunarak, pandemi demeden 84 sayfalık “Alara/Geyik Dağı Milli Parkı Raporu”nu hazırlayarak Nisan/ 2021 tarihinde ilgili bakanlığa sundu. Bu çalışmaları yaparken çok gürültü çıkardık. Sosyal Medyayı çok aktif kullandık. Ulusal ve Yerel Basın güçlü destek verdi ancak bir kişi de çıkıp; “bu bahsettiğiniz 90 Milyon Yıllık, 110 Milyon Yıllık ve 300 Milyon Yıllık fosil nedir?” demedi...” Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.