Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam'dan önemli uyarı: 'Pencerenizi bile açmayın!'

28.11.2020 21:14

Kimyager ve Deniz Bilimci Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam, 29 Kasım Pazar günü ve sonrası için çok ciddi uyarılarda bulunarak, “Covid-19 vaka sayımız 50-60 binlere çıkarsa şaşırmayacağım. Pencerenizi bile açmayın” dedi.

Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam'dan önemli uyarı: 'Pencerenizi bile açmayın!'

Çöl tozlarının ve bulutlu havanın Covid-19 yayılımını tetiklediği konusundaki çalışmaları ve uyarılarıyla tanınan kimyager ve deniz bilimci Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam, 29 Kasım 2020 (Yarın) ve sonrasındaki günlere dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Prof. Saydam, “Hafta sonu ve gelecek hafta için "ÇOK CİDDİ" uyarımdır” diyerek yayılan çöl tozları nedeniyle korona vaka sayılarının 50-60 binlere çıkabileceğini söyledi.


Kimyager ve Deniz Bilimci Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam

‘'VİRÜS TAŞIYICILARI GÖKYÜZÜNDE UYARISI'

Sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam, “Hafta sonu ve gelecek hafta için "ÇOK CİDDİ" uyarımdır” başlıklı paylaşımında, “29 Kasım Pazar gününden itibaren Sahra Çölünden çok yoğun toz çıkışı beklenmekte. Toz ve bulutlu hava pazar günü Trakya Marmara Ege ve Batı Akdeniz'de etkili olacak. Yani virüsün yayılımı için gerekli olan canlı organizmalar havada çok yoğun olacak. Sayısı on binlere hatta yüz bine ulaşan taşıyıcıların etrafa saçabileceği virüs çok ama çok uzaklara taşınabilecek. Yani virüsün yayılımı çok daha kolay olacak” diye yazdı.
Gökyüzünde bu belirtiler varsa dikkat

Prof. Saydam havadaki bulaştırma potansiyeliyle ilgili verilere dikkat çekerek, “Özetle bu hafta sonu özellikle batıda bulunduğunuz her yerde havada bulut var ise, bugünlerde alabildiğince gördüğünüz uzak mesafeler görünmez sanki sis varmış gibi bir görünüm almış ise;

Kesinlikle dışarı çıkmayın,

‘Bizim site içinde yürüdüm sokağa çıkmıyorum’ demeyin,

Pencerenizi bile açmayın,

Poyrazmatiğiniz var ise mutlaka çalıştırın,

Bu nedenle bugün ve yarın alışveriş işinizi tamamlayın” uyarılarında bulundu.

Önümüzdeki haftalarda yayılım devam edecek

Sahra tozları taşınımının gelecek hafta ve ne yazık ki ondan sonraki hafta da artan bir şekilde devam edeceğini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam, “Sizler dışında bunun bilincinde olmayan toplumdaki sayılar 50-60 binlere ulaşırsa şaşmayacağım. Halbuki yapılması gereken bizim kontrolümüz dışında gelişen bu olumsuz koşulları gören her duyarlı vatandaşımızın kendini temastan koruması olmalı. Kış sezonu nedeni ile doğal atmosferik süreçler içerisinde artan daha da artacak olan Sahra tozu taşınımı sadece bizi değil Avrupa'yı da etkiliyor. Bu nedenle Aralık ayı tüm Avrupa için maalesef yeni bir kaos anlamına gelecek. Mesajımı istediğiniz kadar paylaşabilirsini” ifadelerini kullandı.

'SARI VE BOĞUK GÖKYÜZÜ BENİ ÇOK ETKİLİYOR'

Prof. Saydam’ın bir takipçisi de, hava durumunun değişmesiyle daha önceleri de sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, tozların covid-19 dışında başka sağlık sorunlarına da yol açma ihtimalinin olup olmadığını vurgulayarak, “Hocam acaba bu toz olayında şu olabilir mi, içeriğindeki virüs sebebiyle değil de içeriğindeki partiküller sebebi ile nefes almayı zorlaştırdığı için hasta olmayı kolaylaştırıyor olabilir mi, ya da güneş ışığını kestiği için onla alakalı bir şey olabilir mi?
Corona öncesinde de hatta çok eskiden beri dikkat ederim, sarı ve boğuk gökyüzü varsa hep o dönem ve sonrası boğazım şişer, hapşırma başlar. Hava kalitesi çok ciddi anlamda etkiliyor beni. Aslında herkesi etkiliyor ama gökyüzüne bakma alışkanlığı olmadığı için fark etmiyorlar. Ancak sebep olarak virus bakteri VS taşıma değil de başka alt sebebi olabilir mi?” sorusunu yöneltti.

GÜN GELECEK BİLİM KURULU DA BUNU ÖĞRENECEK!

Prof. Saydam takipçisine verdiği yanıtta, gökyüzünde yaşanan değişimlerin günümüzde yarattığı tehditlerin boyutunu artırdığını vurgulayarak, “Benim geçmiş senelerdeki paylaşımlarımı takip ediyor olsaydınız hafta sonu ve gelecek hafta için tam da sizin bahsettiğiniz uyarıları yapacaktım. Hatta onlar hala geçerli. Hafta sonu mesela migren ağrılarınız depreşecek. Ancak şimdi bu mikroorganizmalara gelip de yapışan ve onlarla dağılan virüs ortaya çıktı. Geçen senelerde de vardı H5N9 vs vs gibi ama bu seneki çok ölümcül. Uyarılarımızın şeklini şemalini değiştirdi. Bir gün gelecek Bilim Kurulu da bunları öğrenecek ve yasaklamalar buna göre yapılacak ama o güne ve o gün de kadar korunmanın tek yolu da bu” cevabını verdi.

Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam kimdir?

Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam  1951 İstanbul doğumlu. ODTÜ Kimya bölümünden Lisans(1974) Yüksek Lisans(1976) Liverpool Üniversitesinden(1981) de doktorasını aldı... BİYOGRAFİNİN tamamını okumak için TIKLAYIN 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden toz aşımı ve yağış uyarısı! 25.4.2024

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden..

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden toz aşımı ve yağış uyarısı! 25.4.2024
Almanya’da İş Arayanlara Yeni Bir Fırsat: Come4work

Almanya’da İş Arayanlara Yeni Bir Fırs..

Almanya’da İş Arayanlara Yeni Bir Fırsat: Come4work
Danıştay'dan Kındılçeşme'deki plan revizyonuna iptal

Danıştay'dan Kındılçeşme'deki plan rev..

Danıştay'dan Kındılçeşme'deki plan revizyonuna iptal
Antalya'da sahte polis ve savcı operasyonu!

Antalya'da sahte polis ve savcı operas..

Antalya'da sahte polis ve savcı operasyonu!
Antalya'yı toz tabakası kapladı

Antalyayı toz tabakası kapladı

Antalya'yı toz tabakası kapladı
Serik Belediyesi'nden Kültür ve Turizm Bakanlığı'na dava!

Serik Belediyesi'nden Kültür ve Turizm..

Serik Belediyesi'nden Kültür ve Turizm Bakanlığı'na dava!