Yeni tip koronavirüs(covid-19) salgını nedeniyle İçişleri Bakanlığı, ek genelgelerle yerleşim yerlerinde salgının seyrine bağlı olarak resmi anaokullarının eğitimlerine 4 Ocak 2021 tarihine kadar ara verme kararı aldı. Antalya İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu da 30 Kasım tarihinde 'Yeni kısıtlama ve tedbirler' konulu genelge ile Milli Eğitim Bakanlığı'na(MEB) bağlı anaokullarının kapatıldığını açıkladı.Ancak Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı kreşler bu bu karardan ayrı tutuldu.

Bu kararın özel anaokullarını, velileri ve öğrencileri çok zor durumda bıraktığını söyleyen özel anaokulu sahipleri sorunun giderilmesi çağrısı yaptı. "Covid-19, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı 0-6 yaş arası kreşlerde etkin değil, 3-6 yaş arası eğitim veren MEB'e bağlı anaokullarında mı yayılıyor?" diyen anaokulu kurucuları, sorunun çözümü için destek bekliyor.

EĞİTİMCİLERDEN ÇAĞRI: “ANAOKULLARININ AÇILMASI GEREKİYOR”

Antalya Lara Küçükşeyler Anaokulu kurucusu ve eğitimci Bahar Bekaroğlu, “Bu kararın velilerimize ve çocuklarımıza yapılmış büyük bir haksızlık olduğunu düşünüyoruz. Biz 3-6 yaş aralığında çocukları alıyoruz. Kreş ve gündüz bakım evleri 0-6 yaş aralığında çocuklara hizmet veriyor. Aynı müfredat uygulanıyor. Aynı eğitim programını takip ediyorlar. Aynı yere öğrenci girişleri yapıyoruz. Aramızda hiçibir fark yok. Sadece bakanlık farkı var. Bizim öğrencilerimiz şu an evlerindeyken kreş ve gündüz bakım evine giden öğrenciler okuluna devam etmek durumundalar. Anaokulları da 8 hazirandan itibaren açıktı, kreşlerde açıktı. Aynı şekilde hepimiz titiz bir şekilde covid-19 önlemlerimizi okul ortamında almıştık. Gerçekten bir yerde bir aksaklık olduğunu atlanılan bir konu olduğunu düşünüyorum. Kreşlerin açık anaokullarının kapalı olması ile ilgili." dedi.

Özel Oksijen Montessori Anaokulu kurucusu ve eğitimci Fatma Aksu Öz de, "Çocuklar bu süreçte mecburen Ipad’in başında ya da en fazla parklara gidebiliyorlar. Anneanne dede tarzı, yerlere bırakmak zorunda kaldılar. Kapanma nedenimiz covid-19 nedeniyle olduğu için zaten yaşlılar bu süreçte çocukların bırakılması için uygun değil. Ya da tanımadığı bakıcılara ya da bilmediği kreşe. Bilmediği öğrencilerin arasında olması çocuk psikolijisi için iyi bir şey değil zaten. Haliyle bu süreç içerisinde biz anaokullarının bir an önce açılmasını istiyoruz." şeklinde çağrı yaptı.

"TÜM TİCARİ KURUMLAR KAPANMALI, EĞİTİM KURUMLARI AÇILMALI"

Özel Bilgin Adımlar Anaokulu kurucusu ve eğitimci Hafize Demirel ise “Kararlar çok değiştirildi zaten başından beri. Öncelikle kapandık. Sonra dilekçelerle açıldık. Sonra kreşler açık kaldı biz kapatıldık. Sonuç olarak haksız bir karar oldu. 2 grupta aynı yaş grubuna eğitim vermekte. Bu bağlamda bizim de ailelerimiz tam gün eğitim vermek bizdelerdi. Çalıştıkları için de sıkıntıya düşüyorlar ya aile büyüklerine bırakıyorlar ya da bakıcılara bırakmak zorunda kaldılar. Onlar da sıkıntı yaşıyor. Biz de sıkıntı yaşıyoruz.“3-6 yaş kritik dönemdir. Kritik dönemde çocukları eğitimden uzak tutmamamız gerekiyor. Gerekiyorsa tüm ticari kurumlar kapanmalı, eğitim kurumları açılmalı.” önerisinde bulundu.

"EN KISA ZAMANDA SORUMUZUN CEVABINI ALMAMIZ LAZIM"

Özel Antalya Bilgin Anaokulu Okul Müdürü Gülnihal Erciyas de, “Genelde ailelerimiz çalıştığı için özellikle sağlık personeli ailemiz var. Çok ciddi bir mağduriyet yaşıyorlar şu anda.Online eğitime katılamıyorlar. Haliyle çocuklarının yanında bulunamadıkları için başka bir ebeveyn bulmakta zorlanan velilerimiz var. Bunları da geçiyorum. Çocukları daha fazla sosyal izolasyona maruz bırakmak ne kadar doğru. Almanya’da Avrupa’da ilk olarak anaokulları açıldı. Çocuklar daha fazla sosyal izolasyona maruz kalınca davranış bozuklukları meydana çıkabiliyor. Bu süreç elbette bizler kadar onları da çok olumsuz etkiledi. Uzatılmaması gereken bir süreç.Evde mutlu da değil çocuklar. Dilerim anaokullarının açılması gibi bir durum söz konusu olur. Tabi ki de sağlık için hepimizin, bütün dünya olarak evden çıkmamız gerekiyor. Ama hayatımız devam ediyor. Ekonomik tablolarımız çok iyi değil. Bir şekilde bizim de desteklenmemiz lazım. Bizim de ayakta durmamız lazım. Bu sorumuzun cevabını almamız lazım en kısa zamanda?." söyledi.

