Nisan ayında en yüksek aylık artışlar gösteren ana harcama grupları ve bu artışların enflasyona etkileri şu şekilde sıralandı:
- Gıda ve Alkolsüz İçecekler: Yüzde 2,01 artış (Aylık etki: Yüzde 0,51)
- Ulaştırma: Yüzde 3,80 artış (Aylık etki: Yüzde 0,57)
- Konut: Yüzde 4,66 artış (Aylık etki: Yüzde 0,74)
Yıllık bazda ise en dikkat çeken değişimler ve etkileri şöyle oldu:
- Gıda ve Alkolsüz İçecekler: Yüzde 36,09 artış (Yıllık etki: Yüzde 9,21)
- Ulaştırma: Yüzde 22,76 artış (Yıllık etki: Yüzde 3,84)
- Konut: Yüzde 74,07 artış (Yıllık etki: Yüzde 9,98)
Mayıs eyı kira artış oranı yüzde 48,73 oldu
TÜİK'in nisan ayı enflasyon rakamlarını açıklamasıyla birlikte, mayıs ayında uygulanacak olan kira artış oranı da yüzde 48,73 olarak kesinleşti. Bu oran, yasal düzenlemeler gereği on iki aylık enflasyon ortalaması baz alınarak belirlendi ve mayıs ayı boyunca yapılabilecek en yüksek kira artışını ifade ediyor.
Emekli zammı için ilk 4 aylık oran belli oldu
Nisan ayı enflasyon verisi, memur ve emeklilerinin alacağı zam oranlarını da etkiledi. Açıklanan enflasyon rakamlarına göre, SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin şimdiden alacağı zam oranı yüzde 13,36 olarak hesaplandı. Bu oran, ocak, şubat, mart ve nisan ayları enflasyon verilerinin toplamından oluşuyor. Emeklilerin kesin zam oranı, mayıs ve haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla netleşecek.
Memur ve memur emeklilerinin durumu farklı
Memur maaşları ile memur emeklisinin aylıklarına 2025 yılının ilk altı ayı için yüzde 6, ikinci altı ayı için ise yüzde 5 oranında toplu sözleşme zammı uygulanacak. Ancak, enflasyonun bu zam oranlarının üzerinde gerçekleşmesi durumunda, memur ve memur emeklileri enflasyon farkını da maaşlarına ek olarak alacaklar. Dört aylık enflasyon verisine göre, memur ve memur emeklilerinin şu anki enflasyon farkı yüzde 12,29 olarak hesaplandı. Memur ve memur emeklilerinin kesin zam oranı da mayıs ve haziran ayı enflasyon verileriyle birlikte belli olacak.
