Antalya Haber... Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Nihat Dipova'nın yaptığı çarpıcı açıklamayla gündeme gelen olayda, Muratpaşa Belediyesi harekete geçti ve bölgede inceleme başlattı. Dipova, otellerin tesislerinden falezlere doğru tüneller inşa ederek sahile ulaşım sağladığını belirtirken, bu durumun falezlerin bir "jeolojik miras" olarak kesinlikle korunması gerektiği gerçeğini göz ardı ettiğini vurguladı.
MÜHÜRLENDİĞİ HALDE KULLANIMA KİM AÇTI?
Olayın vahametini artıran bir diğer detay ise, söz konusu tünellerin Muratpaşa Belediyesi tarafından 2014 ve 2024 yıllarında olmak üzere iki kez mühürlenerek kapatılmış olması. Ancak, otel müşterilerinin sosyal medyada paylaştığı görüntüler, tünellerin yeniden kullanıma açıldığını gözler önüne serdi. Bu durum, mühürleme kararlarının etkinliği ve yasal süreçlerin işleyişi hakkında soru işaretleri yarattı.
TURİSTLER RAHAT EDECEK DİYE...
Prof. Dr. Dipova, falezlere yapılan sadece tünellerin değil, asansör gibi yapıların da hem görsel kirlilik yarattığını hem de doğal yapıya zarar verdiğini dile getirdi. "Antalyalılar ve turistler falezlerden denize girmek istiyor. Bunun sağlanması için merdiven, asansör veya tünel yapmak lazım. Sadece tüneller değil, asansörlerde hem görsel kirlilik açısından hem de doğaya verdiği zarar açısından çok masum değildir," ifadelerini kullandı.
Tünellerin yıllardır birçok kişi tarafından bilindiğini ancak otel misafirlerinin paylaşımlarıyla gün yüzüne çıktığını belirten Dipova, "Tüm ayrıntıları ve detayları ile Antalyalılar bunu görmüş oldu," dedi.
SİVİL TOPUM KURULUŞLARI HARKET GEÇMELİ
Falezlerin Antalya'nın en önemli simgelerinden biri olduğunun altını çizen Prof. Dr. Dipova, bu konunun tüm kesimler tarafından önyargısız bir şekilde tartışılması gerektiğini vurguladı. "Antalyalılar, sivil toplum kuruluşları, kamu kuruluşları bu konuyu önyargısız olarak masaya yatırmalı. Getirisi, götürüsü, zararları nedir. Antalya Falezleri bilindiği üzere Antalya'nın en önemli simge değeri ve bu simge değeri kaybetme riskine katlanamayız," şeklinde konuştu.
Dipova, insanların falezlerden denize girme isteğinin anlaşılır olduğunu ancak bu talebi yerine getirirken Antalya'nın simge değerine zarar verilmemesi gerektiğini, aksi takdirde geri dönüşü olmayan zararlara yol açılacağını ifade etti.
DOĞAL YAPININ BOZULMASINA YOL AÇTI
Falezlerin yapılaşma nedeniyle de ciddi risk altında olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Dipova, her türlü inşaatın doğal yapıda bir değişime neden olduğunu söyledi. Tünel veya asansör yapımı için öncelikle güvenlik önlemlerinin alınması gerektiğini, bunun da beton ve çelik yapı kullanımını gerektirdiğini ve dolayısıyla doğal yapının bozulmasına yol açtığını anlattı. Dipova, "Daha önemlisi görsel olarak biz falezlerin önünü, doğal yapıyı örtmüş oluruz. Falezlerin güzelliği doğal proseslerinde gizlidir. Birçok kırıklar, kaya kopmaları, mağaralar vardır. Bunların hepsi aslında Antalya falezlerinde bu doğal güzelliğini kazandıran doğal proseslerdir," dedi.
İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN BÜYÜK TEHLİKE
Falezlerin kış aylarında sert dalgalara ve fırtınalara maruz kaldığını hatırlatan Dipova, yapılan mühendislik yapılarının da bu koşullarda göçme riski taşıdığını ve insan sağlığı için tehlike oluşturabileceğini belirtti. Antalya falezlerinin eskiden sit alanı olarak bilindiğini, şu anda ise "kesin korunacak hassas alan" statüsünde olduğunu ancak bazı bölgelerin bu kapsam dışında bırakıldığını dile getiren Dipova, "Bütün falezlerin bir jeolojik miras olarak kesinlikle korunması gerekiyor. Üzerinde yaşayan bir habitat da var. Bu bölgenin en büyük mağara sürüsü biraz ilerimizde bir mağarada yaşıyor. Üzerindeki kuşlar, bitkiler bunları da hesaba kattığımızda orada çok önemli bir habitat var," ifadeleriyle falezlerin doğal ve biyolojik önemine dikkat çekti.
Antalya'nın simgesi olan falezlere yapılan bu gizli müdahaleler, doğal mirasın korunması ve turizm faaliyetlerinin sürdürülebilirliği arasındaki hassas dengeyi bir kez daha gündeme taşıdı. Muratpaşa Belediyesi'nin başlattığı incelemenin sonuçları ve alınacak önlemler merakla bekleniyor.
