Bir rüya ve matrah artırımı

21.01.2023 18:03

Daha birinin ödeme süreleri bile sona ermeden, yeni bir yapılandırma yasası meclise geliyor.

Esnafın önemli bir kısmı geçmişin olağanüstü şartları ve mevcut olan yüksek enflasyonun etkileriyle zor durumda ve bu yapılandırma gerekli elbette.

Ama;

Her zaman olduğu gibi, bu yasalar çıkarılırken güçlü uyanıklar rahat diyalog kurabildikleri siyasiler yardımıyla,hazineye girmesi gerekirkenönemli miktarda paraları, düzenlemelere eklettikleri matrah artırımı, kasa ve stok artırımı ile cüz-i miktarlar ödeyerek tamamen legal hale getiriyorlar.

Çalınanlar legal hale gelmiş oluyor.

İtirazım, yapılandırmaya değil elbette, itirazım matrah artırımına.

Matrah arttırımı ile geçmiş dönemlerin temize çıkarılması hiçbir zaman adil değil, adil olmayan bir işlemin doğru olması da mümkün değil.

Bu tür yasal düzenlemeleri elbette maliye bürokrasisi hazırlar ve meclise öyle gelir.

Millet vekilleri de büyük bölümü konusu itibarıyla mali konulara tam vakıf olmadıklarından iyi yönlerine bakarak çok fazla sorgulamadan yasayı meclisten geçirirler.

Maliye bürokrasisi yöneticileri genelde denetim elemanı kökenlidirler ve  emekliye ayrıldığında veya istifa ettiğinde, bir sivil toplum kuruluşununüyesi olarak bir çoğu faaliyetini devam ettirirler.

Ayrıcasiyasi partilerin ekonomi ile ilgili bölümlerinde hep bu sivil toplum kuruluşunun üyeleri olduğu gerçeğiyle, duygusal da olsa kuruluşa yakınlık hissederken, onları koruma içgüdüsü ile de hareket edebilmektedirler.

Yürütme tarafından;

Sıkıntı içindeki vatandaşların borçlarının yapılandırılması ile ilgili çalışma yapılması istenildiğinde, geçmişte çok kere yapılmış düzenlemeleri kopyalayarak bazı küçük ilavelerle yasa teklifi hazırlamakta, ancak; siyasi partilerin ekonomi ile ilgili üst yönetiminde bulunan genelde bu sivil toplum kuruluşuna üyelikleri olan kişiler ve kuruluşun üyelerinin girişimiyle hazırlanan bu teklife, her defasında matrah arttırımınıve stok, kasa affını da ilave etmektedirler.

Bu ise hazine açısından, getirisinden çok fazla bir zarara sebep olmakta.

Hazinenin olması gereken vergiyi, güçlü mükelleflerin cebinde bırakırken, bu güçlü mükellefler ile sözleşmeleri olan ve müteselsil sorumlulukları olan sivil toplum kuruluşunun üyelerini de hiçbir ödemede bulunmadan tüm geçmişlerinin risklerini de temizlemiş olmaktadırlar.

Düzenlemeye ilişkin ilk haberi dinlediğimde, canım sıkıldı ve yattığımda ilginç bir rüya gördüm.

Tenkit ettiğim hususa tam örnek olduğu için rüya da olsa yazmak istedim.

Rüya bu ya, olmaz demeyin.

Bir vergi dairesinde yöneticilik yapıyorum.

10-15 yıl öncesinde, 2 yılda sadece 8-10 daire yapabilen, inşaatında bizzat çalışan, inşaatını bizzat kendisi sulayan bir müteahhit vergi iadesi talebi ile kendisine sözleşme hizmet sunan sivil toplum kuruluşu üyesi ile geliyorlar.

Raporu sunup gidiyorlar.

Raporu tetkik ediyorum, iki yıl içinde 400 dairelik bir mahalle kurmuş ve aradan geçen 10-15 sene içinde bu kadar büyümüş.Daire satış bedelleri de faturaya göre en fazla 1.300.000 TL.

İçime şüphe düşüyor ve müşteri şeklinde arıyorum, fiyatları sorduğumda bana, 2+1 daireleri 4 Milyon liradan, 3+1 Daireyi de 6 Milyon liradan en son verebileceklerini söylüyorlar.

Şüphemde haklı olduğumu değerlendirerek raporun içeriği olan faaliyetin incelenmesi için yazı yazıyorum.Tabi ki rüyamda.

Aradan geçen 6 ay sonrasında akibetini sorduğumda.

İncelemenin ismi belirtilen bir denetim elemanına verildiğini incelemenin devam ettiği bildiriliyor.

İsmi yazılı denetim elemanını sorduğumda, daha yardımcılık dönemi yeni bitmiş çok genç birisi olduğunu anlayınca daha da şüpheleniyorum.

Rüya bu ya;

Bu genç kardeşimizi, anılan firmanın sözleşme imzaladığı anılan sivil toplum kuruluşunun üyesi kişinin bürosundan çıkarken görüyorum.

Aynı kişi yani mükellefle sözleşmeli olan kişi bana tekrar geliyor.

Bak birkaç ay sonra yapılandırma çıkacak biz arttırım yapacağız diyor ve bana sitem ediyor.

Sabah uyanıyorum.

Ben gene ben, ben emekli bir vatandaş.

Sosyal medyadan biraz araştırdığımda ne göreyim, gördüğüm şeylerin faaliyet ile ilgili bir kısmı sanki rüya değil bir gerçek.

Ben de rüya da olsa bir hesaplama yapayım dedim.

Hesaplayayım ki bu tür yasal düzenlemelere yerleştirilen bazı maddelerin nelere yol açtığı anlaşılsın.

Gördüğüm rüyadaki verilere göre!!

400x[5.000.000 – 1.300.000] =1.480.000.000 TL. Fark hasılat hesaplanıyor.

Bunun Kurumlar ve Katma Değer Vergisi toplamı ise her ikisinin oranının % 18 kabul ettiğimizde yaklaşık [1.480.000.000 x %18]+[1.480.000.000 x 18] = 266 + 266= 552 Milyon Lira.Harcı da ilave ettiğimizde; [552 + 59=] 611 Milyon Lira.

Cezası hariç bu miktar, anılan kişinin incelemesi geciktirilerek ve af yasasına yetişmesi sağlanarak, arttırım yapmasına izin verilmesiyle devlete ait iken şirketin kasasında bırakılan miktar.

Bir rüya üzerinden hesaplanmış ise de matrah artırımının hazineye zararı bu ölçülerde büyük olduğu maalesef gerçek.

Belki rüyada gerçektir.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları