Haber merkezimize gelen Antalya haberine göre; Antalya'nın Alanya ilçesinde bulunan turistik Dim Çayı’nın üzerine ikinci hidroelektrik santrali yapımı için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin ortaya çıkması büyük tepkiye neden oldu.

Dim Çayı’nın kaynağı olan Alacami Bölgesi'de yapılması planlanan HES’in, 30 ayda kurulması ve 49 yıllık işletme dönemi öngörülüyor. Projenin maliyetinin 150 Milyon TL’nin üzerinde olacağı tahmin ediliyor.

HES yüzünden plajların kumsalı dahi küçüldü

HES projesiyle ilgili alınan "ÇED Gereklidir" kararının, projeden etkilenecek olan Alacami köyünün muhtarlığı ve mahallenin camisinde ilan edildiği belirtildi. Alanyalıların yanı sıra yerli ve yabancı turistlerin nefes aldığı, serinlediği ve küçük tatiller yaptığı turistik Dim Çayı üzerine 2013 yılında bir baraj tipi hidroelektrik santrali yapıldı.

Santralın yapımının ardından Dim Çayı’nın suyu azalırken, bölgenin ekolojik yapısı da büyük zarar gördü ve Alanya’daki plajların bazılarında kum erozyonu meydana geldi. Plajların kumsalının küçülmesi anlamına gelen bu erozyona, Dim Çayı’nın taşıdığı alüvyonların azalmasının neden olduğu açıklandı. Bu azalmanın nedeninin çayın suyunun HES tarafından kesilmesi olarak belirtilmiş ve bu olumsuz gelişme nedeniyle çığ gibi tepkiler ortaya çıkmıştı.

Alanya’nın doğası için felaket demek

Bu sabah yaşanan bir gelişme Alanya’da büyük rahatsızlık yarattı. Dim Çayı üzerine ikinci bir HES’in yapılacağı ve bunun için Çevre Değerlendirme Raporu (ÇED) sürecinin başladığı ortaya çıktı. Gelen bilgilere göre Dim Çayı’nın Alacami Köyü mevkiinde yapılacak olan ikinci HES’in çevresel tahribatı katlayarak artıracağı, giderek kuruyan Dim Çayı’nın suyunun daha da azalacağı belirtiliyor. Bu gelişme üzerine harekete geçen Alanyalıların yasal yollara gitmeye hazırlandıkları ifade ediliyor.

Yargı süreci başlatacaklar

Türkiye’de ve dünyada akarsuların en büyük dertlerinden biri olan HES’ler nedeniyle yaşanan çevre felaketleri büyük tepki çekiyor.

Dim Çayı üzerine yapılacak ikinci HES’in çevresel dokunun bozulmasını daha da artıracağı belirtilerek, yöredeki meyve ve sebze üretiminin de bitme noktasına geleceği belirtiliyor. İlk yapılan hidroelektrik santralinin can suyunu yeterince vermemesi nedeniyle bölgenin ikliminin olumsuz yönde değiştiğini belirten Alanyalılar, “Susuzluktan çaydaki balıklar ölüyor. Çayın kuruması nedeniyle turizmimiz büyük zarar görüyor. Doğanın ortasına, çayımızın üzerine yine bir beton fabrika kuracaklar. Artık bahçelerimizdeki ağaçlar meyve vermiyor. Doğaya can veren damarı kesiyorlar” şeklinde tepki gösterdiler.

İlk yapılan HES’le ilgili tepkiler MYGazete.com'da yayınlanmıştı. İlgili haberi buradan okuyabilirsiniz.