Kumluca ilçesine bağlı Adrasan Koyu'nda son dönemde akılalmaz görüntüler ortaya çıktı. Yaklaşık 2 kilometrelik sahil bandında artan tekne sayısı nedeniyle deniz adeta görünmez oldu.

TEKNE SAYISINDAKİ SINIRLAMAYI KALDIRDILAR

Teknelerin yol açtığı çevre kirliliği de bölgede acilen önlemlerin alınması gerektiğini ortaya koydu. Bölgede son alınan karar ile tekne sayısının en fazla 81 olacağı ifade edilmişti. Ancak bu sayı bile tartışmalar neden olurken, 2 yıl önce yeni bir karar alındı ve tekne sayısındaki kısıtlama kaldırıldı.Böylece koya yanaşan tekne sayısı 154'e kadar ulaştı. Öte yandan yapımı devam eden tekneler nedeniyle sayının artacağı öğrenildi.Eşsiz bir güzelliğe sahip koydaki görüntüler ise tepkilere neden oldu. Her akşam vidanjörlerin teknelerin pis suyunu çekmesi nedeniyle bölge kötü bir kokuyla kaplandı.

GÜNEŞLENEN TATİLCİLERİN ÜZERİNDEN ATLIYORLAR

Habertürk’te yer alan habere göre, Adrasan sahilinde yüzmek ise neredeyse imkansız hale geldi. Öyle ki tekneler, yüzme alanının içinde şamandırayı aşarak yüzen insanların üzerinden kıyıya yanaşıp yolcu almaya başladı. Koyda ayrıca yüksek düzeyde bir ses kirliliği de ortaya çıktı.

TEKNE SAYISI 10’DU 150’YE ÇIKTI

Bölgedeki tepki çeken görüntülerin ardından Habertürk'ün ulaştığı Öz Adrasan Olimpos Çıralı Tekne ve Yatçılar Kooperatifi Başkanı Eser Çüm ise, "Burada sorun bir barınak limanın yapılmaması. Ben 2015 yılında bu işe başladığımda burada en fazla 10 tekne vardı. Şu anda bu sayı en az 120. Her yıl 20 tekne ekleniyor. Daha önce bir sınırlama vardı ama kaldırıldı. Bizler de bu durumdan şikayetçiyiz." dedi. [caption id="attachment_534967" align="alignnone" width="586"] Adrasan Koyu'nun eski hali[/caption]

‘BARINAK YAPILMASI GEREKİYOR’

Çüm, sözlerine şöyle devam etti: "Burada bir barınak liman yapılması gerekiyor. Bize yakın bir bölge vardı ve sit alanıydı. Ancak yeni bir düzenleme yapıldı. İlk önce birinci derecede korunabilir sit alanıydı. Şimdi nitelikli korunabilir sit alanına çevrildi. Yani liman yapılabilir istenirse. Proje de hazır ama ödenek gelmesi gerekiyor. Bu adım atıldı ama birkaç yıldan bu yana yapılmasını bekliyoruz. Bizler de teknelerin sınırlandırılmasını istiyoruz. Herkese turizm belgesi verilmesini istemiyoruz. Biz bu taleplerimizi ve şikayetlerimizi de iletiyoruz."

TEKNELERİN BİR UCU KUMSALDA

Adrasan'da yaşayan vatandaşlardan Gürkan Deniz de, "Bölgede tek sorunun liman eksikliği olduğunu kaydederek, "Tekne sayısı abartılı şekilde arttı. Liman olmadığı için denize girmek de sıkıntılı oluyor. Tek sorun teknelerin karada olması" dedi. [caption id="attachment_534963" align="alignnone" width="640"] Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu[/caption]

BAŞKAN KÖLEOĞLU: YÜZEN İSKELE YAPACAĞIZ