Antalya Haber... Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Antalya Şubesi'nin düzenlediği "2025 İş Sağlığı Güvenliği ve Çalışma Hayatında Mobbing" toplantısında, iş yaşamının önemli konuları olan iş sağlığı, güvenliği ve mobbing detaylı bir şekilde ele alındı. Toplantıda, 2025 yılı itibarıyla yürürlüğe giren yeni yasal düzenlemelerin işletmeler üzerindeki etkisine dikkat çekildi.
Lara İş Sağlığı ve Güvenliği Yöneticisi Enes Şahin
Enes Şahin: "Tek çalışanı olan işletme bile iş güvenliği uzmanı zorunlu"
Toplantının konuşmacılarından Lara İş Sağlığı ve Güvenliği Yöneticisi Enes Şahin, iş güvenliğinin sadece yasal bir gereklilik olmadığını, aynı zamanda her kurumun temel sorumluluğu olduğunu vurguladı. Şahin, 2025 yılı itibarıyla yanında tek bir personel bile çalıştıran tüm işletmelerin iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğunun başladığını belirtti.
İşverenlerin eksiksiz bulundurması gereken önemli belgelere de değinen Şahin, "Risk analiz raporu, tespit ve öneri defteri, hizmet alınan OSGB’nin yetki belgesi, acil durum eylem planı gibi belgeler mutlaka hazır olmalı. Bu belgeler yalnızca yasal denetimlerde değil, çalışanların sağlığını korumak ve iş kazalarını önlemek için de hayati öneme sahip," ifadelerini kullandı. Güvenli bir çalışma ortamının, nitelikli iş gücünü işletmelere çekme ve mevcut çalışanları elde tutmada kritik bir rol oynadığının altını çizdi.
Antalya Mobbing ile Mücadele Derneği Başkanı Dr. Ozan Uskut
Dr. Ozan Uskut: "İntiharların yüzde 70'i mobbing kaynaklı"
Antalya Mobbing ile Mücadele Derneği Başkanı Dr. Ozan Uskut ise mobbingin iş yerlerinde sıklıkla göz ardı edilen ancak ciddi sonuçlar doğuran bir sorun olduğuna dikkat çekti. Uskut, "Dünya genelinde tespit edilen intihar vakalarının yüzde 70'inin mobbing kaynaklı olması, bu sorunun küresel çapta ne kadar ciddi olduğunu açıkça gösteriyor," dedi.
Kadınların kadınlara yönelik mobbing uygulama oranlarının yüksekliğine de dikkat çeken Uskut, bu konuda farkındalık ve eğitim çalışmalarının artırılmasının gerekliliğini vurguladı. "Artık tüm kurumlar çalışanlarına mobbing konusunda eğitim vermek zorunda. Bu, günümüzde bir lüks değil, yasal bir zorunluluk haline gelmiştir," şeklinde konuştu.
Yusuf Akgül: "Bilinçli işverenlerle sağlıklı çalışma hayatı mümkün"
Toplantının ev sahibi MÜSİAD Antalya Şube Başkanı Yusuf Akgül, işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği ile mobbing konusunda bilinç düzeyinin artırılmasının hem çalışanların sağlığı hem de işletmelerin sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. Akgül, "2025 yılı itibarıyla tüm işletmelerin iş sağlığı ve güvenliği konusunda daha proaktif bir yaklaşım sergilemesi gerekiyor. Sağlıklı bir çalışma hayatı, ancak bilinçli işverenlerle mümkün olacaktır," değerlendirmesinde bulundu.