Termik santralde Avrupa ile aramızdaki fark "Pes" dedirtiyor
21.01.2023 15:09Gelişmiş ülkelerdeki termik santrallerde çağdaş teknolojik donanımlardan ödün verilmemesi nedeniyle çevre kirliliği minimuma inip, soğutucu donanımları sayesinde çevre dostu yağışlara neden olurken Anadolu’daki termik santrallerin çoğu gerekli teknolojik yükümlülükleri yerine getirilmemesi nedeniyle adeta doğa ve canlı düşmanı gibi faaliyet gösteriyor.

Avrupa ülkelerinde faaliyette olan termik santrallerdeki teknolojik donanımlar gökyüzünü soğutup çevre dostu yağışlara neden olurken, bizdeki termik santraller kurallara uyulmaması nedeniyle gökyüzünü adeta kavurup, canlıları ile verimli toprakların üzerine zehir yağdırıyor.
AVRUPA YENİDEN TERMİĞE DÖNDÜ; AMA NASIL?
AB'nin kömür tüketimi geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 6,5 artış gösterdi. Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda, İspanya, İtalya, Yunanistan, Macaristan ve Avusturya gibi ülkeler kömürle çalışan elektrik santrallerinin ömrünü uzatma, kapatılan santralleri yeniden devreye alma ve mevcut üretimleri artırma yönünde adımlar atarken, İngiltere ve Polonya yeni maden projelerine yeşil ışık yaktı. Ancak her zaman olduğu gibi bu geriye dönüşte, çevreye en küçük bir zarar vermeme prensibi yerini koruyor.

ATMOSFERİ YAKMIYOR, SOĞUTUYOR!
Avrupa’nın gelişmiş ülkelerindeki termik santraller son derece çağdaş ve çevre dostu teknolojik donanımlar kullanıyor. Bu santrallerin görece yeni ve kuvvetli filtre sistemleri var. Elektrofiltreler zararlı partikülleri ayrıca kireç ile kükürtü de filtreliyorlar. Bu santrallerin çevresinde artık kükürt sorunu bulunmuyor. Bu termik santrallerin soğutma bacalarından çıkan buhar hava çok doygun ve soğuk olduğu için (yoğuşma sıcaklığı -dew point- hava sıcaklığına çok yakın) direkt yan tarafında yağışa neden oluyor. Bu ağışların fotoğrafları haberin içinde mevcut. Bu yağışlar fotoğraftaki kadar çok nadir net gözlenebiliyor. Çevresinde yağışa yol açan santrallere örnek Niederaußem ve Neurath termik santralleri. Her iki santral de Almanya’da bulunuyor. Almanya’nın kömürle çalışan termik santrallerin çevre dostu olmasına büyük özen göstermesine rağmen, bu santrallere yönelik protestolar da aralıksız devam ediyor. Özetle; Almanların çevreye yönelik en küçük bir riske dahi tahammülleri yok.
BİZİMKİLER ÇİN MALI, ATMOSFERE YÜKSEK ISI VE ZEHİR SAÇIYOR
Peki bizde durum nasıl? Bilindiği gibi ülkemizde faaliyetine izin verilen termik santrallerin çoğunun çevre ve canlı yaşamını umursadığı söylenemez. Anadolu’da faaliyet gösteren santrallerin çoğu ya çağdaş teknik donanımlardan yoksun ya da masraf olmasın diye bu donanımları (Elektrofiltre) çalıştırmıyor. Bu nedenle termik santraller gökyüzüne çok yüksek ısı ve zehirli partiküller saçıyor. Bu yüksek ısı ve partiküller hem atmosferin ısınmasına neden olup, iklimsel bozulmalara neden olurken hem de çevresindeki yaşam alanlarının üzerine zehir olup yağıyor. Böylelikle zehirli partiküllerle kaplanan tarım alanlarında ciddi kirlilik ve verim düşüklüğü yaşanıyor, ayrıca bölgedeki köy ve ilçelerde yaşayanlar kanser başta olmak üzere çeşitli hastalıklara yakalanıyorlar. Anadolu’daki termik santrallerin genellikle Çin malı kuruluşlar oldukları, yabancı menşeli kömüre göre yapıldıkları ancak ucuz olduğu için kalitesiz yerli kömür kullanmaları nedeniyle zehirli partikül oranında büyük artış olduğu iddia ediliyor. Bir de bunun üzerine bacalardaki elektrofiltrelerin çalıştırılmadığını gözönüne alırsak durumun ne kadar vahim olduğu ortaya çıkıyor.
PROF. DR. AHMET CEMAL SAYDAM’A YAKALANDI
Bizdeki termik santrallerin zararları konusunda tanınmış çevre uzmanı Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam’ın yaptığı bir paylaşımı yetkililere ihbar niteliği taşıyor. Deniz bilimci ve kimyager Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam, Afyon’daki bir termik santralin bacalarının tam çalıştırılmaması nedeniyle atmosfere saldığı yüksek ısıyı ve zararlı maddeyi uydu görüntülerini paylaşarak afişe etti. Santralin üzerindeki uydunun uyarı için koyduğu kırmızı noktasından tespit eden Prof. Saydam, “Demek ki santral dün akşam iyi çalıştırılmamış. Enerjinin tamamını elektriğe çevireceğine bir kısmını bacadan atmış. Oturduğum yerden bir santralin ne kadar iyi çalışıp çalışmadığını da yakaladım mı? Hay teknoloji senin gözünü seveyim. Kullanmasını bilince nelere yarıyorsun” diye yazdı.
‘UYDU, BACADAN ÇIKAN SICAKLIĞI BİLE GÖRÜYOR’
Facebook hesabından Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesi yakınlarındaki termik santralin uydu görüntülerini paylaşan Prof. Ahmet Cemal Saydam, görüntülerdeki büyük kırmızı noktaya dikkat çekti. Prof. Saydam şu ifadeleri kullandı;

