Antalya Haber... Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 'Sıfır Atık' vizyonunun Muratpaşa'daki somut karşılığı olan Çevreci Komşu Kart, Nisan 2016'da pilot uygulamayla başlayıp kısa sürede tüm ilçeye yayılarak büyük bir başarı hikayesi yazdı. Nisan ayında Muratpaşalılar, atmayıp ayrıştırdıkları cam, kağıt, plastik ve metal atıklar sayesinde toplam 79 bin 181 kilogram ambalaj atığı geri dönüşüme kazandırdı ve karşılığında 103 bin 504 lira gelir elde etti.
Projenin başlangıcından bu yana toplanan geri dönüştürülebilir atık miktarı 24 milyon 839 bin 288 kilograma ulaşırken, ilçe sakinlerinin kartlarına yatan toplam gelir ise 12 milyon 48 bin 249 lirayı aştı. Nisan ayı özelinde ise mahalleler arasındaki rekabet dikkat çekti. Geçtiğimiz ayların şampiyonu Konuksever Mahallesi (6 bin 371 kg) zirvedeki yerini korurken, mart ayında ilk üçte yer alan Yeşilbahçe ve Cumhuriyet mahallelerinin yerini Meltem (4 bin 282 kg) ve Bayındır (4 bin 36 kg) mahalleleri aldı.
Çevreci komşu kart nasıl çalışıyor?
Muratpaşa Belediyesi'nin çevre ve vatandaş odaklı projesi Çevreci Komşu Kart, evlerde kaynağında ayrıştırılan atıkların belediye ekipleri tarafından belirli bir ücret karşılığında toplanması esasına dayanıyor. Toplanan atıkların maddi karşılığı, ilçe sakinlerinin kişisel Çevreci Komşu Kartlarına yükleniyor. Bu kartlar, tıpkı bir banka kartı gibi Türkiye genelinde alışverişlerde ve online ödemelerde kullanılabiliyor, ayrıca ATM'lerden nakit olarak da çekilebiliyor.
Sürdürülebilir geleceğe katkı
Çevreci Komşu Kart projesi, sadece ev ekonomisine katkı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda doğal kaynakların korunmasına da önemli ölçüde destek oluyor. Geri dönüştürülen tonlarca atık sayesinde binlerce ağacın kesilmesi önlenirken, geri dönüşümle ekonomik değer yaratılmaya devam ediyor. Muratpaşa Belediyesi'nin bu örnek projesi, sürdürülebilir bir gelecek için atılan önemli adımlardan biri olarak öne çıkıyor.
