Muratpaşa’da 23 Nisan coşkusu! Birbirinden renkli gösterilerle kutladı Muratpaşa’da 23 Nisan coşkusu! Birbirinden renkli gösterilerle kutladı
Antalya haber...  Muratpaşa’nın yabancılar tarafından yaşamak ve yerleşmek için yoğun talep gördüğünü söyleyen Uysal, “Yakın tarihte Almanya’ya giderek incelemelerde bulunacağım. Orada çeşitli temaslarım olacak. Arkasından Avrupalı emekliler projemizi devreye alacağım” dedi. Özellikle son 5-10 yıl içinde kente yaşamak isteyen yabancı emekli sayısında çok artış olduğuna vurgu yapan Muratpaşa Belediye Başkanı, şunları söyledi: Almanya’dan gelen emeklilerin, yıllardır Alanya’da olduğu gibi; Otel, motel gibi turizm mekanlarında kalmak yerine, mülk satın almak ve zamanla da yerleşmek eğiliminde olduklarını gözlemledik. Yerleşik yabancıların önemli bir kısmı emeklilerden oluşmakta ve bu kişiler emekli maaşlarını, emekli oldukları ülkelerin sosyal sigorta sisteminden düzenli olarak Türkiye’ye aktarmaktadırlar.  . Bizde 10 bin lira alan 5 emeklinin maaşlarının toplamı, bir Alman vatandaşının emekli maaşını karşılamıyor.  Bu potansiyeli değerlendirmemiz lazım. Almanya başta olmak üzere Avrupalı emeklilerin  gelir seviyeleri yerli halktan oldukça yüksektir. Bu görece yüksek gelirleriyle mülk satın alarak, alış veriş yaparak yöre ekonomisine katkı sağlamakta, bazı sektörler açısından ciddi bir canlanma getirebilmektedirler. Biz de belediye olarak burada yaşayacak Avrupalı emeklilerin ihtiyaçlarına yönelik faaliyette bulunacağız. Yiyecek içecek sektöründen tutun da sosyal-kültürel etkinliklere kadar hizmetlerimiz olacak. Bilindiği gibi bizim yaşlılarımıza yönelik hizmetlerimiz var. Deniz kenarlarında tesislerimiz var. Yaşlılarımız oradan çay kahve gibi ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Sağladığımız bu imkanlardan Avrupalı emeklilerimiz de yararlanacak.  Orada yaşıtları olan yerli vatandaşlarımızla kültür alışverişinde bulunacaklar” diye konuştu.

MURATPAŞA AVRUPALI EMEKLİYE ÇOK CAZİP

Büyük çoğunluğu emekli olan yerleşik yabancılar; iklim şartlarının çekiciliği, Türkiye’deki emlak fiyatlarının gelir seviyesine göre ucuz olması, kendi ülkelerindeki piyasa koşulları nedeniyle sosyal hizmetlerin pahalı olması, huzurlu bir yaşam arayışında olmaları, küresel ısınma, yeni sektörlerde iş bulma/iş kurma isteği, kendi ülkelerindeki hükümetlerin sosyal maliyetten kurtulmak için göç etmeyi teşvik edici politikalar uygulamaları (yaşlı ve emekliler için), sağlık hizmetlerinin daha ucuz olması gibi etmenlerle Türkiye’ye yerleşmektedirler. Kamu yönetiminin, özellikle de yerel yönetimlerin “yerleşik yabancılar” ile ilgili mevcut sorunları ve olası yeni sorunları önleyecek şekilde idari yapılanma içerisine girmeleri, Avrupa ülkelerinden gelecek “paralı” emeklilerin iştahını kabartacaktır.

TÜRKÇE KURSLARI DÜZENLENECEK

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın yaşama geçireceği proje ile; Yerleşik yabancıların hem kamu hizmetlerinden yeterince faydalanabilmeleri hem de yerli halkla olan iletişimlerinin, diyaloglarının sağlıklı bir şekilde gerçekleşebilmesi önemlidir. Bu amaçla mülk satın almış yabancılara yönelik Türkçe kurslarının yoğunlaştırılmış olarak faaliyete geçirilmesi de büyük önem kazanmaktadır.

İKLİM EN BELİRGİN ÖZELLİK

Yabancıların Antalya’yı, Muratpaşa’yı yerleşmek için tercih etmelerindeki en önemli nedenlerden birisi iklimdir. Antalya’ya yerleşen yabancılar, kendi ülkelerindeki soğuk ve yağışlı hava koşullarından uzaklaşmaktadırlar. Yapılan araştırmalarda, katılımcı yerleşik yabancıların geldikleri ülkelerde bulunan kimi şehirler ile Antalya, çeşitli iklim elemanları bakımından kıyaslandığında aradaki farkın yabancıların yeni yerleşim yeri arayışlarının nedenini belirgin bir şekilde ortaya koyduğu sonucuna varılmıştır.

SAĞLIK HİZMETİ SORUNU YOK

Antalya’yı yabancıların tercih etmesindeki diğer önemli bir etken ise kaliteli sağlık hizmetleridir. Antalya’daki “yerleşik yabancılar” açısından sağlık hizmetleri sorun değildir. Özel sağlık hizmetlerinin standartları Avrupa düzeyinde bulunmaktadır. Ekonomik sebepler ve iklimin güzel olması, Antalya’nın tercih edilmesinde önemli bir paya sahiptir. Türkiye’deki insan ilişkilerinin oldukça sıcak ve içten olması da yabancıları etkileyen unsurlardandır. Özellikle komşuluk ilişkilerinden, insanların birbirleriyle olan ilişkilerinden olumlu yönde etkilenmektedirler. Türkiye’nin turizm alanında yapmış olduğu tanıtım faaliyetlerinde Türk misafirperverliğinin ön planda tutulması yabancı kişilerin Antalya’ya yerleşme kararlarında önemli rol oynamaktadır.

MURATPAŞA HER YÖNÜYLE DİKKAT ÇEKİCİ

Muratpaşa, yemek kültürü ve geleneksel kılık kıyafetleriyle dikkat çekicidir. Günümüzde turizm olgusunu yoğun bir şekilde yaşayan yöre, açık bir toplum özelliğinde olmasını turizme borçludur. Antalya’ya yerleşen-yaşayan yabancıların şehirde ve yakın köylerde düğünlere, sünnet düğünlerine, hatta Türklerin cenaze törenlerine katıldığını gözlemlemek mümkündür. Burada, sadece yabancıların Türk kültürünü merak ettikleri gözlenmemekte, aynı zamanda Türk insanının değişime ve dönüşüme kolaylıkla uyum sağladığı da gözlenmektedir. Bu karşılıklı etkileşimlerin ve turizmin sonucu olarak Antalya günümüz modern kültürünün yaşandığı bir şehir haline gelmiştir.