Sahil Güvenlik’ten çarpıcı görüntüler... Denizden balıktan çok mülteci çıkıyor!

29.03.2022 09:00

Özellikle Afrika, Ortadoğu ve Uzakdoğu’dan dünyaya, açlık ve savaş nedeniyle başlayan düzensiz göçte Türkiye hedef ülke haline geldi. Sahil Güvenlik Komutanlığı Akdeniz ve Ege Denizi’nde düzenlenen operasyonlarla, bot ve teknelerde yakalanan mültecilerle ilgili çarpıcı fotoğraflar paylaştı.

Sahil Güvenlik’ten çarpıcı görüntüler... Denizden balıktan çok mülteci çıkıyor!

Türkiye’nin stratejik konumu, coğrafi yapısı ve mülteciler uygun imkanlar nedeniyle düzensiz göçte hedef ülke haline geldiği belirtiliyor. Göç İdaresi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, “Bu durum son yıllarda düzensiz göçmenler için çekim unsuru oluşturmakta ve ülkemiz sınırları içerisinde yakalanan düzensiz göçmen sayısının kayda değer bir seviyede artmasına sebebiyet vermektedir” denildi.

Sonuç olarak, denizle kıyısı olan ve yoksulluk, ekonomik istikrarsızlık  ve savaş / çatışma yaşanan çok sayıda üçüncü dünya ülkesinden deniz ve kara yoluyla adeta mülteci akınına uğrayan Türkiye bu konuda büyük sorunlarla karşı karşıya kaldı.

ÇARPICI GÖRÜNTÜLER PAYLAŞILDI

Sahil Güvenlik Komutanlığı, ölümü göze alarak botlarla açık denizlerde yol alan ve Türkiye’nin Ege ve Akdeniz Sahillerine gelen mültecilere yönelik operasyonlardan ve kurtarma çalışmalarından çarpıcı görüntüler paylaştı.

Komutanlığın sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlarda küçük veya büyük teknelere doluşan mültecilerin tehlikeli ve zor koşullardaki yolculukları ile kurtarılma görüntüleri yer aldı.

Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOMDünya Göç Raporu’na göre 2020 yılında 26 milyon insan şiddet ve çatışma nedeniyle uluslararası göç, 55 milyon insan ise yaşadığı ülkenin içinde pandemi, afetler, çatışmalar ve şiddet nedeniyle yer değiştirdi/göç etmek zorunda kaldı.

Doğduğu ülke dışında yaşayan kişi sayısı 281 milyona ulaştı. Bu sayı 2019'da 272 milyon, 1990'da ise 128 milyondu. Doğu Afrika ülkeleri Somali, Etiyopya ve Güney Sudan, “yerinden edilen insan sayısını”  en fazla olduğu ülkeler oldu.

Etiyopya'da 1,7 milyon kişi evini terk etmek zorunda kaldı. Güney Sudan 2019’da ülkeden kaçmak zorunda kalan 2 milyon kişiyle, Afrika'da en fazla mülteci veren ülke oldu.

GÖÇMEN VE MÜLTECİ FARKLI KAVRAMLAR

Türkiye ise; dünyada en fazla göç alan 20 ülke arasında 12'inci sırada. Uluslararası Göç Örgütü'ne göre Türkiye'de 6 milyon 5 bin göçmen var ve bu sayı nüfusun yüzde 7.2'sini oluşturuyor. Ancak gerçek oranın yüzde 10’un üzerinde olduğu öne sürülüyor.

Öte yandan Türkiye dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke. Uluslararası Göç Örgütü'ne göre 2019 yılında Türkiye'de çoğu Suriyeli 3,6 milyon mülteci yaşıyordu. Ancak günümüzde bu rakamın da katlanarak arttığı iddia ediliyor.

Suriye’den gelen mültecilere, Afrika, Orta ve Uzak Doğu ülkelerinden gelen mülteci akınlarının eklenmesiyle bu oranın çok üzerine çıkıldığı ifade ediliyor. Türkiye'nin en fazla göç verdiği ülkeler ise sırayla Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya ve ABD.

Göçmen ile mülteci kavramları birbirinden farklı anlamlar taşıyor. Sığınmacı, mülteci olarak uluslararası koruma arayan ancak statüleri henüz resmi olarak tanınmamış kişilere deniyor. “Göçmen” ise, ülkesinden ekonomik veya diğer nedenlerle gönüllü olarak ayrılan kişi demek.

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da 25 Nisan Perşembe günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?

Antalya'da 25 Nisan Perşembe günü elek..

Antalya'da 25 Nisan Perşembe günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?
Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden toz aşımı ve yağış uyarısı! 25.4.2024

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden..

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden toz aşımı ve yağış uyarısı! 25.4.2024
Almanya’da İş Arayanlara Yeni Bir Fırsat: Come4work

Almanya’da İş Arayanlara Yeni Bir Fırs..

Almanya’da İş Arayanlara Yeni Bir Fırsat: Come4work
Danıştay'dan Kındılçeşme'deki plan revizyonuna iptal

Danıştay'dan Kındılçeşme'deki plan rev..

Danıştay'dan Kındılçeşme'deki plan revizyonuna iptal
Antalya'da sahte polis ve savcı operasyonu!

Antalya'da sahte polis ve savcı operas..

Antalya'da sahte polis ve savcı operasyonu!
Antalya'yı toz tabakası kapladı

Antalyayı toz tabakası kapladı

Antalya'yı toz tabakası kapladı