Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam, Akdeniz ve Ege Bölgesi’ndeki yangınların ilk başladığı nokta olan Manavgat’taki olumsuz verilerin birkaç saat önceden NOAA 20 uydusu tarafından gösterildiğini söyledi.

UYDULARIN ALGILAYICILARI ÇOK KUVVETLİ

MYGazete.com’a özel açıklamalarda bulunan, Türkiye’nin tanınmış deniz bilimcilerinden, kimyager Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam, Gece veya gündüz üzerimizden geçen uyduların yerkürede her ne olursa onları kaydedebilen algılayıcılar ile donatıldıklarını belirterek, “Gündüz vakti görünür dalga boylarında detaylı veri toplayan uydular gece de kızılötesi algılayıcılar ile yerküreden veri toplamaktadır. Bu veriler ile örneğin yerdeki herhangi bir yangını gece veya gündüz farkı olmaksızın algılamak mümkün olabilmektedir” dedi.

YANGIN RİSKİNİ, GECE YARISI GÖSTERDİ VE KAYDETTİ

Prof. Saydam şöyle devam etti: “Uydu verileri geçiş anlarında yerküredeki sıcaklık veren noktaları izleyebildiği için olası bir yangının gelişmesini de takip edebilmektedir. Manavgat’ta çıkan orman yangını öncesinde üzerimizden geçen NOAA 20 uydusunun yörünge saatlerine göre 27/28 Temmuz gece yarısı 01:50 veya 03:50’de kayıt ettiği sıcaklık verilerine göre Manavgat yangın bölgesi güneybatı ucunda daha büyük yangın başlamadan birkaç saat önce şu veri kaydedilmiştir.” Bu görüntüde NOAA 20 uydusu tarafından Manavgat bölgesinde tek bir kırmızı olarak izlenen nokta aşağıdaki yerden alınmıştır. O bölgeye daha da yaklaşınca kırmızı yerin görüntüsü bu kadar hassas belirlenebilmektedir.