ABD Başkanı Donald Trump’ın son açıklamaları dünya gündeminde yeni bir diplomatik tartışma başlattı. Trump’ın Venezuela’yı ABD’nin “51. eyaleti” yapma düşüncesinden söz etmesi Latin Amerika’da büyük yankı uyandırdı. Venezuela yönetimi ise bu ifadeleri ülkenin bağımsızlığına yönelik saygısızlık olarak değerlendirdi.
Venezuela Geçici Devlet Başkanı Delcy Rodriguez yaptığı açıklamada, ülkesinin hiçbir dış gücün kontrolüne girmeyeceğini belirterek “egemenlik kırmızı çizgimizdir” mesajı verdi. Caracas yönetimi ayrıca halkın tarih boyunca dış müdahalelere karşı direndiğini vurguladı.
Trump’ın daha önce Kanada’yı “51’inci eyalet”, Grönland’ı ise “52’nci eyalet” yapma yönündeki çıkışları da yeniden tartışılmaya başlandı. Özellikle Kanada’da bu söylemler kamuoyunda tepki toplamış, bazı işletmeler protesto amacıyla ürün isimlerini değiştirmişti.
Siyasi uzmanlara göre Trump’ın açıklamaları yalnızca söylem düzeyinde kalmıyor; aynı zamanda Washington’un enerji, maden ve stratejik bölgeler üzerindeki etkisini artırma isteğinin yansıması olarak değerlendiriliyor. Özellikle Grönland ve Kanada üzerinden yürüyen tartışmaların ardından Venezuela’nın da gündeme taşınması dikkat çekti.
Latin Amerika basınında yer alan yorumlarda ise Trump’ın sözlerinin bölgede “yeni müdahalecilik” tartışmalarını yeniden alevlendirdiği belirtiliyor. Bazı uzmanlar, ABD’nin küresel güç mücadelesi içinde stratejik kaynaklara erişim konusunda daha agresif söylemler kullandığını savunuyor.
Öte yandan Washington yönetiminden konuya ilişkin yeni resmi açıklama yapılmadı. Ancak Trump’ın daha önce benzer ifadeler sonrası “şaka yaptığını” söylemesi, tartışmaları tamamen sona erdirmedi. Dünya kamuoyu ise ABD’den gelecek yeni açıklamaları yakından takip ediyor.






