Öncelikle herkese merhaba. 2023 yılına sayılı günler kaldı. Zamanın ne kadar da hızlı ilerlediğini, yılın son zamanlarında bu yeni yıl yazılarımda ve gelen tebrik mesajlarında daha iyi anlıyorum. Her insan yıl sonlarında, gelecek olan yeni yıldan beklentiler içine girer. Bu beklentiler kişiden kişiye göre değişir. Kimi yeni yıldan para diler, kimi iş, kimi aşk, kimi mutluluk…Ve bu liste uzayıp gider. Kim kendi listesine, hangi beklentileri  yazıyorsa umarım yeni yılda gerçekleşir. Fakat unuttuğumuz bir şeyler de var. Acaba biz beklentilerimizin gerçekleşmesi doğrultusunda ne kadar efor sarf ediyoruz? Ne kadar çaba gösteriyoruz yeni yılda bizi paranın bulması için? Ne kadar motive oluyoruz iş hayatında başarılı olabilmek için? Ne kadar fedakar, ne kadar özverili olabiliyoruz ilişkilerimizde mutlu olabilmek için? Yeni yıl beklentilerimizin gerçekleşmesi doğrultusunda bizim de kendimize eklememiz veya kendimizde değiştirmemiz gereken özelliklerimizin olduğunu düşünüyorum. Bu yazımda size bu temel değişim noktalarından ve 2023’e girerken vedalaşmanız gereken bazı davranışlarınızdan bahsedeceğim. Umarım okuyan herkese değişim doğrultusunda motivasyon dolu bir yazı olur. Şimdiden hepinize keyifli okumalar diliyorum.

1.TOKSİK İLİŞKİLER

Toksik ilişkiler bugün yaşamımızı olumsuz yönde etkileyen en önemli unsurlardan birtanesi. Çevrenizdeki insanlar konusundaki seçimleriniz mutluluk ve başarı seviyenizi etkileyen en önemli faktörlerden biri. Bugün iş hayatındaki başarısızlıklarının sebebi, ilişkilerindeki  tercihlerinden kaynaklanan birçok insan var. İş arkadaşlarınızdan tutun patronunuza, sevgilinizden tutun akrabalarınıza çevrenizde bağ kurduğunuz her kişi ruh halinizi ve mental sağlığınızı etkileyebiliyor. Bugün çoğu insan mütemadiyen toksik ilişkilerinde farkında olmadan psikolojik şiddete ve manipülasyona maruz kalabiliyor. Bu ilişkiler uzun vadede yıpratıcı ve psikolojik anlamda zarar verici olabiliyor. Siz de ilişkinizin sizde olumsuz duygular yarattığını düşünüyorsanız ve bu durumun sebebini tam olarak bilemiyorsanız, ilişkinize dair şüpheler varsa, kendinizi değersiz hissediyorsanız, ilişkide sorun olduğunu ama bu sorunun nerede olduğunu bulamıyorsanız, sürekli eleştiriliyorsanız, ani duygu değişimleri yaşıyorsanız toksik bir ilişkinin içerisinde olabilirsiniz. Toksik bir ilişki düzelir mi? Evet düzelir, fakat burada en önemli etken taraflardan her ikisinin de değişime açık olması, aynı motivasyon ve istekte olmasıdır. Eğer siz de toksik bir ilişkide olduğunuzu düşünüyorsanız 2023 gelmeden bu toksik duruma son verin.

2.PLANSIZ YAŞAM

Tabi ki hayatınızın bütün zaman dilimlerini parselleyerek, etrafından planlarla kıstırılmış şekilde yaşamaktan bahsetmiyorum. Fakat insan plan yaptığı ölçüde kendisine hedef oluşturur. Bu hedeflere ulaştığı her an başarıyı tadar. Aldığı o başarı hissi kişiyi haz duygusuna ulaştırarak, tekrar yeni hedefler oluşturmasını sağlar. Bu döngü kişiyi hayatta tutar ve yaşamda aktif kalmasına yardımcı olur. Bugün başarılı insanlara baktığınızda hiç birinin spontan veya şans eseri başarıyı elde ettiklerini göremezsiniz. Tabi istisnalar da olabilir arasında fakat bu değişmez bir gerçektir. Planlı yaşamak kişiye analitik düşünce becerileri de kazandırır ve ulaşamadığı hedefleri parçalamayı öğretir. O küçük parçaları aşarak asıl hedefe ulaşmasını sağlar. Çoğu insanı belirsizlik rahatsız eder. İşte planlı yaşam bu belirsizliği bir nebze ortadan kaldırır ve oluşabilecek stres durumlarına karşı size bir öngörü sunar. Dolayısıyla 2022’de veda etmen geren ikinci faktör plansız yaşam olsun.

