Antalya haber... Tataristan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Tarım-Gıda Bakanı Marat Ahmetov, ATB ziyaretinde TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır'ın ev sahipliğinde ağırlandı. Ziyarete ATB Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci ile Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri de katıldı.
Bakan Ahmetov, ülkesinin tarım sektörünü ve ekonomik yapısını tanıtan bir sunum yaptı. Tataristan'ın 56 ülkeye tarım ürünü ihraç ettiğini ve 470 milyon dolarlık tarım ihracatı gerçekleştirdiğini belirten Ahmetov, özellikle Türkiye ile tarım alanında iş birliğini geliştirmek istediklerini ifade etti.
Ziyarette ayrıca ATB'nin 105 yıllık köklü geçmişi ve yürüttüğü çalışmalar hakkında da bilgilendirme yapıldı.
Ziyaretlerin ardından Tataristan Başbakan Yardımcısı ve Tarım-Gıda Bakanı Marat Ahmetov, Antalya'daki ileri teknoloji ile üretim yapan firmaların altyapısından oldukça etkilendiğini ifade ederek, gösterilen ilgi ve misafirperverlik dolayısıyla Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır'a teşekkür etti.


Antalya tarımının gücü vurgulandı
ATB Başkanı Ali Çandır ise Antalya'nın tarım potansiyeline dair kapsamlı bilgiler verdi. Antalya'nın Türkiye'deki örtü altı üretiminin yüzde 41'ini karşıladığını vurgulayan Çandır, "Bitkisel üretimde Türkiye birincisiyiz. Antalya, 12 ay boyunca üretim yapılabilen bir şehir" dedi. Antalya'nın 2,2 milyar dolarlık ihracatının 1,2 milyar dolarının tarım sektöründen sağlandığını belirten Çandır, Tataristan ile karşılıklı ticaretin geliştirilmesi ve ortak tarım politikalarıyla gıda güvenliğinin sağlanabileceğine dikkat çekti.
İleri teknoloji tesisleri yerinde incelendi
Tataristan heyeti, ziyaret kapsamında Antalya'nın önde gelen tarım tesislerinde incelemelerde bulundu:- Cantek Group Farminova Bitki Fabrikası: LED aydınlatmalı bitki yetiştiriciliği, dikey tarım sistemleri ve kapalı alanda üretim teknikleri hakkında bilgi alındı. Farminova Seedling Factory Satış ve Operasyon Direktörü Erdem Aksan, iklim kontrol sistemleri ve enerji verimliliği uygulamalarını anlattı.
- Yörükoğlu Süt Fabrikası: Üretim hatları incelenerek modern teknolojilerin kullanıldığı süreçler hakkında bilgi alındı.
- Grow Fide Firması: Doku kültürü laboratuvarları ve fide üretim alanları ziyaret edildi. Modern sera teknolojileri tanıtıldı ve üretim altyapısı yerinde görüldü.


