Dün sabah saatlerinde dünyadaki ve Türkiye’deki dijital yayın yapan medya organlarının hemen hepsinde ‘İşte dünyanın en güvenli şehirleri’ adlı bir araştırma yayınlandı.
Haberdeki Dünyanın en güvenli şehri 2018 yılının ilk yarısının güncel verilerine göre, Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi gösterildi. Türkiye’nin dünya turizmindeki gözbebeğimiz Antalya ise 380 dünya kentinin değerlendirildiği güvenli şehirler listesinde kendisine yer bulama, güvensiz turizm kenti algısı yaratılmak istendi. Oysa araştırma şirketinin internet sitesindeki detaylarda Antalya güvenlik konusunda yüksek kriterlere sahip olarak gösteriliyor.

Hangi kriterler göz önüne alındı?
Araştırma Sırpların dünyaca ünlü araştırma şirketi Numbeotarafından, medya yansımaları ve anketlere dayandırılarak yapıldı. Araştırma, şehirlerdeki suç seviyesinin ciddiyet oranı, son üç yılda suç seviyesinin değişimi, gün ışığında ve gece yürürken güvenlik hissi, Soygun olayları, yabancılara fiziksel olarak saldırı endişesi, Hakaret veya taciz durumu, cilt renginiz, etnik kökeniniz, veya dininiz nedeniyle fiziksel bir saldırı yaşadınız mı, uyuşturucu, mülk ve şiddet suçları gibi soruların yer aldığı ana başlıklarbaz alınarak yapıldı.
Sitede güvenlik oranımız yüzde 88.33
Şehirlerin güvenliği konusundaki dünyaca ünlü şirketin yaptığı bu araştırmaya çok sayıda ülkenin turizm kentlerinin dahil edilmesine rağmen Antalya’ya yer verilmemesi turizmdeki Ali Cengiz oyunlarından biri olarak gösterildi. Oysa araştırmayı yapan dünyaca ünlü Numbeo adlı Sırp şirketinin internet sitesindeki detaylarda Antalya yüksek güvenlik kriterlerine sahip bir kent olarak yer alıyor. Sitedeki bilgilere göre Antalya için, “Gün ışığında yürürken güvenlik yüzde 88.33 oranıyla çok yüksek, gece yalnız yürürken güvenlik ise yüzde 68.55 oranıyla yüksek olarak gösterilmiş. Yine sitede yer alan bilgilere göre, Antalya’da mevcut suç oranları çok düşük olarak gösterilmiş.Arap turizm kentleri ilk iki sırada
Numbeo verilerinden ve medya yansımalarından derlenen bilgilere göre, dünyanın en güvenli şehri Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi oldu. Abu Dabi sadece yüzde 11,74 suç oranına sahipken, onu ikinci sıradan takip eden şehir, yüzde 13,11 suç oranıyla Katar'ın başkenti Doha olarak belirlendi. Listenin üçüncü sırasında yer alarak en güvenli şehirler kategorisine adını yazdıran diğer bir il ise yüzde 13,79 oranla Osaka (Japonya) olarak görüldü.Türkiye'de en güvenlisi Eskişehir
Araştırma 338 şehri kapsarken, Türkiye'den Eskişehir'in en güvenli il olduğu görüldü. Böylelikle suç oranı sadece yüzde 18,36 olan Eskişehir'in 12'nci sıraya yerleştiği görüldü. Listede birden fazla Türk şehri olduğu görülürken, Bursa'nın da yüzde 22,96 suç oranıyla 27'nci sırada olduğu kaydedildi. İzmir'de ise suç oranı yüzde 27,16 oranında seyrederken bu oran İzmir'i 48'inci sıraya yerleştirdi. Listede Ankara ve İstanbul'da yer alırken bu şehirlerdeki güvenlilik oranının daha düşük olması dikkat çekti. Böylelikle, Ankara'daki suç oranı yüzde 42,76 olurken, İstanbul'da bu oran yüzde 49,83 şeklinde görüldü. Ankara ve İstanbul bu istatistiklerle beraber yarı güvenli statüsünde yer aldı. Araştırmada 2018 yılını kapsayansuç oranları ve güvenlik başlığı altında 317 bin 737 haber yansıması göz önüne alındı. Medyaya yansıyan haber başlıkları incelendiğinde en çok hırsızlık, taciz, tecavüz ve yaralama haberlerinin konuşulduğu görüldü.
TÜROFED Başkanı Ayık : "Şaşırmadık"
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, yayınlanan araştırmada bir algı operasyonu yapıldığını belirterek, "Bu tip kuruluşlar bu araştırmaları menfaat karşılığı yaptıkları için, bunlara pek itibar etmemek gerekiyor. Antalya dünyanın en çok turist çeken, konuk ayarlayan destinasyonlarından biri. Bu nedenle Türkiye ve Antalya ile ilgili ayak oyunları hiç de azımsanmayacak kadar çok. Kıskançlık ve rekabet nedeniyle Antalya'nın yolunu kesmek için her türlü mecrayı kullanıyorlar. Artık bu tip ali cengiz oyunlarına alıştık, biz sadece işimize bakyıoruz" dedi.









