İş yaşamımızda ve özel hayatımızda mutlu ve başarılı olabilmek için gerekli olan kuralları yerine getirmekte zorlanıyoruz.

Ünlü bir basketbol koçu olan Rick Pitino’nun, “Başarılı Olmak Bir Tercihtir” isimli kitabını zevkle okudum. Özel yaşam ve iş yaşamında başarının 10 kuralını ana başlıklarla sizinle paylaşmak isterim.

*Başarılı ve mutlu olmanın en önemli unsuru; insanın kendisini sevmesi ve kendisine güvenmesidir.

*Kendisine uzun vadeli hedefler koyan ve risk alabilen insanlar hedeflerine ulaşabilirler.

Kendisi ile barışık olmayan, disiplin anlayışı zayıf, başladığı işin sonunu getiremeyen ve eleştiriye kapalı insanlar başarılı ve mutlu olamaz. Bu tür kişiler kendilerine bile değer vermediğinden takım ruhu içerisinde de çalışamazlar.

Hayatta en başarılı insanlar hayal kurabilmeyi bilenlerdir. Büyük düşünmekten ve hayal kurmaktan korkmamak gerekir. Ancak hayal etmenin arkasından, çok çalışıp gerekli adımlar atılmazsa “hayalperest” olmaktan öteye gidilmez.

*Başarılı ve mutlu olmanın en önemli yollarından biri de pozitif düşüncedir. Etrafına negatif enerji yayan, yapılan her şeyi kötü algılayan, çalıştığı ortamdan ve iş arkadaşlarından sürekli şikâyet eden insanlar için başarısızlık ve hayal kırıklığı kaçınılmazdır.

*İş hayatında sık rastlanılan bir durum da, kısa ve kolay yoldan başarıyı ya da kazancı elde etme arzusudur. Bu çok tehlikeli bir ruh halidir. Bu tercih, bazen insanın ölüm fermanını imzalamaya benzer.

İş hayatında her günü ve haftayı önceden programlamak, zamanı iyi kullanmak, iş ahlakına sahip olmak gibi iyi huylar insanı başarıya ulaştırır.

*Çevreyle iyi bir iletişim kurabilmek, başarı için çok önemlidir. Çünkü iyi iletişim kurulduğunda problemler halının altına süpürülmeyecek, çözümü için azami gayret gösterilecektir.

İyi iletişim her zaman çok konuşmak değildir, bazen iyi bir dinleyici olmak daha önemli olabilir.

*İş hayatında başarılı olmanın bir yolu da, daha önce benzer tecrübeleri yaşamış, doğru kişileri örnek almaktır. Bu kişiler sevdiğimiz ya da hoşumuza giden şeyleri söyleyenler olmayabilir. Önemli olan faydalanmaya uygun kişiler olmasıdır.

*İş hayatında bize verilen konuya hâkim ve iş odaklı çalışamaz isek, üzerimizdeki baskı strese dönüşür. Motivasyonu kaybolmuş, her şeyi dert edinen bir kişilik haline geliriz.

*Başarılı olmanın diğer bir unsuru da; engeller karşısında yılmamak, hedefe kilitlenmektir. Yaptığımız işle ilgili belirlediğimiz hedeflerden sapar ya da işimizde sebat etmezsek başarılar kısa süreli olur.

*Başarının en öneli sırlarından biri de, zor koşullar karşısında zorluklardan ders alma becerisini gösterebilmektir. Zorluklardan kaçmak ya da yokmuş gibi davranmak çözüm değildir. Zorluklarla yüz yüze gelmek, üstlerine gitmek ve çözüm yolları aramak daha doğrudur.

*Hedef ve hayallerin sonu yoktur. Biri biter, diğeri başlar. Burada önemli olan öğrenmeye ve kendimizi geliştirmeye devam etmemizdir. Bir kerelik başarılarla yetinmek, geçmişle övünmek faydasızdır. Durmadan, azimle yola devam etmek daha önemlidir.

“Kayaları parçalayan dalgaların kuvveti değil, damlaların sürekliliğidir.”

Hayatta hiç bir şey yolunda gitmiyor diyenlere...

Çin Bambu ağacının yetişmesi, olumlu ısrar için güzel bir örnektir.

Çinliler bu ağacı söyle yetiştirir: Önce ağacın tohumu ekilir, sulanır ve gübrelenir.

Birinci yıl tohumda herhangi bir değişiklik olmaz. Tohum yeniden sulanıp gübrelenir. Bambu ağacı ikinci yılda da toprağın dışına filiz vermez. Üçüncü ve dördüncü yıllarda her yıl yapılan işlem tekrar edilerek bambu tohumu sulanır ve gübrelenir.

Fakat inatçı tohum bu yılda da filiz vermez. Çinliler büyük bir sabırla besinci yılda da bambuya su ve gübre vermeye devam ederler.

Ve nihayet beşinci yılın sonlarına doğru bambu yeşermeye baslar ve altı hafta gibi kısa bir sürede yaklaşık 27 metre boyuna ulaşır. Akla gelen ilk soru şudur: Çin bambu ağacı 27 metre boyuna altı haftada mı yoksa beş yılda mı ulaşmıştır? Bu sorunun cevabı tabii ki beş yıldır.

Büyük bir sabırla ve ısrarla tohum beş yıl süresince sulanıp gübrelenmeseydi ağacın büyümesinden hatta var olmasından söz edebilir miydik? Bir başarının şartları her zaman çok basittir.

Bir süre için çalısın, bir sure tahammül edin.

Her zaman inanın ve hiçbir zaman geri dönmeyin.