Antalya Haber... Türkiye'nin sağlık alanında önemli bir dönüşümün eşiğinde olduğu açıklandı. TBMM'ye sunulan kapsamlı teklif, vatandaşların sağlığa erişimini kolaylaştırmayı, şeffaflığı artırmayı ve sağlık hizmeti kalitesini yükseltmeyi hedefliyor.
Organ bağışı E-Devlet'e taşınıyor
Yeni düzenlemenin en dikkat çekici maddelerinden biri organ bağışı sürecinin kolaylaştırılması. Artık vatandaşlar, e-Devlet üzerinden kolayca organ bağışçısı olabilecek ve işlemlerini dijital ortamda hızlıca tamamlayabilecek. Bağışçılar, organ bağışı yaptıklarını hangi yakınları ile paylaşmak istediklerine de kendileri karar verecek.
En önemlisi, vatandaş hayatta iken organ bağışına karar vermişse, vefatından sonra da bu iradesi geçerli sayılacak. Bu sayede bağışçının iradesi korunacak ve organ bekleyen hastaların umutları artacak. Ayrıca, organı nakledilen bağışçının birinci derece yakınlarına, organ nakline ihtiyaç duymaları halinde öncelik hakkı tanınacak. Bu adımın, organ bağışı oranlarını artırması bekleniyor.
Elektronik onay ve ilaç takip sistemi geliyor
Sağlık hizmetlerinde bürokrasiyi azaltacak önemli yenilikler de yolda. Tıbbi işlem ve uygulamalar için hasta ve yakınlarının onayı, artık elektronik ortamda da alınabilecek. Bu, özellikle acil vakalarda ve uzaktan sağlık hizmeti sunumunda hem hastalara hem de sağlık personeline büyük kolaylık sağlayacak.
Bununla birlikte, ilaç tedarik zinciri de baştan sona dijitalleşiyor. Her ilaç, üretim veya ithalat aşamasından hasta tedavisinde kullanımına kadar Takip Sistemi ile izlenebilecek. Bu sistem, Sağlık Bakanlığı'nın ilaç tedarik zinciri üzerindeki kontrolünü güçlendirerek ruhsatlı ilaçların stok kontrolleri ile üretim ve dağıtım planlamasını da takip edecek. Böylece ilaca erişimde kesintiye mahal verilmeyecek. Düzenlemelere aykırı hareket edenlere ise yeni yaptırımlar uygulanacak.
Aldatıcı reklama geçit yok, cezalar ağırlaşıyor!
Sağlıkta haksız rekabetin ve yanıltıcı bilgilerin önüne geçmek amacıyla özel sağlık kuruluşlarının tanıtım ve bilgilendirme faaliyetleri daha titiz bir izleme sürecine tabi tutulacak. Hasta vatandaşın iyileşme umudunu yanıltıcı-aldatıcı tanıtım ve reklam yoluyla suiistimal ederek ticari kazanç elde etmek isteyenlere geçit verilmeyecek.
Tıbbi cihazlara dair yapılan düzenleme ile piyasada yalnızca standartlara uygun ürünlerin yer alması sağlanacak; aksi yönde faaliyet yürütenlere uygulanan idari para cezaları ise ağırlaştırılacak.
Tıbbi kenevirde yerli üretim ve küresel açılım
Yeni düzenleme kapsamında, kenevirden elde edilen ilaç, özel tıbbi amaçlı gıdalar ve kişisel bakım ürünlerinin üretimi ve satışı sıkı kurallara bağlı olacak. Tıbbi kenevirden elde edilen ürünlerin ruhsatlandırma ve takip işlemleri yalnızca Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülecek ve bu ürünler sadece eczanelerde reçete karşılığı sunulabilecek. Bu, sürdürülebilir ve kontrollü üretim modeli ile "sağlıkta yerli üretim" ve "küresel açılımı" eş zamanlı olarak desteklemeyi hedefliyor.
Hekimlere iki kurumda çalışma fırsatı
Yeni düzenleme ile özel hastane kadrosunda çalışan hekimlerin iki sağlık kuruluşunda hizmet sunabilmesi mümkün olacak. Bu durum, hekimlerin kazançları, kıdem tazminatları ve emeklilik kazanımlarına da olumlu yansıyacak. Uyum süreci 01 Haziran 2026 tarihine kadar tamamlanacak.
Sağlık meslek tanımları da güncelleniyor. "Nükleer Tıp Teknikerliği" ve "Diş Protez Teknisyenliği" sağlık meslekleri arasında yer alarak istihdamın önü açılacak. "Ebe Yardımcılığı" ve "Hemşire Yardımcılığı" unvanları ise "Sağlık Bakım Teknisyeni" adı altında birleştirilecek. Ayrıca, optisyenlerin meslek örgütü Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği’nin faaliyetlerini yürütebilmelerine olanak sağlanacak.
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, konuyla ilgili yaptığı paylaşımda, Türkiye'nin bilgi birikimi, teknik kapasitesi ve nitelikli insan gücü ile çok daha ötesini hedeflediklerini belirterek, "Sağlıklı Türkiye Yüzyılı ve Küresel Sağlıkta Lider Türkiye vizyonumuza emin adımlarla ilerlediğimizin bir kez daha altını çiziyorum" dedi. Bakan Memişoğlu, yasa değişikliği teklifinin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diledi.