“Kırmızı nokta ne demek. İşte dün akşam uydunun gördüğü sıcak nokta.. Kmz ile Google Earth'e aktardım.. Yaklaştım yaklaştım ve kırmızıyı kaldırdım. Alttan bir termik santral çıktı. Yani uydu bir bacadan çıkan sıcaklığı bile yakalıyor o kadar hassas.
Termik santral ısıyı elektrik enerjisine çevirmek için kurulan tesisler.
Ben ısıyı nerede yakaladım.
Bacadan çıkışta.
Demek ki santral dün akşam iyi çalıştırılmamış.
Enerjinin tamamını elektriğe çevireceğine bir kısmını bacadan atmış.
Oturduğum yerden bir santralin ne kadar iyi çalışıp çalışmadığını da yakaladım mı?
Hay teknoloji senin gözünü seveyim. Kullanmasını bilince nelere yarıyorsun.”

KIRMIZININ ALTINDAN TERMİK SANTRAL ÇIKTI
Facebook hesabından Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesi yakınlarındaki termik santralin uydu görüntülerini paylaşan Prof. Ahmet Cemal Saydam, görüntülerdeki büyük kırmızı noktaya dikkat çekti.
Prof. Saydam şu ifadeleri kullandı; “Kırmızı nokta ne demek. İşte dün akşam uydunun gördüğü sıcak nokta.. Kmz ile Google Earth'e aktardım.. Yaklaştım yaklaştım ve kırmızıyı kaldırdım. Alttan bir termik santral çıktı. Yani uydu bir bacadan çıkan sıcaklığı bile yakalıyor o kadar hassas.
Termik santral ısıyı elektrik enerjisine çevirmek için kurulan tesisler.
Ben ısıyı nerede yakaladım.
Bacadan çıkışta.
Demek ki santral dün akşam iyi çalıştırılmamış.
Enerjinin tamamını elektriğe çevireceğine bir kısmını bacadan atmış.
Oturduğum yerden bir santralin ne kadar iyi çalışıp çalışmadığını da yakaladım mı?
Hay teknoloji senin gözünü seveyim. Kullanmasını bilince nelere yarıyorsun.”
Haberlerimizi Instagram, Facebook, Twitter, Telegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.
Berke dedi ki;
2023-01-22 02:27:45
Almanya'da kömür çıkarılmasına karşı neden eylem yapıyorlar o zaman?