Antalya programı kapsamında Belek’te turizm yatırımlarını ve çevresel sürdürülebilirliği masaya yatıran Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bölgenin altyapı ve ekosistemine ilişkin kapsamlı bir yol haritasının belirlendiğini duyurdu.
Toplantıda özellikle acısu deresi çevresindeki yapılar ve altyapı sorunları öncelikli gündem oldu.

Geniş katılımlı değerlendirme toplantısı
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya temasları kapsamında Belek Turizm Yatırımcıları Birliği (BETUYAB) Başkanı Ali Özdoğan ve yönetim kurulu üyeleriyle BETUYAB’da bir araya geldi. Toplantıya; Antalya Valisi Hulusi Şahin, Serik Kaymakamı Cemal Şahin, DSİ 13’üncü Bölge Müdürü Özhan Erdanışman, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ayhan Gök, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü İsmail Öntaş, ASAT Genel Müdürü Cengiz Gülebay ve TURAŞ Genel Müdürü Mustafa Engin Akkaya da katıldı. Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmede, Belek’in turizm altyapısının güçlendirilmesi ve çevre ekosisteminin korunmasına yönelik başlıklar ele alındı. Bölgenin çevresel sürdürülebilirliğini artıracak ve turizm potansiyelini destekleyecek projeler üzerinde değerlendirmelerde bulunuldu.
Acısu Deresi için müdahale kararı
Toplantıda kurumlar arası koordinasyonun güçlendirilmesi konusu da gündeme geldi. Bakan Ersoy, Acısu Deresi çevresinde izinsiz olarak inşa edilen ve çevre ile görüntü kirliliğine yol açan köprülerin, yeniden düzenlenecek imar planına uygun ve daha işlevsel yapılarla değiştirileceğini belirtti.
Dere yatağına müdahale eden unsurların kaldırılmasıyla çevresel ve turistik kalitenin artırılmasının hedeflendiğini ifade eden Ersoy, Acısu Deresi’nin denize ulaştığı noktada dereyi atıklarla kirleten ve uygunsuz konumda bulunan yapı ile barınakların yetkili idare tarafından ivedilikle kaldırılmasının kararlaştırıldığını aktardı. Ersoy, bu adımın çevre sorunlarının azaltılması ve dere ekosisteminin korunması açısından kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.
Altyapı ve arıtma tesislerinde iyileştirme
Bakan Ersoy, Belek’te Yukarıkocayatak mevkisinde inşa edilen TOKİ konutlarının altyapı ve kanalizasyon sorunlarının çözümü için İller Bankası desteğiyle ASAT tarafından yürütülecek çalışmaların hızlandırılması yönünde adım atıldığını vurgulayarak, müzminleşen sorunun çözüme kavuşturulacağını ifade etti.
Ayrıca Serik bölgesinde Bakanlık tarafından yapılan iki arıtma tesisinin daha etkin kullanılabilmesi amacıyla DSİ, ASAT ve Antalya Valiliği iş birliğiyle altyapı, kanal ve drenaj sistemlerinde iyileştirme yapılmasının kararlaştırıldığını kaydeden Bakan Ersoy, yoğun turizm sezonuna yetiştirilmesi hedeflenen çalışmalarla Acısu Deresi’nde yaşanan çevre sorunlarına kalıcı bir çözüm getirilmesinin planlandığını da sözlerine ekledi.
Toplantı kapsamında yapılan değerlendirmelerin, Belek'te turizm altyapısının güçlendirilmesi ve çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması açısından yeni bir yol haritası oluşturması bekleniyor.



