Antalya haber...  Covid salgınının başlamasının ardından hafif hafif tırmanan ev fiyatları ile kiralar, son dönemde inanılmaz bir hızla yükseldi. Antalya’da kenar semtlerde ortalama kiralar yakın bir dönemde 700-800 lira civarındayken şimdilerde ise 2 bin 500 liradan başlıyor, 5 bin liraya kadar çıkıyor.  Turizm kentinin lüks semtlerindeki kiralar ise aylık 10 bin ile 30 bin lira arasında değişiyor. Orta halli vatandaş da bu gelişmelerden nasibini almış durumda. Kent merkezinde ortalama bir dairenin kirası 5 bin lira ile 7 bin 500 lira arasında. Ev kiralamak isteyen vatandaşlar eskiden kentin popüler mahallelerinde de bütçesine göre ev bulabilirken, şimdilerde Kepez ilçesinin mahallelerini turluyorlar.  Konyaaltı gibi lüks semtlerde deniz gören dairelerin kira bedelleri ise inanılmaz bir artış gösterdi. Konyaaltı’nda çok lüks bir dairede oturmak isteyen vatandaş aylık 50 bin ile bin lira lirayı gözden çıkarmak zorunda. Bu semtlerin kenar bölgelerinde kiralar 6 bin ile 7 bin lira arasında gezinirken ortalama bir dairenin kirası 10 bin liradan başlıyor. Konyaaltı ve Lara gibi lüks semtlerde oturmak şimdilerde vatandaşlar için hayal olmuş durumda. Bu semtlerde oturmak isteyen ailelerin ayda yaklaşık 20-25-bin lira arasında gelire sahip olması gerekiyor.

ALICILAR HEP YABANCI, TÜRK MÜŞTERİ YOK

Ev satışlarında ise semtine göre astronomik fiyatlar isteniyor. Varsak gibi şehrin dışındaki mahallelerde ortalama daire fiyatları 700 bin liradan başlıyor, 1,5 milyon liraya kadar çıkıyor. Kente doğru yaklaştıkça ev fiyatlarında inanılmaz artışlar yaşanıyor. Kepez’in Yenidoğan, Kültür, Şafak ve Gülveren gibi şehir merkezine yakın mahallelerindeki daire fiyatları ortalama 1 ile 2 milyon lira arasında. Muratpaşa ilçesinin orta halli mahallelerinde 20 yıllık eski bir daireyi 900 bin liraya satın mümkün. Buralarda ortalama daire fiyatları 1,5 milyon liradan 3 milyon liraya kadar çıkıyor. Yakın zamanda bu semtlerde 700 bin liraya sıfır bir daire almak mümkünken şimdilerde bu rakam hayal gibi gözüküyor.Konut satışı yapanlar. Konyaaltı ve Lara gibi lüks semtlerde ise günümüzde sadece yabancıların ev baktığını, Türk müşterilerinin çok ender olduğunu dile getiriyorlar.

DENİZ GÖREN DAİRELER 25 MİLYON LİRAYI BULDU

Antalya’nın lüks semtleri olan Konyaaltı ilçesi ve Muratpaşa’nın Lara bölgesinde ise ev fiyatları astronomik rakamlara çıkmış durumda. Bu semtlerin iç kesimlerinde ev fiyatları 2 milyon lira ile 5 milyon lira arasında. Deniz manzaralı lüks yapılar ise fiyatlarda ayrı bir dünyanın mekanları görüntüsü veriyor. Konyaaltı’nda deniz gören lüks bir dairenin fiyatı 4 ile 8 milyon lira arasında değişiyor. Konyaaltı’nın deniz ve Beydağları manzaralı rezidanslarında fiyatlar 25 milyon liraya kadar tırmanıyor. Hurma tarafında ise 3 milyon lira ile 5 milyon lira arasında ultra lüks daireler bulmak mümkün. Lara Bölgesine bakıldığında ise deniz kenarındaki lüks yapılar ile iç kesimlerdeki daire fiyatları arasında uçurumlar var. Deniz manzaralı 20 yaşındaki lüks bir dairenin fiyatı 12-13 milyon liraya çıkıyor. Ultra lüks deniz manzaralı rezidanslarda dairenin büyüklüğü ve konumuna göre değişen fiyatlar mevcut. Rakamlar bu bölgede ultra lüks sıfır daireler için 25 milyon liraya kadar tırmanıyor.

PEKİ KİRA VE FİYATLAR NEDEN BÖYLE ÇILGINCA ARTTI?

