Antalya Akdeniz Üniversitesi Hukuk fakültesi konferans salonunda "Atarsan çöp atmazdan değer olur: Sıfır atık" paneli gerçekleştirildi.
Panel Yöneticisi Prof. Dr. Şule Orman ve konuşmacılar Mimsan Gruptan Hacer İlhan Eczacıbaşı Yapı Gereçleri San. Tic. A.Ş'den Erkan Yılmaz'ın öğrenciler bir araya geldiği panelde Türkiye'de geri dönüşümün önemi ve bilinci hakkında konuşuldu.
Ayrıca mevcut tesisler ve geliştirilmekte olan projeler hakkında öğrencilere bilgiler verildi.
Prof. Dr. Şule Orman geri dönüşüm aşamalarını şöyle anlattı:
"Yeniden değerlendirilme imkanı olan atıkların çeşitli fiziksel veya kimyasal işlemlerden geçirilerek ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine geri dönüşüm süreci başlıyor.
Tabii kaynakların sonsuz olmadığı, dikkatlice kullanılmadığı takdirde bir gün bu doğal kaynakların tükeneceği akıldan çıkarılmamalıdır. Geri dönüşümde amaç, kaynakların luzumsuz kullanılmasını önlemek ve atıkların kaynağında ayrıştırılması ile birlikte atık miktarının azaltılması olarak düşünülmelidir.
Kağıt, plastik, cam ,çelik, bakır, kurşun, cam, elektronik atıklar gibi maddelerin geri dönüşüm ve tekrar kullanılması, tabii kaynakların tükenmesini önleyecek ve kullanılan enerjiden büyük ölçüde tasarruf sağlayacaktır.
Örneğin kullanılmış kağıdın tekrar kağıt imalatında kullanılması hava kirliliğini %74-94, su kirliliğini %35, su kullanımını %45 azaltığı ve bir ton atık kağıdın kağıt hamuruna katılmasıyla 8 ağacın kesilmesi önlenebilmektedir."
Geri dönüşüm işleminin temiz kullanılmış ve ayrılmış malzemelerin ekonomiye geri dönüşüm işlemi olduğunu belirten Orman, "Bu işlemde malzeme kimyasal ve fiziksel olarak değişime uğrayarak yeni bir malzeme olarak ekonomiye geri döner. Yeni ürünü ekonomiye kazandırma; geri dönüştürülen ürünün yeniden kullanıma sunulmasıdır" diyerek sözlerini sonlandırdı.