VELİLER ÇÖZÜM İÇİN CEVAP BEKLİYOR

Velilerin de kafası alınan kararlar karşında karıştı. Çocuğunun eğitim aldığı anaokulundan alıp kreşe vermek zorunda kaldığını belirten öğrenci velisi Ceysu Marım, "Devam ettiğimiz bir okulumuz vardı. Bir anda bir karar geldi.Acilen kapatıldı. Dolayısıyla ben çalıştığım için ve benim dışında bakacak bir ebeveyni olmadığından çok mağdur durumda kaldım. Sıkıntı çektim. İşimden mi olmalıyım ya da evde oturup çocuğuma mı bakmalıyım ikileminde kaldım.Dolayısıyla bir günde karar verdim. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na ait bir kreşte, misafir öğrenci olarak kaydını yaptırdım. Bu süreç benim için zor geçiyor. Ya herşeyi kapatıp, biz de evde olmalıydık ya da bu şekilde ilerlememeliydi durum. Biri açık biri niye kapalı. Kapalıysa neden kapalı.Biz de bunları sorguluyoruz. O yüzden ne diye bilirim ben de bilmiyorum.” şeklinde tepki gösterdi.

"BURADA VİRÜS BULAŞIYOR ORADA VİRÜS BULAŞAMIYOR MU?"

5,5 yaşındaki Uğurcan'ın annesi Hülya Çeliktaş da, “Çok üzülüyoruz tabi, çocuğum çok güzel eğitim alıyordu. Ama şimdi bitti. Oğlum da psikolojik olarak etkileniyor.Tabi biz onunla ne kadar ilgilensekte okulundaki eğitimi biz veremiyoruz. O yüzden çocuğum ağırlıklı olarak televizyon ve telefon ile vakit geçiriyor. Oğlum evde olduğu için çalışamıyorum.Oradan da bir mağdurum. Zaten iş yok.Çocuğum da evde kalınca bu sefer izin almak zorunda kalıyorum ve evde oturmak zorunda kalıyorum. Çok mağdur kaldık. Çocuğum eğitimsiz kalıyor. Yani üzülüyoruz. Ama çalışmakta olan anneler mecburen başka kreşlere veriyor. Nereye verecek çocuğunu, mecbur kreşe yöneldiler. Eskiden kreşlerde sınıflar 7,8,9 kişiydi.Şimdi bu rakamlar 15’e kadar çıkmış. Orada virüs kapabilme şansı daha yüksek. Çok yanlış bir şey. Ben de bunu anlamıyorum. Aynı yaş grubundaysa burada virüs bulaşıyorda orada mı bulaşamıyor. Biz de anlamadık. Şoktayız." dedi.

"İŞİMİ BIRAKMAK ZORUNDA KALDIM"

Çocuklarını ebeveyne bırakıp çalışma durumunun olmadığını dile getiren Senem Çağlayan ise, "Zaten sağlıklı da değil.Başta onların da taşıyıcı olmalarından dolayı onları korumak istiyoruz.Bizim sesimizi duyurmamız lazım. Kreşlerin koruyuculuğu var ama anaokullarında mı yok?.Veli olarak çok yanlış bir karar olduğunu düşünüyorum.Eğer bir kural alınıyorsa ilk başta çocukların psikolojik gelişimini etkilemeden karar alınmalı.Denetimlerin artırılması ve denetime uyan anaokullarının bir an önce eğitim ve öğretime başlatılması için gerekenlerin yapılmasını diliyoruz. Mesela ben işimi bırakmak zorunda kaldım. Maddi olarak çok büyük bir külfet 2 tane çocuk düşünün.Bütün eğitimleri size ait, ama şu anda çalışamıyorsunuz. Bunun bir an önce çözüme kavuşturulmasını diliyoruz.” ifadelerini kullandı.

"ÇÖZÜM TALEP EDİYORUZ"

Sağlık sektöründe çalışan öğrenci velisi Volkan Alanya, "İşim gereği hastanelere gidip geliyorum. Takdir edersiniz ki yoğun bir süreçten geçiyoruz. İşim yoğun. Eşim turizmci, uluslarası firmada çalıştığı için yine onun da işi yoğun. Bu süreçte tabi biz çok etkilendik. Çocuklarımızı bırakabileceğimiz anne babamızda yok. 4,5 yaşında ikiz çocuklarımız var. Bırakamadığımız için de şu an napıyoruz? İzin alıyoruz bir şekilde. 3 gün o alıyor, 3 gün ben alıyorum. Çocuklarımıza evde kendimiz bakmaya çalışıyoruz. Ama bu süreç tabi böyle gitmeyecek. Bir yerde işimizde sıkıntı yaşayacağız. Dolayısıyla bu adaletsizliğin bir an önce çözülmesini talep ediyoruz yetkilelerden.” yorumunu yaptı.