Isparta’nın Sütçüler ilçesine bağlı Darıbükü köyünde yaşayan 86 yaşındaki yapı ustası Ramazan Uysal, babasının da yapı ustası olduğunu ve bu işi ondan öğrendiğini anlattı.
[caption id="attachment_149097" align="alignnone" width="674"]
Köy evleri[/caption]
Ramazan Uysal, “Çocukken bahçemizdeki taşlarla, ağaç parçalarıyla kendi kendime oyun oynar, evler yapardım. Daha sonra babamdan yapı ustalığını öğrendim. Köyümüzde 3-4 tane yapı ustası vardı. Bir evin temelinden çatısına kadar her şeyini yapıp teslim ediyorduk” dedi.
[caption id="attachment_149098" align="alignnone" width="674"]
Köy evi penceresi[/caption]
TAŞ, TOPRAK, SAMAN VE AĞAÇ
Gazeteci Yusuf Yavuz’un haberine göre; Ortalama bir köy evinin inşasını 20 ila 30 gün arasında bitirdiklerini söyleyen Ramazan Usta, “Daha küçük evler 15 günde tamamlanır. Bugüne kadar yüzden fazla köy evi yapmışımdır.
[caption id="attachment_149099" align="alignnone" width="674"]
Isparta'da bir köy evi[/caption]
Sadece Darıbükü köyü değil, İbişler, Güldallı, Kesme, Bucakdere, Kasımlar gibi civar köylerde de ev yapıyorduk. Bu civarda gitmediğim köy kalmadı benim. Eskiden götürü usulü yapıyorduk. Zamanla yevmiye hesabı çalışmaya başladık. Evleri yapmak için şakül, mala, bıçkı, keser gibi aletleri kullanıyorduk.
[caption id="attachment_149100" align="alignnone" width="674"]
Ahşap kapı motifi[/caption]
Malzeme olarak da taş, toprak, saman ve ağaç kullanıyorduk. Bunlarla işimizi görüp gidiyorduk. Dışarıdan hiçbir malzeme almıyorduk. Tamamen bizim buralarda bulunan malzemeyi kullanıyorduk. Bu evlerde kullanılan hatıllar depreme karşı da dayanıklı oluyor. Yazın serin, kışın da sıcak oluyor. İçinde insan yaşadığı sürece yüzlerce yıl da kullanılabilir bu evler. Geçmişte evlerin üstünü ahşapla örtüyorduk. Çam ya da ardıç ağacından elle yaptığımız tahtaları kullanıyorduk. Daha sonra kiremit kullanılmaya başlandı.”
[caption id="attachment_149101" align="alignnone" width="674"]
Ramazan Uysal[/caption]