3.KENDİNE DÜRÜST OLMAMA

Bir insan kendine ne zaman dürüst olmayı öğrenir? Önce kendini, kendisiyle keşfederek ve tanıyarak, daha sonra da kendine dürüst olmayı gerektiren cesaretini toplayarak öğrenir. Her insanın kabullenemediği, kabullenmekten korktuğu, kendisine yakıştıramadığı, sürekli kaçtığı, bastırdığı özellikleri vardır. Kimisi başarısızlığını şanssızlığına bağlar, kimisi ilişkilerindeki problemlerin karşısındaki insanların bencilliğinden kaynaklandığını düşünür. Fakat çuvaldızı kendisine batırmak en son aklına gelendir. Bir insanın kendisine dürüst olma sürecindeki izleyeceği ilk yol yine kendini tanımasından geçer. Kendini tanıyan insan potansiyelini ve limitlerini bilir. Sınırlarını bilen insan gerçekçi hedefler belirler. Kendini tanıyan insanda özfarkındalık oluşur. Bu insanlar zemin kaygandı demez, hoca onu kayırdı demez, kol bozuktu demez, top patlaktı demez. Başarıyı da başarısızlık kadar kolay bir şekilde kabul edebilirler. Başarısızlık onlar için eksiklerini gördükleri mükemmel bir fırsattır. Başarısızlıklarında kendisine dürüst olduğu için, değiştirmesi gereken özelliklerini de bilir. Aslında başarısızlıklar bu insanları başarıya ve değişime götüren en iyi motivasyon ve deneyimdir. Kendilerini oldukları gibi kabullenme erdemini bir kere öğrenmişlerdir. Bu erdem kendilerinde özdeğer ve özsaygıyı da beraberinde getirir. Çevrenin onlara biçtiği kumaşın içine girmeye çalışmazlar. O kumaşı kendileri kesip biçerler. Kendisine dürüst olan insanların en önemli özelliklerinden birisi de özgüvenli olmalarıdır. Unutmayın, hatalarınızı veya eksik olduğunuz yönlerinizi bir kez kabul ettiğinizde kimse onları size karşı koz olarak kullanamaz. Siz de kendinizi, her şeyinizle kabul ederek, siz olduğunuz için sevin ve 2023’te kendinize her konuda dürüst olmayı öğrenin. Bu size mutlu ve özgür bir yaşamı beraberinde getirecektir.

4.ÖNYARGILARINIZDAN ARININ

Biliyorsunuz ki önyargılar, bilgiyi edinmeden bir konuya veya insana karşı geliştirdiğimiz  olumlu veya olumsuz (genellikle olumsuz) düşüncelerimizdir. Bunlar çoğu zaman yersiz ve irrasyonel düşüncelere dayanırlar. Peki nasıl veya neden oluşurlar? Yaşam boyu maruz kaldığımız olaylara ve deneyimlerimize karşı düşünce örüntüleri geliştiririz. ‘’Markasız elbise giyen fakirdir’’ ‘’Dersleri başarısız olan çocuk bir baltaya sap olamaz’’ Günlük hayatta buna benzer bir çok önyargı cümleleri kullanıyoruz. Peki bunların kaçı gerçeği yansıtıyor? Veya bu önyargılarımız bize ne gibi avantajlar sağlıyor? Bu önyargılar sadece çevrendekilere mi sanıyorsun? Hayır tabi ki! İnsan kendisine de önyargılı bakabiliyor. Zaten kişiyi etkileyen en zararlı durum da bu. Bir insan kendisine olumsuz önyargılarla yaklaşıyorsa, başarısızlığı da, şanssızlığı da, değersizliği de, mıknatıs gibi çeker. ‘’Ben zaten yapamam’’ diyerek kendini başarısızlıkla etiketliyorsun. Kendin ile ilgili düşündüğün bütün irrasyonel olumsuz inançlarınla aslında değersizliği ve buna bağlı olarak da depresyonu tetikliyorsun. Kendini değersiz gördüğün için sosyal ortamlardan uzaklaşıyorsun. Başarısızlık önyargısıyla kendine baktığın için performans esnasında titreme, konuşma esnasında takılmalar ve kekelemeler oluyor. Yeni yıla girerken kendinle ve çevrenle alakalı önyargılarından kurtulman dileğiyle!

5.TEMBELLİK

Herkes rahatına düşkündür. Kimse zora gelmek, sıkıntıya katlanmak istemez. Çoğu kişi efor sarf etmeden çark dönsün ister. Bu rahata düşkünlük durumu ayrı, bunu hak etmek ayrı. Rahatlığı ve konforu hak etmek için çaba gerekir. Zaten konforu da muhteşem kılan şey budur. Bir çabanın arkasından ödül olarak gelmesi. Eğer ki o konfora çaba sarf etmeden ulaşıyorsan o konfor seni tatmin etmez. Bugün çabasız bir şekilde konfor alanında yaşayan insanlara tatminkarlık derecelerini sorabilirsin. Bunun dışında aktif olmanın insan bünyesine sayısız katkısı vardır. Bunu 76 yaşındaki zenginliği, başarıyı, aile ve çevresel bütün tatmin duygusunu tatmış danışanımdan öğrendim. 76 yaşında çocuklarına devrettiği işyerine hala ilk günkü gibi sabahları gitmesi, iş yapmasa bile o disiplinle uyanması ve güne devam etmesi, sorumluluklarını kaybetmemesine ve yaşamda daha etkin, diri kalmasın yardımcı oluyormuş. İlk zamanlar, ‘’Bir insan 76 yaşında hala niye sabahın köründe kalkıp, bir sürü problemle uğraşmak için güne başlar ki’’ merakım, beyefendinin bu açıklamasıyla aydınlanmıştı. İhtiyacı olan para mıydı ? başarı hırsı mıydı? çocuklarını garanti altına almak mıydı? Hayır. İnsan denen organizmanın bu şekilde tasarlandığını çözmüştü. İnsan konfor alanından çıktıktan ve çaba gösterdikten sonra gelen haz duygusunu bir ödül olarak kabul ediyor. Bu ödül kişide yeni motivasyonlar sağlıyor. Yaşam döngüsü bu şekilde oluşuyor. Sen de bu yıl gerçekleştireceğin hedef doğrultusunda, yapman gerekenleri listele ve harekete geç. 2023 yılında hedefine ulaşman dileğiyle! Herkese keyifli, sağlıklı, başarılı ve hayattan tat alabileceğiniz bir yeni yıl diliyorum.