Çocuklarda horlamaya dikkat!

15.08.2019 11:41

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’nden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Halit Çetin Önol, horlama sorununun çocuklarda ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtti.

Çocuklarda horlamaya dikkat!

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’nden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Halit Çetin Önol, çocuklarda horlama sorununa ilişkin açıklamalarda bulundu.                                                                                                                                                                                                                                                         

Horlama erişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da sık görülebilen ciddi bir sorundur. Zaman zaman bu sorun uykuda nefes durmasına kadar gidebilmektedir.

Gündüz ağzını açarak nefes aldığı için pek de fark edilemeyen bu problem çocuk uykudayken belirgin hale gelebilir ve uykuda horlama, huzursuzluk, nefes durması, aşırı terleme, gece idrar kaçırma gibi bulgulara, gündüz de bazen aşırı hareketlilik, öğrenme güçlüğü gibi sorunlara neden olabilmektedir.   

Gelişim bozukluğuna yol açabilir 

Uyku sırasında horlama, burun tıkanıklığı ve ağız açık uyuma kısa vadede kulak ve işitme sorunlarına, uzun vadede çene ve yüz gelişim problemlerine, büyüme ve gelişim bozukluklarına, hatta kalp problemlerine bile yol açabilmektedir.

Çocuklarda horlama ve burun tıkanıklığına en sıklıkla yol açan hastalıklar geniz eti ve bademcik büyümeleri, burun ve sinüs enfeksiyonları, alerjik nezle ve buna bağlı burun eti ve geniz eti büyümeleri, burunda düşmelere bağlı travmatik eğriliklerdir.

Çocuklarda burun yabancı cisimleri, doğuştan anomaliler, obezite ve reflü gibi durumlar da horlamayı tetikleyebilmektedir.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarında geçici süreyle burun tıkanıklığı ve bazen hırıltılı solunum gözlenebilse de bu sorunun uzaması ve tedaviye rağmen horlama ve ağız açık uyuma görülmesi durumunda vakit geçirmeden bir KBB kliniğine başvurmak çocuğun sağlığı ve geleceği için çok önemlidir.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto