Menenjit beyni ve omuriliği saran meninks adı verilen zarın iltihaplanması hastalığıdır. Hastalığın en bilinen bulguları ateş, baş ağrısı ve ense sertliğidir.
Bazı menenjitler kendiliğinden iyileşebilecek kadar hafif, bazıları ise hayatı tehdit edecek kadar ciddi olabilir.
En sık görülen menenjit belirtileri baş ağrısı, kusma, yüksek ateş, ense sertliği, uykuya eğilim, havale geçirme, deri döküntüsüdür.
Menenjitin nedenleri ise virüsler, bakteriler ve parazitlerdir. Küçük çocuklarda ve yetişkinlerde görülen menenjit orta kulak enfeksiyonu, sinüzit ve zatürreye de neden olur.
Bu hastalığın aşı ile önlenebilmesi mümkündür.
Korunmak için bebeklikten itibaren aşı uygulanmalıdır.
Menenjit hastalığında üst solunum yolundaki enfeksiyon daha sonra bakterilerle dolaşıma geçerek beyne ulaşır.
Öğrenci yurtları, askeri kışlalar ve yatılı okullarda salgınlara maruz kalınabilinilir. Pastorize edilmemiş peynirler, sosisli sandviçler ve başka besinlerle de virüs bulaşabilir.
Hamile kadınlar, yaşlılar, yeni doğanlar ve bağışıklık sistemi zayıflamış olanlarda enfeksiyona neden olurlar. Hamilelikte plesantayı geçer ve bebekte ölümcül enfeksiyona neden olabilir.
Menenjit hastalığı işitme bozuklukları, beyin hasarı, görme bozuklukları, bellek sorunları, yürüme problemleri, böbrek yetmezliği, şok, epilepsi gibi sonuçlar doğurabilir. Hatta bunların sonucunda ölüme bile yol açabilir.



