AB yumurtasındaki zehir Antalya'da ortaya çıktı !

16.09.2017 15:38

Almanya’da patlak veren ‘Zehirli yumurta’ skandalına neden olan ‘Fipronil’ adlı böcek ilacının Antalya’da mısır ve ay çekirdeğinde kullanıldığı ortaya çıktı.

AB yumurtasındaki zehir Antalya'da ortaya çıktı !

AB ülkelerinde, tavuk gibi insanların tüketeceği hayvanlarda kullanılması yasak olan Fipronil adlı ilacın, tarım ürünlerinde kullanılması da yasak, ancak Türkiye’de böyle bir yasak yok.

AB ülkeleri Fipronil’i genellikle hayvanlardaki pire, bit ve keneler ile hamamböceğiyle mücadelede kullanıyor. Fipronil kullanımı insanlarda karaciğer, böbrek ve tiroid bezlerinde tahribata neden olabilirken, arıların ölümünde bu ilacın da ön planda olduğu belirtiliyor. Fipronilin suya karışması halinde toplu balık ölümleri yaşanıyor.

Antalya çiftçisi de Fipronil adlı bu zehiri mısır ve ay çekirdeğindeki ‘Tel kurtları’ ile mücadelede kullanıyor. Tarım ilacı sektöründe Almanların dünyaca ünlü markası BASF’ın AB ülkelerindeki internet sitesinde Fiprolin sadece hamam böceğiyle mücadele için önerilirken, Türkiye sayfasında mısır ve ay çekirdeği için tavsiye ediliyor!

Geçtiğimiz aylarda Almanya'nın ucuz marketler zinciri Aldi ve Lidl, zehirli fipronil maddesi bulaştığı şüphesiyle yumurta satışını durdurdu. Belçika'da ve Hollanda'da da birçok süpermarket yumurtaları raflardan kaldırırken, Hollandalı yetkililer yapılan testler sonucu 180 işletmeyi kapattı. Hollanda'nın gıda kurumu (NVWA), kapatılan işletmelerden 138'inin kapalı kalacağını belirtti.

FİPRONİL ANTALYA TARLALARINDA!

AB ülkelerini böylesine korkutan ve önlemler almaya iten Fipronil adlı zehirli böcek ilacına Türkiye’de neredeyse marketlerde bulunabilecek kadar rahat ulaşılıyor. Fipronil’in Antalyalı tavuk üreticileri tarafından kullanılıp, kullanılmadığı yönünde bir bilgi yok ancak Antalya çiftçisi bu zehirli böcek ilacını mısır ve ay çekirdeğinde tarım ilacı olarak kullanıyor. Oysa Fipronil’in Avrupa’da, insanların gıda olarak tükettiği hayvanlarda ve tarım ürünlerinde kullanılması kesinlikle yasak. Çok zehirli olan bu böcek ilacının insanlarda böbrek karaciğer yetmezliğine ve tiroid hastalıklarına, doğada ise arı ile balık ölümlerine neden olduğu belirtiliyor. Fipronil esasen hayvanlardaki pire, bit ve keneleri yok etmesi için amacıyla kullanılan bir böcek ilacı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bu ilacı "orta ölçekte zehir" olarak tanımlıyor. Yoğun miktarda Fipronil içeren yumurta tüketimi böbrek, karaciğer ve tiroid bezlerine ciddi zarar veriyor. Ancak Antalya’nın mısır ve ayçiçeği, Fipronil ile birlikte büyüyor. Zehir, bitkinin üzerine doğrudan sıkılmıyor, tohumları Fipronil  içeren bir karışımda yıkanıyor. Böylece madde bitkinin içine nüfuz ediyor ve bitkileri yiyen zararlıların doğrudan zehirlenmesi hedefleniyor.

fipronil ilacı ile ilgili görsel sonucu

 

FİBRONİL ARILARIN DA KATİLİ

Böcek ilacı Fipronil’in, tarımda kullanılmasıyla arılar arasındaki koloni çöküş bozukluğu da yaşandığı iddia ediliyor. Fipronil, arıların yanı sıra suya karışması halinde balıklar için de ölümcül bir madde. Fransa Teknik Koordinasyon Kurumu Minutes Association tarafından, arılar için çok düşük ölümcül olmayan dozlarda bile, Fipronil’in kovan yerlerini bulma yeteneklerini olumsuz etkilediği ve polen bulma seferine çıkan arıların geri dönmediği tespit edilmiş. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi tarafından hazırlanan 2013 raporunda Fipronil’in, mısır için tohumluk tedavisi olarak kullanıldığında dahi bal arıları için yüksek akut risk taşıdığı ortaya konuldu ve 16 Temmuz 2013'te AB, mısır ve ayçiçeklerinde Fipronil kullanımını yasakladı. Yasak 2013 sonunda yürürlüğe girdi. Sonuç olarak Fipronil içeren böcek ilaçlarının, AB ülkelerinde hem insanların gıda olarak tükettiği hayvanlarda hem de tarım sektöründe kullanılması yasak.

fipronil for dog ile ilgili görsel sonucu

BASF’IN AB SİTESİNDE YOK TÜRKİYE SİTESİNDE VAR!

Dünyaca ünlü Alman kimyasal grubu BASF, Avrupa ülkelerinin çoğundaki internet sitesinde Fipronili sadece hamam böceğiyle mücadelede önerirken, Türkiye’deki tanıtım sitesinde mısır ve ayçiçeğindeki tel kurtlarıyla mücadelede öneriyor. Türkiye’de Fipronil’in tarımda serbest olması nedeniyle BASF’ın yanı sıra yerli kimyasal firmaları da mısır ve ayçiçeği için Fipronilli tarım ilacı üretip, satıyorlar! Hem insanlar için hem de özellikle bal arıları için çok ölümcül olan bu zehrin Avrupa’da yasak olup, Türkiye’de serbest olması büyük tepki çekiyor. Tarımla ilgili Türk kamu kuruluşlarının, halk sağlığı için büyük önem taşıyan Avrupa’daki bu gelişmeleri takip etmemelerinin nedeni soruluyor. Antalyalılar, devletteki tarım sektörü sorumlularının halk sağlığıyla daha yakından ilgilenmesi ve görevlerini layığıyla yerine getirmesi gerektiğinin altını çiziyorlar. 

 

(Büşra Tanrıtanır / MYGazete.com )

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto