Melihcan ÇALIŞKAN – Uğur GÜLBOY / İSTANBUL (DHA) GENÇLİK ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda düzenlenen ‘Gençlerle Sivil Anayasa Buluşması programına katıldı. Bakan Bak, “Meclisimizde, Sayın Meclis Başkanımız Numan Kurtulmuş, siyasi partilerle yeni anayasa noktasında görüşmeler yapıyor. Onlar da, parlamento süreci de işliyor. Biz de gençlerimizi bu işin farkındalığına varmak için buraya davet ettik. Gençlerin sivil anayasaya katkı sağlamasını, sözlerini ifade etmelerini istedik" ifadelerini kullandı.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda Gençlik ve Spor Bakanlığı koordinasyonuyla düzenlenen ‘Gençlerle Sivil Anayasa Buluşması’ programına katıldı. Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Enes Eminoğlu ve Gençlik Hizmetleri Genel Müdürü Enes Efendioğlu da buluşmada yer aldı. Organizasyonda, çoğunluğu hukuk ve siyasi bilimler alanlarında eğitim gören gençler, akademisyen ve konuşmacılarla bir araya geldi. Buluşma kapsamında; 27 Mayıs Darbesi ve dönemine dair bilgilendirici video gösterimleri ve konuşmalar yapıldı; merhum Başbakan Adnan Menderes ve arkadaşları anıldı; gençlerin anayasa çalışmalarına dair fikir ve önerileri tartışıldı. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak programda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

“GENÇLERİN SÖZLERİNİ İFADE ETMELERİNİ İSTEDİK"

Bakan Bak, "Gençlerin sivil anayasaya katkı sağlamasını, sözlerini ifade etmelerini istedik. Bakanlığımızın Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde hazırladığı bu proje birkaç ayaktan oluşacak. Tabi ilk ayağına burada başlamış olduk. Malumunuz Türkiye’nin gündeminde uzun zamandır sivil bir anayasa var. Yeni bir anayasa var. Bununla ilgili çeşitli zamanlarda çalışmalar oldu. Bunlardan bir tanesi de, ben de parlamentodaydım o zaman, 2011 yılında başlanan bir anayasa çalışması vardı. Her siyasi partiden eşit miktarda temsilcinin yer aldığı bir çalışma grubu oluşturuldu. Bu çalışmalar devam etti yaklaşık 59-60 madde üzerinde o zaman anlaşma sağlanmıştı. Bir kısmı anlaşılamadı dolayısıyla kaldı" dedi.

“TÜRK DEMOKRASİSİ İÇİN KARA LEKE OLDUĞUNU GÖRMELERİNİ İSTEDİK"

Bakan Bak, "Yine, Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısı var, konuşmalarında ifade ediyor. Artık, çeşitli defalar değişime uğramış darbe anayasasının yeni bir anayasa ile milletimizin uzlaşma, halkımızın uzlaşma metni olarak ortaya çıkmasını arzu ediyor. Biz de gençlerimizi bu işin içerisinde neler düşünüyorlar, neler ifade ediyorlar, fikirleri neler, biliyorsunuz teknoloji gelişiyor, yeni yeni alanlar ve talepler. Gençlerimizin anayasada talepleri, gençlerimizin yaşamıyla ilgili konular da olacak. Tabi, bu bakanlık, gençliğimizin bakanlığı. Biz onlarla sporda olsun, diğer alanlar, çevrede, bağımlılıkla mücadele olsun pek çok alanda ortak çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışma çerçevesinde de gençlerimizin fikirlerine danışalım dedik; onlarla hem bu süreci paylaşalım dedik. Özgürlüğün, demokrasinin ne kadar değerli olduğunu bunun için geçmişte çok büyük bedeller ödemiş siyasilerin olduğunu bu adada yaşananların hakikaten Türk demokrasisi için bir kara leke olduğunu görmelerini istedik. Gençlerimizin, heyecanını görüyoruz. Gerçekten güzel bir tablo oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız da buraya önem veriyor, buranın aktif olarak kullanılmasını gençlerin buraya getirilmesini arzu ediyor. Biz de bu çağrıya destek olarak da bunu sağlamış olduk" ifadelerini kullandı.

“PARLAMENTO SÜRECİ İŞLİYOR"

Bakan Bak, “Tabi, Meclisimizde Sayın Meclis Başkanımız Numan Kurtulmuş Bey, siyasi partilerle yeni anayasa noktasında görüşmeler yapıyor. Onlar da, parlamento süreci de işliyor. Biz de gençlerimizi bu işin farkındalığına varmak için buraya davet ettik. Türkiye Yüzyılı’nda gençlerin yüzyılı olacağını, gençlerimizin sivil anayasa ile demokratik bir yapıyı daha güçlü bir şekilde yaşamalarını arzu ettiğimiz için onların katılımını arzu ettik. Burada çalıştaylar olacak, uzman hocalarımızın fikirleri paylaşılacak gerekli fikirler ortaya çıkacak biz de buradan çıkacak fikirleri ilgili yerlere ileteceğiz. Gençlerimizin bu farkındalığının ortaya çıkması bizim için çok kıymetli" şeklinde konuştu.

“MİLLETİN SİVİL ANAYASAYI BAŞARACAĞINA İNANIYORUZ"

Bakan Bak, “Merhum Başbakan Adnan Menderes’e, bakanlara ve bu adada yargılama sürecinde yaşanan kötü olayların etkilediği kişilere, ailelerine tekrar Allah rahmet eğlesin diyoruz, acılarını paylaşıyoruz. 27 Mayıs 1960 Darbesi, Türk demokrasisine vurulan bu darbeyi tekrar lanetliyoruz. Bu bedeli ödeyen herkese baş sağlığı diliyoruz. Şu da çok önemli, milletin iradesinin üstünde hiçbir gücün olmayacağını ifade eden bir milletimiz var. Aziz milletimiz bu noktada çok kararlı. En son 15 Temmuz’da meydanlara çıkarak tankı ezen bir millet var. Güçlü bir millet var. Dolayısıyla bu milletin de bu sivil anayasayı gençleri ve bütün kademeleriyle başaracağına inanıyoruz" dedi.

Görüntü Dökümü:

--------------

- Salondan ve sahneden detay görüntüler

- Bakan Bak’ın salonda görüntüsü

İstanbul - Esenyurt ve Sultanbeyli'de kaçak kurban kesimi İstanbul - Esenyurt ve Sultanbeyli'de kaçak kurban kesimi

- Bakan Osman Aşkın Bak’ın açıklamaları

- Genel ve detay görüntü

Kaynak: dha