Antalya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği kurucusu ve onursal Başkanı Yaşar Tabur, Antalya kent içinde yaklaşık 25 yıldır gözükmeyen sığırcıkları Boğaçayı’nın izole Muhasara Bölgesinde görüntüledi. Tabur’un sosyal medyadan yaptığı sığırcık sürüsünün fotoğrafları çok sayıda Antalyalının beğenisini topladı. Muhasara Bölgesi, çevre düşmanı yatırım olduğu iddia edilen Boğa Çayı’nın Çandır kolu civarında yer alıyor.

AĞAÇLARIN DALLARI EĞİLİRDİ

Bir zamanlar Antalya’nın hemen her mahallesindeki ağaçlarda görülen, özellikle Cumhuriyet Meydanı’ndaki eski valilik binasının bahçesinde bulunan ağaçlarda toplanan binlerce sığırcık kuşu, grup olarak yarattıkları ağırlık nedeniyle bu ağaçların dallarının aşağılara eğilmesine neden olurdu. Sığırcıklar, lezzetli eti nedeniyle ekonomik değeri olan, binlercesinin bir araya gelerek gökyüzünde yaptıkları ‘Bulutsu danslar’ nedeniyle, “Gökyüzünün yaramaz çocukları” olarak adlandırılırlardı.

ANİDEN ORTADAN KAYBOLDULAR

Antalya kent merkezinde şehirleşmenin artması ve betonlaşmanın, gürültü ve hava kirliliğinin giderek diğer canlılara tehdit edici boyutlara varması nedeniyle yaklaşık 25 yıl önce sığırcıklar Antalya kent merkezinden ayrıldı ve bir daha da sürüler halinde görülmedi. Sığırcıklarla dolu bir kente yaşayan Antalyalılar ise bu ani ayrılığı hüzünle kabullenmekten başka bir şey yapamadı.

‘ÇOCUKLUK YILLARINA DÖNDÜK’

Yaşar Tabur’un Facebook hesabından yaptığı paylaşımda sığırcıkların Boğaçayı’nın Muhasara Bölgesinde konakladığını gören çok sayıda Antalyalı, 25 yıl sonra gelen bu duygusal buluşmayla büyük mutluluk yaşadı. Antalyalılar tarafından yapılan paylaşımlar ve yorumlarda, “Yıllardır görmemiştik. Görüntüler bizi çocukluk yıllarına götürdü” ifadeleri kullanıldı.

PROJE MENDERES TÜREL ZAMANINDA YAPILDI

Boğaçayı Projesi Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel zamanında hayata geçirildi. Konyaaltı Plajı’nı yok edeceği ve çevre katliamına yol açacağı belirtilen projenin bir rant projesi olduğu da öne sürülmüş ve konu çeşitli meslek kuruluşları tarafından yargıya taşınmıştı. Antalya Mimarlar Odası yönetimi tarafından yapılan açıklamalarda Boğaçayı Projesi’ne büyük tepki gösterilmiş ve açıklamalarda şu ifadelere yer verilmişti; [caption id="attachment_614303" align="alignnone" width="640"] Antalya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği kurucusu ve onursal Başkanı Yaşar Tabur[/caption]

“RANT AMAÇLI KONUT FONKSİYONU GETİRİLDİ”

“Dava konusu planlar ile Muasara (Muhasara) Bölgesine ait ÖZEL PROJE ALANI olarak belirlenmiş yaklaşık 95 bin 649 m2 büyüklüğündeki bir alan için plan notu ile KONUT fonksiyonu getirilerek, Boğaçayı kıyısındaki yapı yoğunluğu arttırılmasına karşın, bu yoğunluğu ihtiyacı olan sosyal donatı ve teknik alt yapı alanlarını aynı oranda artırılmaması, Özel Proje Alanı olarak belirlenen alan, Antalya temiz içme suyu kaynakları yakınında ve sulak alan içinde yapılmakta olup, kaynakların kirlenmesine yol açacağı, Dava konusu plan değişiklikleri ile “KONUT” alanı kullanım kararı getirilen Hazineye ve Antalya Büyükşehir Belediyesine ait taşınmazlar 4706 sayılı Kanunun 7. Maddesine göre “Gelir Paylaşıma Dayalı Mülkiyet satışı” yöntemiyle satılarak kamu mülkünün rantamaçlı elden çıkarılacak olması, -Dava konusu plan değişikliği kararları, çevredeki tarım alanlarını, eko sistemi ve florayı yok edeceği,-Sözkonusu eklenen plan notu ile ihtiyaç olmadığı halde kamu mülkü üzerine konut kararı getiren plan notu ve plan revizyonu kararlarında kamu yararı bulunmaması,gerekçeleriyle, iptali istemiyle dava açılmıştı.”

KIŞIN AKDENİZ SAHİLLERİNE GELİYORLAR

Boğaçayı’nın Muhasara Bölgesi’nde Yaşar Tabur tarafından görüntülenen sığırcık sürülerinin ‘Yerli’ tür olan CommonStarlingSturnusvulgaris cinsi oldukları belirtildi. Kayıtlarda Boğaçayı’nda konaklayan sığırcıklar için ‘Doğu Anadolu'da yaz göçmeni, Akdeniz'in sahil kesimlerinde kış göçmeni, diğer bölgelerimizde yıl boyu görülen yerli bir tür’ olarak söz ediliyor. Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.