Tüm dünya çocuklarına evlerinin bacalarından girerek hediye dağıtmasıyla ünlü Kaş-Pataralı Hıristiyan din adamı St. Nicholas (Noel Baba)’nın gerçek siması 1700 yıl sonra ortaya çıkarıldı.
İngiltere’nin Liverpool John Moore Üniversitesi’nde yüz rekonstrüksiyon sistemiyle ortaya çıkarılan gerçek simada 3D etkileşimli teknolojnin kullanıldığı açıklandı. Üniversitenin yüz laboratuarı, dünyada ses getiren çalışmalara imza atıyor.


Türkiye’den veriler aldılar
Projeyi gerçekleştiren ekibin yöneticisi Profesör Caroline Wilkinson, çalışmalarının Noel babanın “Tüm iskeletine ve tarihi materyallere” dayandığını söyledi. 343 yılında ölen Noel Baba, günümüzdeki Antalya’nın Demre ilçesinin (Myra) Yunan piskoposuydu. Üniversitenin sözcüsü, yeni simanın oluşturulmasında, ‘En güncel anatomik standartlar, Türkiye doku derinliği verileri ve CGI tekniklerinin’ kullandığını açıkladı.
Burnu ciddi şekilde kırılmış
Ayrıca Saint Nicholas'ın ciddi şekilde kırılmış bir burnu bulunduğu, bu burnun asimetrik olarak iyileşmiş olduğu ve Noel Baba’ya ona karakteristik bir sağlam yüz görünümü sağladığı dile getirildi. Noel Baba’nın öldükten sonra gömüldüğü kilise bugün Demre ilçesinde bulunuyor. Kilise’ye her yıl yüz binlerce yerli yabancı turist geliyor.

Barili denizciler kemiklerini kaçırdı
1087 yılında Demre’deki kilisede tarihi değiştirecek bir olay yaşanmış, Kudüs’e giden Barili denizciler Myra’ya uğramış ve Aziz Nikolaos’un mezarını açıp kemiklerini çalarak İtalya’ya Bari şehrine götürmüşler ve ardından da burada San Nikola Kilisesi inşa ederek Türkiye’nin bu turistik değerini çalmaya çalışmışlardı.
