ESRARLA İLGİLİ: Emniyet Genel Müdürlüğünün yaptığı güzel bir çalışma olan ''Narkolog analizi 2023'' projesinde; Uyuşturucu öncesi tütün kullanım oranı %81’dir. Tütün kullanmaya başlama yaş ortalaması ise 16-17 arasıdır. Aynı şekilde uyuşturucu öncesi alkol kullanım oranı ise %36dır ve alkol kullanmaya başlama yaş ortalaması ise 18dir. Yine aynı araştırmalara göre dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de ilk denenen uyuşturucu madde esrardır.

 Türkiye'de ilk uyuşturucu kullananların %70i Esrar, ve %13 ise metamfetaminlerle bu bataklığa doğru yola çıkmaktadır. Ancak sadece esrar kullanımında kalanların oranı düşüktür. Başka bir deyişle esrar kullanımı daha ağır uyuşturuculara geçiş için basamak niteliği taşıyabilir. Onun ülkemizde gençlere özendirici olması için bazı kötü niyetli kişilerce: ''Ottur zararı yoktur.. Sulu içip rezil olacağına kuru iç vezir ol..Temizlik imandan keyif dumandan gelir'' sloganları çıkartılmaktadır.

Konferanslarımda, gençler; esrar zararsız deniliyor ne dersiniz? sorusunu sordukları zaman ben de cevap olarak: Zararsız ise cerrahlar ameliyata girmeden evvel, pilotlar uçuştan önce içsinler mi? diye soruyorum.. Hint kenevirinin ( erkek ve dişisi) sanayi, tıp ve eğlence maksatlı kullanılır. Erkek hint kenevirinin uyuşturucu özelliği yoktur ve sanayide halat ve bez yapımında kullanılmaktadır. Dişi hint keneviri (esrar) ise tıpta ve eğlence maksatlı kullanılmaktadır. 

Esrarın yani dişi hint kenevirinin içindeki alkaloidlerden  THC(tetrahidrokannabinol)  uyuşturucu, uyarıcı ve hayal göstericidir ve psikolojik bağımlılık  yapar. Kullananlarda birçok hastalığa  ;akciğer kanseri, spermlerde bozukluk,cinsel problemler  sebep olmakla beraber, küçük yaşta kullanmaya başlayanlarda  psikolojik hastalıklara da sebep olur. Tıp alanında ise esrarın içindeki diğer alkaloidi CBD (kannabidol) zaten faydalanılıyor ve kullanılıyor. Bazı hastalıklarda aids ve kanser tedavisi sırasında iştah arttırıcı ve glokom hastalığında doktor kontrolünde ilaç olarak kullanılıyor.

Ayrıca esrarın dünyada bazı ülkeler gibi  önce yasaklamadan, sonra suç olmaktan çıkartılması, daha sonra da yasallaştırılması görüşleri var. Ancak suç olmaktan çıkaran ve yasallaştıran ülkelerin mantığında :esrar serbest olursa: ağır uyuşturucu kullanımı neticesi ölümler azalır, uyuşturucuyla bağlantılı suçlar azalır görüşü hakimdir. Ama ABD de serbest bırakılan yerlerde esrar içme neticesi hastanelerin acil bölümlerine gelen trafik kazalarında %9 artış olmuştur.  

Ancak suç olmaktan çıkaran, yasallaştıran ülkeler uyuşturucu ile mücadelesinde halen net başarılı değiller. O ülkelerden bazılarının Dünya Sağlık Örgütü'nce saptanan bilgilerine göz atalım. DSÖ'nün  2021 dünyada uyuşturucudan ölüm raporuna göre: ABD uyuşturucu ölümlerinde nüfusunun 100 binde 22 kişi ile dünya birincisi. Kanada 100binde 9 kişi ile dünya ikincisi. Avustralya ise 100 binde 7 kişi ile dünyada üçüncüsü durumdadır. Birleşik Krallık 100binde 5 ölümle 16. sırada, Almanya ise 100binde 2 kişi ile dünyada 45. sırada. Esrarın yasak olduğu Türkiye ise 100binde 1.13 ile dünyada 100.  Emniyet Genel Müdürlüğü raporunda görüldüğü gibi tütün kullanımı uyuşturucu kullanmaya giden yolda önemli bir başlangıçtır.

Yani 'bir taneden bir şey olmaz' lafı yanlıştır. Bütün uyuşturucu ve kötü alışkanlıkların bağımlılığı çoğunlukla önce merak, özenti, arkadaş ısrarı, keyif almak için, kişisel ve aile sorunlarıyla başlar. 1. denemenin arkasından gelen 2. ve 3. kullanmayla yarı bağımlılık ve kullanmaya devam edilirse tam bağımlılık oluşur.