Turizm Otel Yöneticileri Derneği, TUROYD Başkanı Ali Can Aksu Covid-19 nedeniyle zor zamanlar geçiren turizm hakkında değerlendirmede bulundu. Turizmin değerlendirildiği sana basın tolantısında başkan Aksu, “Bu yıl Covid-19’un Türk turizmine zararı 30 milyar dolar olacaktır. Bu nedenle Türk turizminin yeniden, doğayla barışık bir anlayışla yapılandırılması’ gerekiyor” dedi.Aksu, “Türk turizmini bu hale biz getirdik. Kendi ayağımıza çok sıktık. Yaptığımız hataların bedelini Covid-19’un getirdiği hasarlarla ödüyoruz. Oturup hatalarımızla yüzleşmemiz gerekiyor. Artık samimi olmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Türkiye turizminde kontrolsuzluk bulunduğunu ve turizmin politikasının olmadığın hatırlatan Ali Can Aksu, turizmde değişimin şart olduğunu belirterek “Türk turizminde isteyen istediğin yapabiliyor. Türk turizmini yöneten bir devlet politikası yok. Artık bunlara son vermek gerekiyor” dedi.

"Çözüm üreten yok"

Ali Can Aksu, Türk turizminde STK’larda görev alan aktörlerin yıllardır aynı aktörler olduğunu sözlerine ekleyerek “Aktörler kimseye birşey sormuyor, danışmıyor ve herşeyi biliyorlar. Bu gibi kimselerin herşeyi ben bilirim anlayışını bırakmaları gerekiyor. İleriye yönelik bir çalışmaları ve planları yok. Sadece yaptıkları açıklamalarla umut dağıtmaya çalışıyorlar. Bu gibi bağnaz düşüncelerle Türk turizmini yönetemeyiz ve kurtaramayız. Türk turizmini yeniden yapılandırmak gerekiyor” şeklinde konuştu.

turoyd-baskani-ali-can-aksu--001.png

TÜROYD Başkanı Aksu: Virüsün turizme zararı 30 milyar dolar

Ali Can Aksu, geçen yılın datasını alarak kıyaslama yaptığını, Türk turizminde çalışan bir milyon kişinin çalışma süreleri göz önüne alınarak verilen işsizlik desteğinden ancak 200 bininin yararlandığını belirterek şunları anlattı:

“Yanlışları yapanların artık kendileriyle barışmaları ve hatalarda ısrar ekmemeleri gerekir. Türk turizmi hiçbir zaman iyi olmadı. Sürdürülebilir olmadı.
İşsizlik maaşı dışında desteklerden faydalanan çalışan sayısı 200 bini geçemedi.
Maaş bağlanması için 3 yılda 300 gün ve 450 gün şartı gibi sorun var. Turizmde çalışan her 10 kişiden 3’ü bir yıl boyuna sigortalı kalabiliyor. Bu süre ise işsizlik maaşı bağlanmasına yetmiyor. En şanslı turizm çalışanı olan Antalya’da sigortalı çalışma süresi 5 aydır. Bu da 350 güne geliyor ve bazı durumlara yetmiyor. Turizmde ekonomik desteklerin yıl sonuna kadar götürülmesi gerekiyor. Otellerin açılması turizm ekonomisinin düzene girdiğini göstermez 1 milyon çalışanın yüzde 40’i otel çalışanıdır. Bunun ancak 350 bini iş bulacağını ve 650 bin personelin açıkta kalacağını öngörüyoruz. Turizmde yüzde 40 personel kaybı olacağı ortaya çıkıyor.”

turoyd-baskani-ali-can-aksu--002.jpg

" Turizmin çok zayıf bir ekonomiye sahip olduğunu görüyoruz."

Ali Can Aksu, Covid-19 dönemini farklı ele almak gerektiğini belirterek “Covid-19 Türk turizminin kendi kendine yeten bir sektör olmadığını ortala çıkardı. Turizmin çok zayıf bir ekonomiye sahip olduğunu görüyoruz. Bu arada bilinçsiz bir şekilde işleyen arz-talep dengesi olduğu ortaya çıktı. Eğer Türkiye’de 2-3 bin seyahat acentesi, 3-4 bin rehber olsaydı, yüzde 40’lık ekonomi herkesi mutlu eder ve sürdürülebilir turizm olurdu. Yatak sayısını artırıp turizmi geliştiremezsiniz. Bu dönemde hiç kimsenin 3-4 ay ayakta duracak yedek akçesinin olmadığı ortaya çıktı.

turoyd-baskani-ali-can-aksu--003.jpg