Antalya'daki en büyük iyilik hareketi

26.12.2019 10:20

Akdeniz Tıp Fakültesi öğrencilerince, hastanelerdeki kronik hastalıklı çocukların dileklerini gerçekleştiriyor.

Antalya'daki en büyük iyilik hareketi

Akdeniz Tıp Fakültesi öğrencilerince, hastanelerdeki kronik hastalıklı çocukların dileklerini gerçekleştiriyor. 

Özellikle Onkoloji ve Hematoloji bölümlerinde tedavi süreci devam eden miniklere manevi olarak destek olmaya çalışılan öğrenci hareketi, şu anda 51 tıp fakültesinde aktif olarak devam ediyor. 

Her geçen yıl daha da büyüyen bu iyilik hareketi 2014 yılından bu yana "1 Çocuk 1 Dilek" mottosuyla ‘Leyladan Sonra” başlığı ile çalışmalarını sürdürüyor.


Akdeniz Üniversitesi Dr. Öğretim Üyeleri’nden Devrim Demir Dora, yaptığı açıklamada Leyla’dan Sonra projesinin, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi ekibi olarak hastanelerindeki kronik hastalıklı çocukların dileklerini gerçekleştirdikleri ve tedavi süreci boyunca miniklere manevi destek olmaya çalıştıkları bir insanlığa hizmet adımı olduğunu söyledi.

Leyladan sonra projesi ve Akdeniz Üniversitesi’nde ki çalışmalarınızdan söz eder misiniz?

- Projemizin başlangıç noktası ise şöyle: Bir gün İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp fakültesindeki birkaç arkadaşımız, hastanenin onkoloji servisinde minik Leyla’mız ile tanışıyor.

Ailesinden onun, sürekli kırmızı bir bisikleti gösterdiğini öğreniyorlar ve ona kırmızı bir bisiklet bulmaya karar veriyorlar fakat dileğini Leyla’ya ulaştıramadan Leyla’yı kaybediyoruz.

Bununla birlikte akıllarında böyle bir proje fikri olan arkadaşlarımız daha fazla bekleyemeyiz diyorlar ve 2014 yılında “1 çocuk 1 dilek” mottosuyla “Leyla’dan Sonra” projesini başlatıyorlar. 

Temel işleyiş hakkında açıklamada bulunur musunuz?

-Biz de Leyladan Sonra Akdeniz olarak Türkiye’de bu projeyi uygulamaya başlayan 4. fakülteyiz ve bu güzel projeyi en iyi şekilde sürdürmeye çalışıyoruz.

Temel işleyişte hastanelerimizdeki 3-18 yaş arasındaki kronik hastalıklı çocuklarımızı, fakültemize ziyarete gitmek isteyen arkadaşlarımızla ikişerli olarak eşleştiriyoruz.

Arkadaşlarımız miniğimizin odasında onunla yaklaşık bir saat kadar oyun oynayıp sohbet ederek vakit geçiriyor. Daha sonra ise uzun zamandır istediği bir dileği olup olmadığını soruyor ve dileğini alıyor.

Gerekli form işlemleri ve aile izinleri de yapıldıktan sonra genel sitemiz ve sosyal medya hesaplarımızda paylaşıyoruz ve dileğini karşılamak isteyen gönüllülerimiz ile iletişime geçip miniklerimizin dileklerini gerçekleştirmek için aracı oluyoruz.

Dilekler sadece Antalya içinden mi gerçekleştiriliyor? Antalya dışından bu dileklerin yerine getirmek isteyenler oluyor mu?

-Dileklerimiz için yurtiçinde ve yurtdışında birçok gönüllümüz bulunuyor. Sadece dilek almakla da bitmiyor görevimiz tabi. Bundan sonraki süreçte de elimizden geldiği kadar miniğimizin yanında olup onunla vakit geçiriyoruz.

Oyunlar oynuyor, sohbet ediyor, doğum günü gibi özel günlerini de unutmuyoruz. Hastaneye birer doktor adayı olarak değil de miniklerimizin abla-abileri olarak gidiyoruz.

Bu zamana kadar Akdeniz Leyla’dan Sonra olarak toplamda 500, sadece bu dönemde ise 45 miniğimizin ziyaretini gerçekleştirdik.

Kronik hastalığı olan miniklerimiz dışında, çok daha fazla sayıdaki akut hastalıklı çocuklarımızla da vakit geçirdik. Ziyaretlerimiz dışında bir de hastanemizde etkinliklerimiz oluyor. 

