Bu hastalık kendini fark ettirmiyor

01.01.1970 00:00

Biriktirme hastalığı, lazım olmayan eşyaları atmama durumundan kaynaklanır bu durum takıntı haline gelir ve artık bir hastalığa dönüşür. Evde gereksiz birçok eşyanın bulunması hijyen açısından da olumsuz etkiler yaratır. Bu hastalık kendini fark ettirmez ama ciddi bir rahatsızlıktır ve psikolojik destek alınmalıdır.

Tıp literatüründe ingilizcedeki “messy” sözcüğünden türetilmiş “Messie Sendromu” olarak da bilinen biriktirme hastalığı ülke nüfusumuzun yüzde 3’nde görülen bir rahatsızlık.

İhtiyaç sahibi ve yoksul  ortamda büyüyen kişiler eşyalarını atamazken, kimilerinde de ileride lazım olduğunda bulamazsam korkusundan dolayı kaynaklanıyor.

Kimi zaman depresyon, kaygı bozukluğu, dikkat eksikliği gibi sorunlar da biriktirme hastalığının ortaya çıkmasına neden olabilir.

Obsesif düşünceleri olan kişiler kaybettikleri eş ve akrabalarının eşyalarını saklı tutarak onların hatıralarını yaşatma çabasında olur ve bu eşyaların daha da üzerine koyarak hatıralarını sürdürmek istemekte.

Aradan yıllar geçmesine rağmen hiçbir obje ve eşyayı atmayanlar aslında biriktirme hastalığına adım atmış oluyor.

Toplama, saklama, biriktirme hastalığına yakalananlar kıyafet, mecmua, gazete, dergi hatta ödenmiş ve üzerinden yıllar geçmiş faturalar,  başka insanlara gereksiz görünen pek çok şeyi biriktirmek ya da atamamakta.

Hastalığa yakalanan kişiler evinin yaşamaya uygun olmayacak kadar dağınık olması, kir, pas ve pislik içinde bulunması  iş ya da sosyal yaşamdaki endişe ve davranış bozuklukları şeklinde kendini göstermektedir.

Yaşlı kişilerde genellikle pet şişeler, faturalar, kaplar, eski giysiler, eski gazeteler, kağıtlar, bozulmuş ev araçları görülebilmekte.

Bu hastalığa yakalananlar kendileri istemediği sürece tedavi edilememektedirler. Bu davranışları rahatsızlık olduğunu fark etmezler.

Biriktirme toplama, hastalığı kişinin kendisinin veya çevresindekilerin günlük hayatını engelliyorsa bu  problemdir ve bu problemin çözülmesi gerekir.

Bu hastalığın çözüm adresi psikiyatristlerdir. İlaç tedavilerinde de olumlu sonuç alındığı bilinmektedir.  

Kişi bu davranışları farkında olmadan yapmaya başlamışsa şüphelenmeli ve hemen bir uzmana başvurması gerekiyor. 
 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto