Türk turizmi uzun yıllardır taşıdığı ucuz imajdan değerli bir tatil ülkesi imajına doğru güçlü bir dönüşüm geçiriyor. Türk turizm sektörü bu dönemde çeşitli zorluklar ve talihsizliklerle karşı karşıya kaldı. Deprem felaketi ve Ukrayna'da yaşanan savaş gibi olaylar sektörümüzü derinden üzmüş ve zor bir süreç yaşamamıza neden olmuştur. Binlerce insanımızın hayatını kaybettiği deprem felaketi ülkemizi yasa boğmuş ve turizm sektöründe endişelere yol açmıştır. Ayrıca Ukrayna'da yaşanan savaş da sektöre ilave zorluklar getirmiştir. Ancak Türk turizminin dönüşümü güçlü bir şekilde devam etmektedir: Bu değişim turist profilimizde de önemli bir farklilik yaratıyor. Müşteri kalitemiz çok arttı, otellerimizde son dönemde müşteri memnuniyeti zirve yaptı. Otellerimiz, bazı istisnalar dışında, dünya genelinde kendi farklı fiyat kategorilerinde en üst düzeyde mükemmel hizmet sundukları Turkiyeye bugüne kadar hiç gelmemiş turistlerin dikkatini çekmeye başladı . Bu önemli bir gelişmedir.

KOLAY OLMAYACAK

Turizm sektörü olarak doğru yoldayız ve bu dönüşüm sürecinde fiyatları farklı kaynak pazarlara ve mevsimsel segmentlere biraz daha uygun hale getirerek, özellikle çocuk indirimlerini koruyarak yeni imajımızı sağlam bir şekilde pekiştirmeliyiz. Rakip ülkeler Türkiye için söyledikleri "ucuz turistler Türkiye'ye gitsin!" sözlerini geri aldılar. Çünkü sektörümüzün bu yoldan dönmeyeceğini biliyorlar. Elbette bu dönüşüm süreci kolay olmayacak, her yıl farklı boyutlarda farklı sorunlar yaşayacağız. Özellikle bu yıl olduğu gibi Rus turistlerin otel yerine kiralık ev ya da villalarda konaklamayı tercih etmesi gibi durumlar artarak devam edecek. Ancak bu iddiaların rakamsal olarak abartılı olduğunu belirtmek isterim. Ev kiralama trendi İspanya ve Yunanistan gibi ülkelerde uzun yıllardır yaygın ve buralarda yerel ekonomiye önemli katkılar sağlıyor. İspanyada ev sahipleri 45 yıldan bu yana turistlere kiraladıkları evden elde edilen kira gelirinden arızi masrafları düştükten sonra net gelirden %19 oranında vergi ödüyorlar.

UÇAN KUŞTAN VERGİ İSTERİM

Türkiye'de bu işlemler yasa dışı olarak yürütülmekte ve denetleyici bir kurum bulunmamaktadır. Ancak bu alanda denetim ve gerekli düzenlemeler bakanlığımız tarafından yakında başlatılacaktır. Ev kiralama işinin meşru bir sektöre dönüşmesi için adımlar atılıyor. Önümüzdeki yıldan itibaren müşteri kayıtları ve vergilendirmelerin hatta TGA paylarının düzenli ödenmesinin takibi sağlanacak. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik kriz ortamında, kış aylarında daha da fazla hissedeceğiniz sıkıntıların bir kısmını ancak tasarruf ve vergi denetimleri ile giderebiliriz. Eskiden rahmetli Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel, biz turizmcilere o meşhur şapkasını sallayarak "Uçan kuştan döviz istiyorum!" derdi. Şimdi Ankara "Uçan kuştan vergi isterim" diyor, bu doğrultuda Ev turizmini vergilendirmek önemli ve doğrudur. Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.