Dikkat! Kanserin hiç bilinmeyen belirtileri

04.01.2019 16:51

Kanser günümüzde oldukça yaygın bir hastalık olarak biliniyor. Kanserin çeşitli türleri ve tedavi yöntemleri olsa da bu hastalıkta en önemlisi erken teşhis. İşte erken teşhis için kanserin 15 belirtisi.

Dikkat! Kanserin hiç bilinmeyen belirtileri

Günümüzde sıkça görülen ve artık tedavisi yapılabilen bir hastalık olan kanser için erken teşhis çok önemli. Siz de bu belirtileri gösteriyorsanız hemen doktorunuza görünün. 

İşte kanserin 15 belirtisi : 

Ciltteki değişiklikler 

Cildiniz üzerindeki farklı renk ve boyutlardaki noktalar ya da vücudunuzda diğerleriyle aynı görünmeyen farklı bir nokta cilt kanseri belirtisi olabilir. Öte yandan eğer vücudunuzda olağandışı izler varsa, mutlaka doktorunuza danışmalısınız. 

Şiddetli öksürük

Şiddetli öksürük, genellikle postnazal damla, astım, asit reflü gibi hastalıkların belirtisi olsa da kanserin belirtisi olarak da bilinmektedir. Eğer bir türlü durdurulamayan öksürük nöbetlerine tutuluyor veya kan tükürüyorsanız (özellikle sigara içiyorsanız) mutlaka doktorunuza görünün. 

Göğüsteki değişiklikler

Memedeki değişikliklerinin çoğunun nedeni kanser değildir. Ancak yine de doktorunuza görünmeniz ve bu konu hakkında bilgi almanız önemlidir. Göğüslerinizdeki herhangi bir topaklanma, meme ucu değişikliği, akıntı, kızarıklık, kalınlaşma veya ağrı hakkında doktorunuza mutlaka bilgi vermeniz gerekir. 

Şişkinlik

Yediğiniz yemekler veya stres nedeniyle şişkinlik hissi yaşayabilirsiniz. Ancak iyileşmezse, yorgunluk, kilo kaybı veya sırt ağrısı gibi problemlerle de karşılaşırsanız doktorunuza görünün. Kadınlarda sürekli şişkinlik, yumurtalık kanseri belirtisi olabilir. 

İdrar sorunları

Birçok erkek yaşlandıkça daha sık tuvalete gitme ihtiyacı veya idrar kaçırma gibi sorunlar yaşar. Genellikle, bunlar genişlemiş prostat belirtisi olsa da yine de bu tip durumlarla karşılaştığınızda doktorunuza danışmanız daha sağlıklı olacaktır. 

Şişmiş lenf düğümleri

Bu küçük, fasulye şeklindeki bezlerin boynunuzda, koltuk altlarında ve vücudunuzdaki diğer yerlerde var. Şişmeleri, genellikle soğuk veya strep boğazı gibi bir enfeksiyonla savaşacağınız anlamına gelir. Lenfoma ve lösemi gibi bazı kanserler de bu tür şişmelere neden olabilir. Nedeni tam olarak belirlemek için doktorunuzla konuşun.

Kanlı dışkı ya da idrar 

Kanlı dışkının, hemoroit adı verilen şişmiş, iltihaplı damarlardan gelmesi muhtemeldir, ancak kolon kanseri olma ihtimali vardır. İdrardaki kan idrar yolu enfeksiyonu gibi bir sorun olabilir, ancak böbrek veya mesane kanseri de olabileceğini unutmamanız gerekir. Eğer tuvalette kan görürseniz mutlaka doktorunuza başvurun. 

Testislerde farklılık

Testislerinizde şişlik fark ederseniz, hemen doktorunuzla görüşün. Ağrısız bir yumru testis kanserinin en yaygın belirtisidir.
Bununla birlikte, bazen bir erkeğin karnında veya skrotumunda ağır bir his olabilir. Bu gibi durumlarda doktorunuza danışarak bölgeyi fiziksel olarak muayene ettirmeli ve bir tümör veya başka bir problem olup olmadığını görmek için ultrason taraması yaptırmanız gerekir. 

Yutma sorunu

Soğuk algınlığı, reflü, hatta bir ilaç bile arada bir yutma problemi yaşamanıza neden olabilir. Zamanla ya da antasitlerle iyileşmezse, doktorunuza görünün.

Yutma sorunu boğazınızdaki bir kanser belirtisi veya yemek borusu olarak adlandırılan ağız ile mide arasındaki borudan kaynaklanan bir problem sonucunda oluşmuş da olabilir. 

Doktorunuz size bununla ilgili bir test yaparak, asıl sorunun kaynağını bulmanıza yardım edebilir. 

Olağandışı vajinal kanama

Her zamanki sürecinizin bir parçası olmayan kanamanın, fibroidler veya hatta bazı doğum kontrol tipleri gibi birçok nedeni olabilir. 

Bu durumlarda mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir. Çünkü olağan olmayan, zamansız kanamalar rahmin, serviks veya kanserini atmak istemesinin bir sonucu da olabilir. 

Eğer cinsel ilişki sonrası, periyotlar arası veya menopozdan sonra kanamanız oluyorsa bunu mutlaka doktorunuzla paylaşın.

Ağız sorunları

Ağzınızda birkaç haftada iyileşmeyen beyaz veya kırmızı lekeler veya yaralar varsa (özellikle sigara da içiyorsanız) doktorunuzu görün. Bu durum ağız kanseri belirtisi olabilir. 
Yanağınızda oluşan bir yumru, çenenizi hareket ettirmede bir sorun veya ağız ağrısı da ağız kanseri belirtileri arasında yer almaktadır. 

Kilo kaybı

Yeme şeklini veya egzersiz şeklini değiştirmek kişiyi zayıflatabilir. Stres veya tiroid problemi gibi başka problemler de kilo kaybına yol açabilir. Ancak bunların hiçbirini yaşamıyorken 10 kilo veya daha fazla kaybetmek normal değildir. 

Pankreas, mide, yemek borusu, akciğer veya diğer kanser türlerinin ilk belirtisi olma olasılığı vardır.

Yüksek ateş

Ateş, genellikle çok büyük hastalıkların belirtisi değildir. Bazen bu sadece vücudunuzun bir enfeksiyonla savaşmakta olduğunun bir işareti ya da  bazı ilaçların yan etkisi de olabilir.

Fakat bu tarz bir enfeksiyonla mücadele etmiyor veya ilaç kullanmıyorsanız yüksek ateş, lösemi veya lenfoma gibi kan kanserinin bir işareti olabilir.

Mide ekşimesi veya hazımsızlık

Neredeyse herkes bazen yeme alışkanlıkları veya aşırı stres nedeniyle bu hissi yaşar. 

Eğer hem sağlıklı besleniyor, hem ed stresten uzak bir yaşam sürüyor, aynı zamanda da bu problemleri yaşıyorsanız mutlaka doktorunuza başvurun. Çünkü tüm bunlar mide kanseri belirtisi olabilir.

Yorgunluk

Gün içinde birçok durum sizi yorabilir. Bu genellikle normal bir durumdur. Ancak yorgunluk, lösemi gibi bazı kanserlerin erken bir belirtisi olarak da bilinir.

 Bazı kolon ve mide kanserleri de göremediğiniz kan kaybına neden olması sebebiyle yorgun hissetmenize neden olabilir.

Sürekli bu şekilde hissediyor ve bu durumu bir türlü düzeltemiyorsanız, mutlaka doktorunuzla görüşün. 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto