Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kazakistan ziyareti, yalnızca diplomatik temas olarak değil, Türk dünyasının geleceği açısından kritik adımlardan biri olarak değerlendiriliyor. Erdoğan’ın Astana programında Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile baş başa görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor. Görüşmelerde iki ülke arasındaki “genişletilmiş stratejik ortaklık” başlığının ön plana çıkacağı belirtiliyor.
Ziyaret kapsamında enerji projeleri, savunma sanayii iş birlikleri, Hazar geçişli lojistik hatları ve Orta Koridor projeleri gündemin en önemli maddeleri arasında yer alıyor. Özellikle Çin ile Avrupa arasındaki alternatif ticaret rotalarında Türkiye ve Kazakistan’ın koordinasyonunu artıracak yeni adımların görüşüleceği ifade ediliyor.
Diplomatik kaynaklara göre iki ülke arasındaki ticaret hacmini büyütecek yeni anlaşmaların imzalanması da gündemde. Türk şirketlerinin Kazakistan’da özellikle altyapı, enerji, inşaat ve hizmet sektörlerinde güçlü yatırımları bulunurken, yeni ekonomik iş birliklerinin masaya yatırılması bekleniyor. Resmi verilere göre Kazakistan’da yaklaşık 4 bin Türk sermayeli şirket faaliyet gösteriyor.
Erdoğan’ın programında yalnızca Astana temasları yer almıyor. Cumhurbaşkanı’nın daha sonra Türkistan şehrine geçerek Türk Devletleri Teşkilatı Gayriresmi Liderler Zirvesi’ne katılması planlanıyor. Zirvede Türk dünyasının siyasi, ekonomik ve kültürel entegrasyonuna yönelik başlıkların ele alınacağı belirtiliyor.
Uzmanlara göre ziyaretin en dikkat çeken yönlerinden biri de jeopolitik denge arayışları olacak. Rusya-Ukrayna savaşı sonrası şekillenen yeni enerji ve ticaret koridorlarında Türkiye ile Kazakistan’ın birlikte hareket etmesinin bölgesel etkileri artırabileceği ifade ediliyor. Özellikle Orta Asya hattında Türkiye’nin etkisini güçlendirmeyi hedefleyen yeni stratejik adımların görüşmelerde önemli yer tutacağı değerlendiriliyor.


