Dünkü haberlerde; 10 bin km uzakta, Güney Amerika ülkesi olan Venezuela'dan, bir tarım ülkesi olmasına rağmen, tarım ürünleri ve hayvan ithal eden Türkiye'ye gönderilecek mallar arasında peynir de varmış.
Araştırdım Dünya peynir üretimi sıralaması(2016) şöyle: ABD(5 milyon 500 bin ton)-Almanya-Fransa-İtalya-Hollanda-Polonya-Brezilya-Türkiye-Rusya-Arjantin. Türkiye, 661 bin tonla 8. sırada. Venezuela ise üretimde ilk 10 da yok. Petrol alsak daha mantıklı, çok ihtiyacımız var ve onlarda bol.
Daha başka çeşitte on binlerce ton gıda maddeleriyle beraber gelecek peynirin miktarı ise 1500 ton. Türkiye'nin üretiminin 1/440 ı. Hani derler ya; ithal edilecek peynir Türkiye'nin dişinin kovuğuna yetmez. Peynir deyince, eski bir narkotikçi olarak eroin-esrar işi yapanlara biz aramızda 'tozcu-toprakçı', yalnız eroin işi yapanlara 'tozcu' veya 'peynirci' derdik.
Bunlar da aralarında yaptıkları işin büyüklüğüne göre; 'büyük peynir işi yapanlar' veya 'küçük peynir işi yapanlar' diye ayrılırdı. Bu peynirci lafı nereden geldi derseniz: Afyon ham, veya baz morfin olarak Afganistan ve İran üzerinden yurdumuza sokulur, eroine çevrilir ve Balkan rotası adıyla anılan yoldan Anadolu üzerinden Avrupa'ya doğru yolculuğuna devam eder.
Eskiden eroin genellikle Doğu bölgelerin peyniri güzel olduğu için her tarafı lehimlenmiş kapalı peynir tenekeleri içinde batıya gönderilirdi. Taşınması kolay, kontrolü ve kuvvetli ihbar olmazsa yakalanması zordu. Hani bir laf vardı Güney Doğu'da; '1 kilo toz 1 toros, 2 kilo toz 1 midibos, 3 kilo toz 1 otobos' diye.
Bu laflar uyuşturucu işinin kazançlı olduğunu anlatmak için çıkartılmış laflardı. Baron lafı ise son yıllarda uydurulan saçma bir lakaptı. Baronluk Avrupa'da saygın bir sınıf, ama ülkemizde büyük uyuşturucu işi yapan, bilhassa gençlerin perişan olmasına sebep olan zehir tüccarlarına verilen bir isim.
Neyse aklıma bizim peynirciler gelmişken, Güney Amerika'nın da, yalnız o bölgede yetişen bütün Dünya'ya yollanan kokaini var. Çünkü 'Koka' bitkisi, yetişmek için 2000 metre civarında yükseklik, bol yağış ve yıllık sıcaklık ortalaması yüksek yerler ister.
Güney Amerika'nın batısı Büyük Okyanus sahilleri ve And Dağları Dünya'da bu bitki için en uygun bölgelerdir. Venezuela'nın batı komşusu ve bin kilometre kontrolü zor sınırı olan ülke hangisidir? Evet tahmin ettiğiniz gibi; Dünya'nın 1 numaralı kokain imalatçısı Kolombiya. Güney Amerika'da yetişip Meksika üzerinden yalnız Kuzey Amerika'ya giren kokain, günlük 1 ton civarında. Dünya'nın diğer kıtalarına gönderileni bilmiyorum.
Venezuella ve Kolombiya'nın kuzeyinde Orta Amerika ülkesi Panama yer alır. Panama bana 1983-1989 arası devlet başkanı olan Manuel Noriega'yı hatırlatır.
Noriega ABD'nin adamıydı. Ama 1989 da, ABD'ye uyuşturucu sokmaktan ve kara para aklama suçlarından ABD tarafından ülkesi işgal edildi ve yakalandı.
ABD'ye götürülüp 30 sene hapse mahkum edildi. Daha sonra Fransa'da hapis yattı ve 2017 de öldü.
