Ülkemizde 10 Ağustos’ta kaydedilen 24 saatlik verilere göre günlük vaka sayısı 26 binin üzerine çıktı ve turizm kenti Antalya’da HES haritaları yaygın kırmızıya döndü. Kentte aşılı olan çok sayıda sektör çalışanları, tekrar covid-19’a yakalanmaları ve çevrelerinde bulaşı artırmaları nedeniyle haftada bir testlerinin yapılması talebinde bulundu.

KENT HARİTASI KIZARDI, İZİNLER KALKTI

Covid-19 salgınından yüksek oranda etkilenen kentler arasındaki Antalya’da valilik dün, kentte tüm sağlık personelinin ikinci bir emre kadar, izinde olanlar da dahil yıllık izinlerinin iptal edildiğini açıkladı. Valilikten yapılan açıklamada, yeni tip koronavirüsün (COVID-19) salgınından vatandaşları korumak ve virüsün yayılımını engellemek amacıyla İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunca karar alındığı belirtildi.

ŞOFÖR, LOKANTACI, MARKET ÇALIŞANLARI

Turizmde Alman ve Rus pazarındaki kısıtlamaların kaldırılmasının ve Kurban Bayramı hareketliliğinin ardından büyük orman yangınları yaşayan Antalya’da covid-19 vaka sayısı her geçen gün artıyor. MYGazete Haber Merkezine gelen bilgiler, bazı sektörlerdeki çalışanların yüksek risk altında bulunduğu ve aşılı olmalarına rağmen covid-19’a yakalandıkları ve ölümlerin yaşandığı öne sürülüyor.

‘HAFTADA BİR TEST HAKKI VERİLSİN’

Kamu kurumlarındaki personelin büyük risk altında bulunmalarına rağmen aralarında aşı olmayanların bulunması kalabalık çalışma ortamları nedeniyle tehlikeyi artırıyor. Bunun yanı sıra özel sektörde de birçok meslek mensupları yüksek risk altında bulunuyor. Yüksek risk altında çalışan bu mesleklerin mensupları, kendilerine haftada bir covid-19 testi yaptırma imkanı tanınmasını talep ediyor.

AŞISIZ VE MASKESİZ BİNEN MÜŞTERİLER

Özellikle taksi şoförlerinin covid-19’a yakalanma konusunda büyük risk altında oldukları ifade ediliyor. Araçlarına binen yerli ve yabancı müşterilere aşı veya HES kodunu sorma imkanı olmadığını dile getiren taksiciler, “Kimilerinin ağızlarında maske dahi olmuyor. Bırakın aşı sormayı, maskeyi tak deseniz kızıp araçtan inenler oluyor. Bu nedenle hiçbir müşteriye maske veya aşı konusunda herhangi bir müdahalede bulunamıyoruz” diyorlar.

TAKSİ DURAKLARI COVİD SARMALI ALTINDA

Antalya’daki yüzlerce taksi durağında çok sayıda şoförün covid-19’a yakalandığı ve bunların aralarında ölenler olduğu da dile getirilerek, “Aşısız veya tek aşılı olan şoförler büyük risk altında çalışıyor. Müşterilerden kaptıkları covid-19 ölüme götürebiliyor. Çift aşılı meslektaşlarımız da, müşterilerden sıklıkla covid kapabiliyor. Bunlardan çift Sinovac aşısı olanlar ağır atlatabilirken, çift Biontech aşısı olanlar normal grip olmuş gibi geçiriyorlar. Ancak hastalığı fark edemeyebiliyorlar ve aileleri ile diğer kişilere bulaştırıyorlar. Üstelik kentimizde risk çok yüksek. İngiliz varyantının yanı sıra delta varyantı da yayılıyor” şeklinde konuşuyorlar.

ANTALYA’DA SALGIN HIZI DÜŞER

Servis aracı ve toplu taşıma aracı şoförleri ile lokanta, market ve kahvehane çalışanlarının da risk altındaki sektör mensupları arasında bulunduğu belirtiliyor. Bu tür işyerlerinde çalışanları ile taksi şoförlerine haftalık covid-19 testi hakkı verilmesinin bulaşı ve ölümleri engelleyebileceğini dile getiren meslek mensupları, “Özel hastanelerde bu testleri yaptırma imkanımız yok. Çünkü çok yüksek ücretler isteniyor. Hem kendimiz hem ailelerimiz risk altında. Bizlere test hakkının verilmesi kentimizde salgın hızının düşmesine de katkıda bulunacaktır” diyorlar.

1. DOZ AŞILAMADA ORTALAMA YÜZDE 68.56'YA ULAŞILDI

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan tabloda, aşılama verilerine de yer verildi. En az 1 doz aşı olmuş 18 yaş üzeri nüfusu kapsayan verilere göre Türkiye'de 1. doz aşılama oranı ortalama yüzde 68.56 oldu. 2. doz ortalaması yüzde 49.09 olurken 1., 2. ve 3. doz aşısını yaptıran vatandaş sayısı toplamda 79 milyon 014 bin 674'e yükseldi.

2. DOZ AŞI OLANLARIN SAYISI 30 MİLYON 470 BİN 007 OLDU

Sağlık Bakanlığı, aşılama yapılan tekil kişi sayısını da paylaştı. Buna göre; Türkiye'de 42 milyon 470 bin 007 kişi ilk doz aşısını yaptırdı. İkinci doz aşı yaptıranların sayısı 30 milyon 470 bin 007 olarak kayıtlara geçerken, yeni başlayan 3. doz uygulamasında 5 milyon 988 bin 679 kişiye aşı yapıldı.