Antalya haber...  Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Antalya’nın sahillerinde kirlilik nedeniyle müsilaj (Mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir madde) benzeri bir maddenin yayıldığını gösteren video görüntüleri paylaşarak, bu ciddi kirlenme belirtisiyle ilgili uyarılarda bulundu. Öte yandan tanınmış dalış hocası ve sualtı fotoğrafçısı Adnan Büyük de, Antalya sahillerinde, özellikle balık çiftliklerinin çevresinde Mako türü, insanlara saldıran türde köpek balıklarının görüldüğünü belirterek, balığın fotoğrafını paylaştı.

DENİZ SUYU BULANIK VE MÜSİLAJ VAR

Prof. Mehmet Gökoğlu, sosyal medyadan yaptığı üç uyarıda da Antalya sahillerinde yayılan müsilaj benzeri maddeyle ilgili bir tanımlamada bulunmadı. Prof. Gökoğlu, gelen yorumlara verdiği yanıtlardan birinde ise, “Nermin hanım benden göstermesi. Burası turizm bölgesi. Bu konuda konuşmuyorum. Susma hakkımı kullanıyorum. Sadece sizlere bırakıyorum” cevabını verdi. Bu yanıttan Prof. Gökoğlu’nun turizme zarar vermemek adına sözlü açıklama yapmadığı ancak yetkililerin dikkatini çekmek için video görüntülerini paylaştığı yorumu yapıldı.

‘TURİZME ZARAR VERMEYELİM’

Öte yandan Antalya’nın tanınmış dalgıç öğretmeni ve sualtı fotoğrafçısı Adnan Büyük de, sosyal medya hesabından çarpıcı bir açıklama yaparak, turizm kentinin sahillerinde Mako türü saldırgan ve tehlikeli köpek balıklarının görüldüğünü takipçilerine duyurdu. Adnan Büyük, takipçilerinden bu açıklamayı paylaşmamalarını, turizm kenti olan Antalya’nın ekonomisinin zarar görmesini istemediğini de vurguladı. Adnan büyük’ün bu paylaşımına yapılan yorumlarda, Konyaaltı Plajı ile Kemer arasında kalan bölgedeki balık çiftliklerinin, köpekbalıklarını çektiği öne sürüldü. Çiftliklerin olduğu bölgede toplanan Mako türü köpek balıklarının balıkçıların ağlarının içindeki balıklara da saldırdıkları ifade edildi.

KÖPEK BALIKLARININ EN SALDIRGAN TÜRÜ

Mako cinsi köpekbalıkları insanlara saldıran en yırtıcı türlerden biri olarak biliniyor. Mako türü için agresif ve çok tehlikeli yorumu yapılıyor. Yabancı kaynaklarda mako türü köpek balıkları için şu ifadeler yer alıyor;  Lamnidae familyasına ait bir lamniform elasmobrach türü olan bir balıktır. Kısa yüzgeçli köpekbalığı veya kısa yüzgeçli köpekbalığı gibi başka bir adla da bilinir. Deniz tabanında en tehlikeli ve şiddetli köpekbalığı türlerinden biri olarak kabul edilir. Önce korkutup sonra saldıran diğer köpekbalıklarının aksine bunlar direk saldırıda bulunuyor. Neredeyse 4 buçuk metre uzunluğa ve 750 kilo ağırlığa ulaşıyor. Son derece masif ve güçlü bir kas yapısına sahiptirler. Ağız genellikle geniş fakat dardır. Her düşmanı ezebileceği çok güçlü iki çenesi vardır. Makoların besin zinciri arasında yunus ile kılıç balıkları da bulunuyor. Habitatı ve dağılımı ile ilgili olarak, Atlantik, Hint ve Pasifik okyanuslarına yakın ekosistemlerde ve Akdeniz'in ve Kızıldeniz'in bazı bölgelerinde yaşayanları var. Su sıcaklıkları 16 derece arasında olmayı tercih eden hayvanlardır. Göçmen balıkların miktarı ve akışı sayesinde bu köpekbalığı yılın mevsimlerine göre yer değiştirir. Ek olarak, beslenme nedenlerine göre, daha fazla yiyecek veya daha sabit sıcaklıklara sahip diğer bölgelere de göç edebilirler. Su yüzeyinin yanı sıra 500 metre derinlikte de yaşayabiliyor. Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.