Neler yapılıyor bu etkinlikte?

-Her hafta Çarşamba günleri çocuk servislerimizin ortak alanında miniklerimiz için götürdüğümüz oyunlar, boyama kitapları, oyun hamurları vb. materyallerle vakit geçiriyoruz.

Yılbaşı, 23 Nisan, Dönem sonu etkinliği gibi kostümlü ve daha büyük etkinliklerimiz de oluyor. Tüm bu faaliyetleri gerçekleştirebilmek için fakültemizdeki öğrenci arkadaşlarımıza hastane ve Leyla’dan Sonra kurallarını anlattığımız bir eğitim toplantısı veriyoruz.

Bu toplantıya katılmadan maalesef etkinlik ve ziyaretlerimize gelinemiyor. Projemiz yaklaşık 30 kişilik bir görevli ekibinden ve etkinlik ve ziyaretlerimize katılan aktif üyelerimizden oluşuyor. 

En ilginç dilekler arasında neler var? Çocuklar ne istemişti?

-İtfaiyeci olmak isteyen çocuğumuz vardı. İtfaiye ye götürdük ve onu itfaiyecilerle tanıştırdık, merak ettiği her şeye dokundurduk ve büyük heyecan yaşamış çok mutlu olmuştu.

Forma isteyen ve ünlü futbolcularla tanışmak isteyenler oluyor. Bir keresinde bir çocuğumuz İstanbul da oynanan Beşiktaş-Fenerbahçe maçına gitmek istemişti.

Bu dileği yine hayır severler ve dileği gerçekleştirmek isteyen vatandaşlarımız tarafından yerine getirilmişti. Bizler de çok mutlu olmuştuk. Yurt dışından bile dilek gerçekleştirmek isteyenler var.

 
Ekibe dahil edilen öğrenciler için ön hazırlık ve bilgilendirme yapılıyor mu?

Aslında en büyük hediye onlara gülümsemek. Aramıza yeni katılan arkadaşlarımızı önce bu konuda bilgilendiriliyor ve eğitim veriyoruz. Bu projede eğitim almamış olanlar, kesinlikle bu projenin içinde yer alamamaktadır. Mezun olan arkadaşlarımızın yerine alt sınıflardan gelen arkadaşlarımız için bu uygulama yapılmaktadır. 


Tedavisi tamamlanan çocuğumuz yine bağ devam ediyor mu?

-Zaman zaman üzücü gelişmelere tanıklık etmiş olsak da bunu projeye yansıtmamaya çalışıyoruz. Aslolan, çocuklarımızın burada bulunduğu zaman diliminde mutlu olmalarını sağlamak, iyi bir süreç geçirmesini sağlamaktır.

Türkiye’nin tüm Leyladan Sonra projesini yürüten gruplar ve ekipler fakülteler ile her yıl buluşma yaşıyoruz. 

Bunun dışında yürüttüğünüz çalışmalar neler?

-Ekip olarak sahada da bazı lise ve ilkokullarda, alışveriş merkezlerinde projemiz ve kan bağışı hakkında bilgilendirmeler yapıyoruz.

Bir de ‘’Bir Damla Umut’’ adında bir Leyla’dan Sonra alt projesi bulunuyor. Miniklerimizin kan ihtiyaçları olduğunda, sistemimize kaydolan gönüllülerimize SMS yoluyla mesaj gidiyor ve sosyal medya hesaplarımızda da duyurularımız oluyor.

Şu anda Antalya’da sisteme kayıtlı 385 kan gönüllümüz bulunuyor. Leyladansonra.com adresinde sağ üst köşedeki bir damla umut butonundan şehrinizi, telefon numaranızı ve kan grubunuzu girerek siz de kayıt olabilirsiniz. 

-Belirtmek istediğimiz önemli bir konu da projemizde asla para kabul etmiyor, gönüllülerimizden direk olarak miniklerimizin dileklerini teslim alıyoruz. Daha fazla yardımcı olmak isteyen gönüllülerimiz için de etkinliklerde kullandığımız oyunlar, boyamalar, oyun hamurları gibi materyallerimizi göndermelerini rica ediyoruz.

Siz de bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Genel sitemiz: www.leyladansonra.com

Sosyal medya hesaplarımız:  İnstagram: @leyladansonra   Twitter: @leyladansonra  / @BirDamlaUmut_LS   Facebook: @leyladansonra
 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto