Seferihisar Haritacılar Sitesi’nde kaydedilen denizden buhar çıkması olayının “Göl tütmesi” diye bilinen bir durum olduğu belirtildi. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, “Bu olayda gece ayazı nedeniyle havadaki nem oldukça düşer. Ancak gölün (burada denizin) su sıcaklığı hava sıcaklığından oldukça yüksek olduğu için buhar şeklinde havaya nem salınır” diye açıkladı.
[caption id="attachment_213706" align="alignnone" width="646"]
Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu[/caption]
Yerel Haberler - Tüm İl ve İlçelerden Son Dakika Haberler
Yerel haberler sayfası, Türkiye'nin tüm illeri ve ilçeleri ile ilgili haberleri şehirlere göre düzenlenmiş haber servisidir.
TÜM YEREL HABERLERİ GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

VATANDAŞLARI DEPREM ENDİŞESİ SARDI
İzmir Seferihisar Haritacılar Sitesinde Zahit Ergün tarafından çekilen görüntülerde deniz suyunun kaynıyormuş gibi buharlaştığı görülüyor. Kaydedilen bu görüntüler site sakinlerini endişelendirirken. “Depremin habercisi olabilir mi?” sorusunu akıllara getirdi. Denizin üzerindeki buharlaşmanın nedeni merak konusu oldu. Seferihisar’da geçtiğimiz yıl 6.6 şiddetinden deprem olmuş, İzmir’de büyük hasara ve can kaybına yol açan depremin ardından küçük çaplı bir tsunami de meydana gelmişti. Yeni bir deprem olacağı endişesinin hakim olduğu Seferihisar’da yaşanan denizden buhar çıkma olayı bu endişeleri tetikledi.DENİZ SUYU HALA SICAK
MYGazete.com, Seferihisar’da yaşanan bu görüntüler üzerine Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu’ndan görüş aldı. Prof. Gökoğlu yaptığı açıklamada, denizin üzerinde buhar görülmesinin atmosferik nedenlerle meydana gelen bir doğa olayı olduğunu belirterek, “Bu olay bazen göllerde de görülür. Buna göl tütmesi (gölün tütmesi) denilir. Özellikle soğuk havalarda yaşanan bir durumdur. Bunun nedenine gelinci; Gece ayazı nedeniyle havadaki nem oldukça düşer. Ancak gölün (burada denizin) su sıcaklığı hava sıcaklığından oldukça yüksek olduğu için buhar şeklinde havaya nem salınır. Denizden çok az bir nem oluşsa bile bu nem ayazda gözükür. Genellikle sabah erken yaşanan bir durumdur. Bu kış mevsiminde nefesimizdeki buharın görülmesi yazın ise görülmemesinin benzeridir. Sonbahar ve erken kış mevsiminde yani deniz suyunun hala sıcak olduğu dönemde görülür. Suyun ısınması olayı değildir. Sıcaklık farkından kaynaklanan bir doğa olaydır. Korkmaya da gerek yoktur” dedi.