Turizm kenti Antalya’da pandemi sürecinden olumsuz etkilenen kentler arasında yer alıyor. Uzmanlara göre; Antalya’da ev fiyatlarının ve kiraların böylesine hızlı ve orantısız yükselmesinin çeşitli nedenleri bulunuyor. Son dönemden bir örnek verilmek istenirse, savaştan kaçan Ukraynalı göçünün yanı sıra, yaptırımlardan kaçan Rus göçü de azımsanacak gibi değil. Özellikle online çalışan, internet üzerinden para kazanan Rusların ilk tercihi Antalya oldu. Antalya’nın özellikle lüks semtlerinde kiraların artmasının önemli nedenlerinden birinin Rus ve Ukrayna’dan gelen taleplerin olduğu belirtiliyor. Bu durum Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine de yansıdı. Antalya'da şubat ayında 4 bin 727 konut satışı gerçekleşirken, 1099 konutun yabancılar tarafından satın alındığı açıklandı. Antalya'da şubatta konut satışları bir önceki şubat ayına göre yüzde 27,68 artarak 4 bin 727 ile Türkiye ortalamasının yaklaşık 7 puan üzerinde gerçekleşti. İstanbul'dan sonra yabancıların konut alımı için tercih ettiği ikinci il olan Antalya, yüzde 106.2'lik artış yakaladı.

SAVAŞ FIRSATÇILARI HAREKETE GEÇTİ

Kentte daire ya da müstakil ev kiralayan Rus ya da Ukraynalılar kirayı 1 yıllık peşin ödediği için gayrimenkul sahipleri de ilk sırada onları tercih ediyor. Normal şartlarda ev kiralarının 3 bin - 3 bin 500 lira olduğu bölgelerde rakam 7-8 bin liraya çıkarken bazı ev sahiplerinin yerlilere ev vermediği ortaya çıktı. Ayrıca bazı ev sahipleri, savaştan önce satmayı düşündüğü dairelerini ilginin yoğun olması nedeniyle yüksek bedelden kiraya vermeyi tercih ediyor. Elbette sorun bu kadarla kalmıyor. Hükümetin 400 bin dolara daire alan yabancılara promosyon olarak vatandaşlık vermesi de ev fiyatlarının hızla yükselmesinin önemli bir nedeni olarak gösteriliyor. Yabancıların ev alarak ülkeye döviz getirmesi için verilen bu avantajlar Türklerin ev satın alma hayallerini de suya düşürdü.

FAİZLER ARTTI TALEP AZALDI

Ev fiyatlarının ve kiralarının artmasındaki son dönem nedenlerinden birine daha bakılacak olursa Türkiye Konut Fiyatı Endeksi’nin (TKFE) yıllık bazda yüzde 8 oranında arttı. Bu artış kiraların da yükselmesine neden oldu. Sektör temsilcileri artışın nedeni olarak faizlerdeki yükselişle beraber tüketicinin konut almaktan kaçınması olarak görüyor.Türkiye genelinde satılık konutların ortalama metrekare fiyatı son bir yılda yüzde 7 oranında artış göstererek, 2 bin 441 lirayı buldu. Kiralık konutlarda ise artış yüzde 8, ortalama metrekare fiyatı 17 lira oldu. Türkiye’de amortisman süresi ise 12 yıl olarak açıklandı.

KİRADA OTURMAK FAİZ ÖDEMEKTEN AVANTAJLI

İstanbul’da faaliyet gösteren bir gayrimenkul firmasının yetkilisi, “Kiralar neden arttı” sorusuna şu cevabı veriyor; 2013 yılı Mayıs ayında konut kredisi faiz oranları 0.61-0.65 seviyesindeydi. Bu dönem kiraların en düşük olduğu zamandı. O günlerde insanlar kiraya verecekleri parayla konut alıp kendi evlerinin sahibi oldular. Ucuza kredi çektiler ve kira öder gibi ev sahibi oldular. Fakat faizi arttıran etkenlerden ötürü konut kredisi faizi bugün 1.22-1.25’e kadar çıktı. Bu da kiralık daireye geçmeyi ev almaktan daha avantajlı duruma getirdi. Bugün birisi ev alırsa 2-3 sene öncesine göre 2 katı daha fazla faiz ödemek zorunda. Bu da kiralık evlerin ücretlerini artırdı ve kiralık ev azlığından dolayı da talep yükseldi ve aylık kiralar yükseldi. Bugün kirada oturmak faiz ödemekten daha avantajlı. İşte kiraların artmasındaki birinci neden bu. Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.