Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin Ro-Ro taşımacılığı verilerini değerlendirirken, deniz yolunun küresel ve ulusal yük taşımacılığındaki kritik rolüne dikkat çekti. Uraloğlu, "2024 yılı verilerine göre dünyada yük taşımacılığının yüzde 88’inin deniz yolu ile yapıldığını ifade eden Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin dış ticaret taşımalarının ise yüzde 86’sının deniz yolu ile gerçekleştirildiğini söyledi." diyerek sektörün stratejik önemini vurguladı.
Parasal değer katlandı!
Türkiye'nin deniz taşımacılığından daha fazla pay almak için aralıksız çalıştıklarını belirten Bakan Uraloğlu, "Ülkemizdeki toplam dış ticaret içindeki deniz yolunun parasal payı 2003-2024 yılları arasında 5,9 kat artarak 333,96 milyar dolara ulaştı." sözleriyle deniz ticaretindeki devasa büyümeyi rakamlarla ortaya koydu.
Ro-Ro taşımacılığı karayoluna alternatif can simidi!
Ro-Ro taşımacılığının kombine taşımacılığın en önemli ve işlevsel türlerinden olduğunu vurgulayan Uraloğlu, "Ro-Ro taşımacılığı ülkemizin coğrafi konumunun avantajıyla karayoluyla uluslararası eşya taşımacılığımıza yeni çıkış yolları ve güzergahlar sunuyor. Avrupa kıtası ile Ege, Karadeniz ve Marmara denizlerinin coğrafi yapısının elverişli olması sektörü ülkemizde ve Avrupa coğrafyasında daha da cazip hale getiriyor." ifadelerini kullandı.
İnanılmaz artış! 22 yılda Ro-Ro taşımacılığı üçe katlandı!
İşte dikkatleri üzerine çeken o çarpıcı rakamlar: Bakan Uraloğlu, "2003 yılında göre yurt dışı bağlantılı Ro-Ro hatlarında taşınan araç sayısının sadece 220 bin 345 olduğunu anımsatarak “2003 yılına göre yurt dışı bağlantılı Ro-Ro hatlarında taşınan araç sayısı yüzde 221 artarak 2024 yılında 706 bin 387’ye ulaştı. Yani, 22 yılda Ro-Ro gemileriyle taşınan araç sayısı üç kattan fazla arttı." şeklinde konuştu. Geçen yılki taşımaların büyük çoğunluğunun Avrupa hatlarında gerçekleştiği belirtildi.
İlk dört ayda da rekor büyüme devam ediyor!
Türkiye'nin Ro-Ro taşımacılığındaki yükseliş trendi 2025'in ilk dört ayında da tüm hızıyla devam ediyor. Bakan Uraloğlu, "2025 yılı Nisan ayı itibariyle Türkiye’nin 28 aktif Ro-Ro hattında faaliyet gösterdiğini belirterek, “2025 yılı Ocak-Nisan döneminde ise yurt dışı bağlantılı düzenli Ro-Ro hatlarında taşınan araç sayısı geçen yılın aynı dönemine yüzde 7,8 artarak 246 bin 816’ya ulaştı.” dedi.
