Şarbonlu hayvanları Türkiye’ye getireceği öne sürülen Panama bandıralı Rahmeh adlı geminin Antalya'nın Kaş ilçesi açıklarına demirlemesi ve denize hastalıklı atıklar bıraktığı iddiaları aynı zamanda bir turizm kenti de olan Kaş ilçesinde huzursuzluk yarattı.
Önce Çeşme'de panik yaşandı
Bandırma’dan boş olarak 20 Ağustos’ta demir aldığı iddia edilen Rahmeh adlı gemi, İstanbul Yenikapı açıklarında bir süre demirledikten sonra, 6 Eylül tarihinde İspanya Cebelitarık Boğazı’na gitmek üzere demir aldı. 134 metre uzunluk, 11 bin 947 grostonluk olan hayvan taşımacılığında kullanılan ’Rahmeh’ adlı gemi, Doğu Akdeniz’de hiçbir limana yanaşmadan yol almasının ardından yeniden Ege Denizi’ne geçti. Rahmeh, Çeşme körfezinde, Çiftlik açıklarında uluslararası sulara demirledi.Bu arada geminin Çeşme’ye demirlediğini öğrenen ilçe sakinleri adeta ayaklanırken, yerel basında tepki haberleri yer aldı.
Trafik sistemi gemiyi Kaş açıklarında gösterdi
Çeşme’deki tepkiler üzerine hareket eden gemi Bodrum açıklarından geçtikten sonra Antalya’nın Kaş ilçesi açıklarına gelerek burada demir attı. Bu arada Tarım ve Orman Bakanlığından konuyla ilgili geminin arıza yaptığı yönünde açıklamalar gelirken, şarbon hastalığı taşıdığı iddia edilen Panama bandıralı Rahmeh adlı geminin Kaş açıklarına demirlediği ortaya çıktı. Aynı saatlerde dünyanın tüm denizlerindeki gemi hareketini harita üzerinde anında gösteren global gemi takip sistemi Marine Traffic sitesinde de Rahmeh’in kaş açıklarında olduğu teyit edildi.
Uluslararası sularda bekleniyor
Antalya’da bu gelişmeler nedeniyle huzursuzluk dalga dalga büyürken, Rahmeh adlı geminin bir günlük molanın ardından Kaş açıklarından demir alarak Kıbrıs yönünde harekete geçtiği gemi trafiği sisteminde gösterildi. Kıbrıs’a doğru hareket gederek Antalya açıklarında uluslararası sulara çıkan gemi burada yine demir attı. Gemi halen Kıbrıs’a yakın bir bölgedeki uluslar arası sularda bekliyor. Geminin çok yavaş seyrettiği ve Antalya açıklarına geri dönmesinden endişe edildiği belirtildi.
Şarbon nedir?
Şarbon Bacillus anthracis isimli bakterinin sebep olduğu bir hastalıktır. Antraks ismiyle bilinen şarbon özellikle sığır, koyun, keçi ve deve gibi otçul memeli hayvanların bir hastalığı olmakla beraber insanlarda, diğer memelilerde ve bazı kuşlarda da görülebilmektedir.Nasıl bulaşır?
Şarbonlu hayvanlarla doğrudan temas ya da dolaylı olarak temas etmek, bu hayvanların etinin yenilmesi, hayvanın kesilmesi sırasında temas edilmesi, sanayi ürünlerinde kullanılan hayvan yünleri, derileri ve kılları, hastalığın görüldüğü ülkeden hayvan ve hayvan ürünlerini almak şarbon mikrobunun bulaşmasına neden olur.Belirtileri nelerdir?
Deri şarbonu belirtileri : Yüz, boyun, kol veya ellerde kaşıntıya neden olan küçük kabarcık veya şişlik Yaraların etrafında ödem Küçük kabarcıklardan sonra görülen siyah merkezli ağrısız cilt ülseri Kara çıban görünümlü cilt yaraları Boğaz ve yakındaki lenf bezlerinde şişme Akciğer şarbonu belirtileri : Birkaç gün sürebilen boğaz ağrısı, hafif ateş, halsizlik ve kas ağrıları (grip gibi) Hafif göğüs rahatsızlığı, nefes darlığı Kanlı tükürme, ağrılı yutma, öksürük Sersemlik veya baş dönmesi Mide bulantısı, kusma veya mide ağrıları Baş ağrısı, aşırı Terleme Aşırı yorgunluk, vücut ağrıları Hastalık ilerledikçe yüksek ateş, solunum problemi, şok ve menenjit Sindirim sistemi şarbonu belirtileri : Ateş, titreme ve iştah kaybı Boyun ve boyun bezlerinin şişmesi Boğaz ağrısı, ağrılı yutma, ses kısıklığı Bulantı ve kusma, özellikle kanlı kusma Baş ağrısı, Karın ağrısı Kızarma (kırmızı yüz) ve kırmızı gözler Bayılma, karın şişmesi (mide) Hastalığın sonraki aşamalarında şiddetli, kanlı ishal